Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 242
aktuelno izdanje
Deca piju da se (odmah)opiju
Psihologija/Alkoholizam mladih
Piše: Ž. Radulović



Alkoholna pića probalo je više od 80 odsto mladih do 17 godina, a mnogi sve učestalije posežu za žestinom do opijenosti. Rezultati ispitivanja o zloupotrebi alkohola, pušenja, psihoaktivnih supstanci i kockanja 914 srednjoškolaca do 17 godina iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, pokazali su učestalo rizično ponašanje, a posebno je uočena sklonost ka alkoholu - kaže za "Bilje i zdravlje" Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti “Vita" iz Novog Sada, koja je sprovela istraživanje.

Zašto deca sve više piju i to tako da "provod" zahteva hitne lekarske intervencije? Zašto piju da se opiju, što potvrđuju svakodnevna klinička iskustva?
- Motiva i okidača ima više. Među njima su uticaj vršnjaka koji snaži tokom adolescencije, kao i blagonaklon odnos našeg društva prema tom poroku. Ne iznenađuje podatak da je zapravo najveći broj mladih prvo iskustvo sa alkoholom imalo u okviru svoje porodice. Deo razloga se nalazi i u dostupnosti alkohola (i pored zakonskih zabrana), kao i u njegovom hemijskom efektu - kaže naš sagovornik.

Objašnjavajući dublju pozadinu, Vlaisavljević podseća da je adolescencija najrizičniji razvojni period života u kome mladi počinju da eksperimentišu sa alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama, mada ne postoji starosna granica koja donosi "imunitet“ na zloupotrebu alkohola.
- Preterano pijenje u bilo kojoj životnoj dobi nosi rizik od zavisnosti i dugog niza posledica. Na razvoj sklonosti ka redovnom pijenju utiče više faktora rizika, jedan od njih je svakako i rano probanje. Ljudski mozak razvija svoje pune kapacitete do 21. godine života i u tom periodu je posebno osetljiv na štetne uticaje kakve izazivaju psihoaktivne supstance.
Naš sagovornik precizira da se negativne posledice upotrebe alkohola prvo vide u promeni ličnosti mladog čoveka koje idu u pravcu impulsivnosti, agresivnosti, gubitka motivacije za postignućem. Posebno je otežano socijalno i emocionalno sazrevanje, što može imati dalekosežne posledice. Skloniji su ekscesivnom ponašanju, agresivnim i nasilničkim ispadima, delikvenciji, rizičnim seksualnim odnosima, neodgovornom ponašanju u saobraćaju. Višegodišnje prekomerno pijenje može da izazove veliki broj oštećenja u organizmu i razvoj bolesti. Najčešće se javljaju oboljenja jetre (masna jetra, ciroza jetre, često i hepatitis B i C), oboljenja pankreasa (akutni i hronični pankreatit, šećerna bolest), oštećenja srca i krvnih sudova (slabost srčanog mišića, hipertenzija), oštećenja želuca i jednjaka, oštecenje perifernog nervnog sistema i druga neurološka oštećenja.


Reklamiranje piva

-Svedoci smo reklamnih poruka iz kojih možemo zaključiti kako nas pijenje alkoholnog pića čini šarmantnijim i prihvaćenijim u društvu, kao i da je alkohol sredstvo socijalizacije i zbližavanja sa drugima ljudima. Da omogućava postizanje zadovoljstva, opuštenosti i da je simbol "normalnog" života. Tako se stvara slika "opšteprihvaćenog" modela koji podrazumeva pijenje alkohola zarad zadovoljenja mnogih osnovnih ljudskih potreba ili rešavanja problema. Pivo kao alkoholno piće je na taj način neopravdano svrstano u "posebnu zakonsku kategoriju" što se tiče marketinga, što je ostavilo prostor da pojedine reklamne kampanje u toj meri budu eksplicitne i agresivne - kaže psiholog Vlaisavljević.


Preventivne preporuke


* Ne davati deci alkohol, cigarete i njima ne isticati "muškost“, "snagu“, "porodičnu tradiciju“ itd. (2/3 prvih konatakata mladih sa alkoholom se dešava unutar porodice).
* Ne prepuštajte decu "ulici", već nastojte da im organizujete vreme kroz sportske, kulturne, rekreativne, radne aktivnosti kroz koje je moguće sagledati njihov napredak i razvoj.
* Ne zamenjujte svoje prisustvo i posvećenost deci usmeravajući ih da satima borave uz komjuter, video igre, internet, jer i to može delovati štetno i čak dovesti do zavisnosti
* Ne izbegavajte priče o porodičnim problemima i njihovom rešavanju, kao ni teme od značaja za mlade kao što su zaljubljivanje, ljubav, seksualni odnosi.
* Ne sprečavajte decu da iznose svoja mišljenja i predloge o svim porodičnim pitanjima s objašnjenjem da su još mali i nedorasli.
* Ne tražite da deca rešavaju vaše probleme ili da budu predmet manipulacije u rešavanju nekih bračno-porodičnih pitanja.
* Ne favorizujte jedno dete na štetu druge dece.
* Ne kažnjavajte decu fizički.
* Razvijajte i održavajte blizak odnos sa decom koji podrazumeva iskrenost, razumevanje, podršku i uključenost u njihov život.
0Ne dizati paniku, već razgovorom bez optuživanja saznati što više o okolnostima koje su vas zabrinule
* Ukoliko se problemi sa pijenjem alkohola kod deteta ponavljaju, a njegovo ponašanje bude sve rizičnije i sve manje pod kontrolom, potražite stručnu pomoć. Važno je da se ne gubi vreme, jer u kliničkoj praksi imamo i one koji se posle 10-15 godina trajanja problema prvi put obraćaju za stručnu pomoć. Tada je već situacija neuporedivo komplikovanija i zahteva dugotrajno i kompleksno lečenje - ističe psiholog Milan Vlaisavljević.


Broj 242
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Isidora Bjelica, pisac

Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Srbiji


Grčki origano u Srbiji
Mediteran na Rtnju

Čajevi za bebe
Šipurak na cuclu


Alergija na ambroziju
Zaštita pre prvih simptoma


Snimanje u dijagnostici
Neophodno ali štetno


Mentalna hirurgija
Na zdravoj frekvenciji


Alge
Zeleniš iz morskih dubina


Alkoholizam mladih
Deca piju da se opiju


Tenzione glavobolje

Kad problemi pritisnu

Nega
Laser skida gljivice


-Ženski libido
Papričica pali vatru


Recepti za najbolju detoksikaciju
Izbaci otrove, zaustavi tumor

Fitoterapija
17 biljaka protiv ćelavosti

Olovo
Preti i potomcima

Infarkt bez simptoma
Šećeraši na udaru


Poklon
Vikend u Bogutovačkoj Banji