Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 242
aktuelno izdanje
Supervoće za superzdravlje
Darovi prirode/ Kupina
Bobice, lišće i koren kupine (Rubus fruticosus) preporučivali su kao lekovita sredstva još antički vidari a kasnije su se u narodnoj medicini mnogih naroda koristili pre svega u lečenju bolesti bubrega, bešike, nervoze....
Nije to bilo bez razloga jer plod i ostali delovi ove biljke sadrže glukozu i fruktozu (6-7%), karotin, askorbinsku kiselinu, pektin, organske kiseline među kojima jabučnu, limunsku, vinsku i salicilnu, bioflavonoide, minerale kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, bakar, nikl, mangan... Glukoza iz kupine važan je izvor energije a fruktoza je bitna u prevenciji dijabetesa. Bioflavonoidi iz ovog jagodičastog voća pospešuju propustljivost i elastičnost kapilara dok se karotin lako pretvara u vitamin A koji reguliše brojne životne procese i jača otpornost organizma. Kupine su i kompletan prirodni kompleks brojnih vitamina, pre vih vitamina C ali i onih iz B grupe, E, K, PP...
Kupine se ubrajaju u supervoće i zbog količine antioksidanasa među kojima je posebno značajan pigment antocijan jer je koristan za kontrolu nivoa šećera u krvi, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Zbog obilja antioksidanasa ovo voće je i štit protiv raka i, što je leti posebno važno, protiv štetnog delovanja sunca na kožu. U prilog tome i podatak da pola šoljice soka kupine sadrži pet puta više antioksidanasa od iste količine soka šargarepe ili jabuke.
S obzirom na to da sadrži i vlakna kupina smanjuju rizik da se oboli od dijabetesa i divertikuloze a zbog obilja salicilne kiseline pomažu da umine bol, snižava povišenu temperaturu i gasi upale deseni, želuca, creva... Važno je da se zna da ovo voće i štiti vid, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje manjih rana, ublažava tegobe sa varenjem, pospešuje mokrenje tako da čisti organizam.
Onima u zrelim godinama kupina se posebno preporučuje jer pospešuju protok krvi do mozga, ubrzava procese razmišljanja i jača pamćenje, a blagotvorno deluje i na centralni nervni sistem, tera nesanicu i smiruje razdražljivost.Ženama pomaže da se reše nervoze u klimakterijumu.
Sok kupine, osim toga, pomaže u terapiji upale grla, angine, laringitisa, a koriste se i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože.
Ovo voće trebalo bi da izbegavaju oboleli od gihta i pacijenti koji imaju kamen u bubregu jer oksalna kiselina iz kupine može da pojača tegobe.
BiZ

RECEPTI

Protiv ateroskleroze

Jedite sveže plodove kupine ali i 3 puta dnevno pijte čaj (2 kašičice suvog lišća kupine prelijte sa 2,5 dl ključale vode, sačekajte 20 minuta i procedite).

Jača želudac

Prelijte 100 g svežih kupina sa malo crvenog vina, pospiše šećerom i cimetom i pojedite svakog drugog dana.


Za smirenje

Sipajte kašiku osušenih listova kupine u 2 dl vode i kuvajte 20 minuta, procedite i pijte po 2 kašike pre jela 3 puta dnevno.

Sirup smiruje kašalj

Pomešajte 600 g smeđeg šećera sa litar i po vode i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi. Izgnječite 5 kg kupina, prelijte toplim šećernim rastvorom, pokrijte gazom i ostavite preko noći na hladnom mestu. Ujutro propasirajte zagrejte do 95oC (ne sme da proključa), sipajte u zagrejane flaše, zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. U sluačju kašlja ili povišene temperature pijte 1 do 2 čašice dnevno.

Broj 242
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Isidora Bjelica, pisac

Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Srbiji


Grčki origano u Srbiji
Mediteran na Rtnju

Čajevi za bebe
Šipurak na cuclu


Alergija na ambroziju
Zaštita pre prvih simptoma


Snimanje u dijagnostici
Neophodno ali štetno


Mentalna hirurgija
Na zdravoj frekvenciji


Alge
Zeleniš iz morskih dubina


Alkoholizam mladih
Deca piju da se opiju


Tenzione glavobolje

Kad problemi pritisnu

Nega
Laser skida gljivice


-Ženski libido
Papričica pali vatru


Recepti za najbolju detoksikaciju
Izbaci otrove, zaustavi tumor

Fitoterapija
17 biljaka protiv ćelavosti

Olovo
Preti i potomcima

Infarkt bez simptoma
Šećeraši na udaru


Poklon
Vikend u Bogutovačkoj Banji