Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 242
aktuelno izdanje
Tihi infarkt kosi šećeraše
rdinacija/Oštećenje srčanog mišića bez simptoma
Piše: I.Kovačić Bol u grudima sa osećajem stezanja i pečenja koji se širi prema vratu, levoj i desnoj ruci duže od pola sata, klasičan je simptom srčanog infarkta. Međutim, ima osoba kod kojih bol potpuno izostane pa se za njih kaže da su doživele tihi infarkt. Bez obzira na takve slučajeve, oštećenje srčanog mišića može da bude isto kao kod osoba koje su osetile bol.
Prema rečima dr Ljupčeta Mangovskog, kardiologa i hirurga Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” čak 12,5 odsto od svih srčanih udara je upravo tihi ili nemi infarkt. Naš sagovornik dodaje da je on veoma učestao kod dijabetičara, čak 40 odsto od ukupnog broja, jer oni istovremeno boluju i od makro i mikro angiopatije i neuropatije autonomnog nervnog sistema, što sprečava pojavu bola, kao osnovnog simptoma.

Uzroci
- Nema, tiha ili bezbolna ishemija je elektrokardiografska manifestacija nedovoljnog snabdevanja srčanog mišića kiseonikom zbog suženja koronarnog krvnog suda koji snabdeva srčani mišić kiseonikom što prethodi infarktu srca - kaže dr Mangovski.
Objašnjavajući uzroke koji izazivaju ovo stanje, naš sagovornik podseća da prirodna evolucija koronarne bolesti neme ishemije ili tihog infarkta u uslovima povišenih faktora rizika dovodi do povećanja suženja krvnog suda i na kraju do “zapušenja” srčane arterije:
Tihi infarkt je često praćen nespecifičnim senzacijama i često ostaje neprepoznat. On može da bude uzrok naprasne smrti, a kod onih koji su ga preživeli otkriva se slučajno kao ožiljak od preležanog infarkta miokarda na elektrokardiogramu, ili na nekom od drugih kardioloških pregleda. Ponekada “nemi” ili tihi infarkt miokarda može da bude uzrok srčane slabosti, životno ugrožavajućih aritmija i invaliditeta zbog destrukcije velike teritorije srčanog mišiča pogođene infarktom. Faktori rizika za razvoj “neme” ishemije miokarda su povišen krvni pritisak, povišene vrednosti šećera u krvi, povišene vrednosti holesterola i triglicerida, kao i odsustvo fizičke aktivnosti.

Dijagnostika
- U stanjima posle “nemog” infarkta miokarda, kaže dr Mangovski, najbitnije je da se uradi sva potrebna dijagnostika da bi se razjasnili svi detalji koji se tiču dalje precizne dijagnoze bolesti i prognoze. Za to su lekarima kardiolozima na raspolaganju, osim EKG pregleda i ultrazvučni pregled srca i krvnih sudova, zatim 24 - časovni EKG holter monitoring, test fizičkim opterećenjem i brojni funkcionalni farmakološki testovi. Veoma dobre informacije pruža i dinamska nuklearna scintigrafija miokarda. Naravno zlatni standard u definisanju koronarne bolesti jeste koronografija koja je danas rutinska metoda.

Lečenje
Koronarna bolest ili tihi infarkt leče se medikamentima. Ako se saniraju aritmija i ishemija, ako se fizički napor lakše podnosi, znači da su lekovi uticali na pravi način. U suprotnom je na raspolaganju balon dilatacija suženja krvnog suda sa ugradnjom stenta. Najbolje su nove generacije stentova sa lekom koji se posebnom dinamikom izlučuje i leči krvni sud sprečavajuči ponovno suženje. Osim toga, postoji i bioresorbujuća potpora, koja deluje kao stent sa lekom, ali se za razliku od njega, prirodnim metaboličkim putem resorbuje, pa metal u krvnom sudu vremenom nestaje. Za određeni procenat pacijenata rezervisana je i kardiohirurška bajpas operacija.



X sindrom
-Žene, najčešće u menopauzi, mada ponekad i ranije imaju bol u grudima i ishemiju srca. Ova bolest naziva se "X sindrom" i obično podrazumeva problem na nivou kapilara srčanog mišića što se uspešno leči lekovima.


Princmetalova ili variant angina
Do ishemije srca, tačnije slabog dotoka kiseonika i hranljivih materija može da dođe i zbog jakog spazma ili grča koronarnih arterija. Ovo oboljenje naziva se princmetalova ili variant angina. Uspešno se sanira lekovima.



Fitoterapija

Glog jača srčani mišić


Glog (Crataegus laevigata) je biljka čija lekovita svojstva deluju pre svega na srce. Preparati ove biljke deluju na krvne sudove tako što ih pročišćavaju, pospešuju mokrenje, efikasni su protiv visokog pritiska, jačaju srčani mišić, a istovremeno deluju relaksirajuće. Glog se koristi pre svega preventivno mada može da pomogne i u slučaju pojave koronarne bolesti.
Precizan način na koji glog deluje, kako utiče na ravnomeran dotok krvi u srčani mišić i usporavanje ili stabilizovanje brzine otkucaja srca, još nije utvrđen, ali dobar učinak je neosporan. Glog može da se koristi kao sušeno voće, tečni ekstrakt ili tinktura. U prodaji mogu da se nađu i kapi gloga. Dejstvo u kombinaciji sa lekovima može da bude preterano, pa je poželjan savet farmaceuta.


PODSETNIK

Faktori rizika za razvoj neme ishemije miokarda su:
0povišen krvni pritisak
0povišene vrednosti šećera u krvi
0povišene vrednosti holesterola i triglicerida
0odsustvo fizičke aktivnosti

Broj 242
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Isidora Bjelica, pisac

Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Srbiji


Grčki origano u Srbiji
Mediteran na Rtnju

Čajevi za bebe
Šipurak na cuclu


Alergija na ambroziju
Zaštita pre prvih simptoma


Snimanje u dijagnostici
Neophodno ali štetno


Mentalna hirurgija
Na zdravoj frekvenciji


Alge
Zeleniš iz morskih dubina


Alkoholizam mladih
Deca piju da se opiju


Tenzione glavobolje

Kad problemi pritisnu

Nega
Laser skida gljivice


-Ženski libido
Papričica pali vatru


Recepti za najbolju detoksikaciju
Izbaci otrove, zaustavi tumor

Fitoterapija
17 biljaka protiv ćelavosti

Olovo
Preti i potomcima

Infarkt bez simptoma
Šećeraši na udaru


Poklon
Vikend u Bogutovačkoj Banji