Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 105
aktuelno izdanje
Bilje pegla bore
Alternativa: Mezoterapija
Topliji dani diktiraju sve laganiju odeću a ona, hteli mi to ili ne, otkriva delove tela na kojima su godine, stres, prekomerna ishrana tokom zime i nedostatak kretanja ostavili trag. Jedan od načina da se ispeglaju bore, zategne lice ili izgube masne naslage na karakterističnim mestima je mezoterapija, medicinska tehnika koja se sastoji od bezbolnog ubrizgavanja lekovitih koktela mikroinjekcijama u mezoderm, površinski i središnji sloj kože.
Iako se mezoterapija koristi i u drugim oblastima medicine ovoga puta ćemo da se ograničimo samo na estetsku stranu mezoterapije kojom se bavi naša sagovornica dr Joana Bacialou. Ova Grkinja je u Beogradu završila medicinski fakultet, dobila stipendiju za magistraturu i doktorat iz fizikalne medicine, izvesno vreme radila kao specijalista, a onda otišla u Francusku na subspecijalizaciju mezoterapije i antiejdž medicine. Sada ulepšava dame i gospodu u Beogradu, Atini i Parizu.
Za lice, vrat i dekolte primenjuju se tri osnovna tretmana
- takozvanim mezoliftingom ili holivudskim tretmanom se na dva milimetra ispode kože ubrizgaju kokteli od petnaestak vitamina, 24 aminokiseline i hialuronske kiseline da se pospeši tonus mišića i spreči nastanak novih bora - objašnjava Joana.
- Drugim tretmanom se, takođe, radi sa hialuronskom kiselinom i popunjavaju se bore oko usana, nosa, očiju, između obrva ili na čelu. Ista kiselina, kombinovana sa malo botoksa, toksina koji je registrovan kao lek, koristi se i u trećem tretmanu za popunjavanje bora i zatezanje lice uz potpuno očuvanu mimiku.
Kada je o telu reč, naša sagovornica kaže da se koriste ampule sa ekstraktima kamilice, artičoke, ginko bilobe, krastavca, limuna, obogaćene vitaminima, mineralima, enzimima i lipoliticima koji tope masnoće. Najčešće se ovaj tretman radi na podbratku, stomaku, struku, kolenima, listovima...
Terapije traju 10-15 minuta, za lice se obično rade 3-5 puta godišnje, a za telo 5-10 puta, u zavisnosti od godina i veličine problema. Svaka terapija je individaulna, sastav koktela takođe, a ono što je opšte su rezultati koji se veoma brzo vide - pacijenti gube 2-3 kilograma nedeljno.
- Kompletan tretman mora da radi isključivo lekar koji je specijalizovan za mezoterapiju - ističe Joana Bacialou. - Jer, za svaki pojedinačni slučaj mora da se napravi kombinacija preparata na osnovu godina, pola, težine, hormonskog statusa i krvne slike a u zavisnosti od odgovora organizma mora da se proceni kada i kako da se primeni koktel. Pored toga je važna i saradnja sa nutricionistom koji svakom pacijentu posebno propisuje režim ishrane da izbaci masnoće i toksine i reguliše pritisak i holesterol. Preporučujem masažu i fizičke aktivnosti kao što su lagane vežbe, šetnja i plivanje. Ali, svi moraju da znaju da mezoterapija nije čarobni štapić koji rešava probleme onih koji svakoga dana doručkuju burek a posle drugih, takođe, obilnih obroka zaslade se komadom torte.

Stop za srčane bolesnike

Mezoterapija može da se primeni u slučaju lečenja celulita, oblikovanja tela, podmlađivanja kože, duboke hidratacije lica i vrata, opadanja kose, zatezanja bora i podizanje mišićnog tonusa.
Posle tretmana mogu da se jave i neželjeni efekti kao što su manji pad pritiska ili šećera, vrtoglavica, osećaj malaksalosti ili mučnine, pojava modrica, oticanje, crvenilo, svrab... Naša sagovornica ističe da je reč o prolaznim tegobama a ukoliko one potraju znači da terapeut nije upotrebio prirodne preparate.
A, ovu vrstu terapije ne bi trebalo da koriste oboleli od gripa, oni sa unutrašnjim krvarenjima, tumorima, težim kardiovaskularnim ili bubrežnim insuficijencijama, aktivnom hipo ili hipertireozom, endokrinološkim problemima i epileptičari.


Sve više muškaraca

Mezoterapija je hit u razvijenom svetu dok kod nas broj lekara koji se njom bave može da se izbroji na prste jedne ruke. U Francuskoj se svakodnevno obavi nekoliko hiljada ovakvih tretmana na koje pacijenti dolaze čak i tokom pauze za ručak. Sve ćešće su to muškarci, uglavnom političari, biznismeni i javne ličnosti koji najčešće zatežu lice i stomak.

D. Stojaković

Broj 105
Jelena Tomašević
Male stvari čine sreću

Jelovnik za praznik
Obojite čuvarkuću varzilom

Špargla čuva trudnice

Mezoterapija
Biljem ispeglajte bore

Sremuš
Divljak bolji od pitomih

Za starije
Luk je pravi lek

Rasad
Ni mlad ni star

Homeopatija
Alergični i na život

Reiki
Dodir umesto pilule

Reuma
Život u bolnim okovima

Čir na želucu
Cunami u stomaku