Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 105
aktuelno izdanje
Pile bez piletine
Reportaža: Poznati kuvaju

Podnevni mir lepog prolećnog dana na čenejskom `Salašu 137` očas posla je poremetio dolazak pedesetak novinara i fotoreportera koji su autobusom pristigli iz Beograda da prisustvuju nadmetanju poznatih faca u kulinarstvu. Dok su se, predvođeni domaćinima, kretali ka `mestu okršaja` zalajala je po neka kera a konji, očigledno navikli na česte posete, lenjo su pasli svežu travu i nisu ni podizali glave. Novinari i takmičari okupili su se u prostoriji na čijim su zidovima visili delovi starinske garderobe i davno zaustavljeni satovi. Bio je tu i šank i desetak stolova sa drvenim stolicama a na povećoj sofri u uglu već je bilo pripremljeno iće i piće za izgladnele i ožednele od puta. A, na njemu razne salate, pite, sirevi, pršuta, kulen... I, naravno, domaća kajsijevača i dunjovača u čokanjima. Opuštanju atmosfere svirkom su doprinosili i tamburaši.
- Muka me je naterala da naučim da kuvam - vajkao se jedan od takmičara Zoran Radojković, poznatiji kao Pile. - Mojoj ženi kulinarske veštine nikako ne idu od ruke i, da ne bih umro od gladi, morao sam da se prihvatim šerpi i kutlača. Najviše volim da spremam piletinu i nadam se da će danas da me zapadne neki recept sa pilećim mesom.
Fortuna nije bila na njegovoj strani tako da je sa koleginicom i kumom Jelenom Gajšek iz bubnja izvukao papir na kojem je pisalo - biftek sa sirom. Piletina je zapala Duški Jovanić i Filipu Maksimoviću, Ksenija Mijatović i Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, spremali su `špagete četiri sira`, a Luka Tešanović i Bojana Nikolić kanapee iliti sendviče.
Uz svesrdnu pomoć kuvara i verbalnu podršku voditelja Dejana Pantelića za šporetom su se prvi pojavili već pomenuti Pile i Jelena. Svojski su se trudili i u predviđenih petnaest minuta spremili su biftek, doduše malo krvav u sredini, ali to nije bio razlog da im prisutni novinari, koji su bili žiri, ne dodele brdo poena. To im je i omogućilo da podele prvu nagradu - boravak na `Salašu 137` za četiri osobe.
Vizuelno znatno spektakularniji nastup od Pileta i njegove kume imali su Duška Jovanić sa šeširom i u čizmama a la Klamiti Džejn i njen partner Filip koji ni tokom kuvanja nije skidao naočare za sunce. Pravdao se da su one HTZ oprema kad se prži piletina. S obzirom da se Kalamiti, pardon, Duška očigledno više trudila oko šporeta Filip je za to nagradio recitovanjem poznate pesmicom `kuvarica pile peče, iz pileta voda teče...`, što je ona propratila zahvalnim osmehom. Isti osmeh na njenom licu videli smo i kada je objavljeno da je među prvonagrađenim.
Lepša polovina je bila aktivnija u spremanju jela i kada su se u improvizovanoj kuhinji pojavili Ksenija Mijatović i dr Filgud. Pevačica je pokušavala da obogati ponuđeni recept za spremanje `špageta četiri sira` ljutom papričicom ali to, po broju poena koji su dobili, nije ostavilo poseban utisak. Ništa bolje kod žirija nije prošao ni tandem Tešanović-Nikolić. Možda i zbog toga što je Luka, dok je Bojana ćutke pravila sendviče, odlučio da se monološki osvrne na `tužnu ulogu poznatih faca koje svi koriste u promotivnim kampanjama`.

RECEPTI

Biftek sa sirom

* U tiganj sa vrelim uljem stavite 4 parčeta mesa od po 100 g, propržite sa obe strane po nekoliko minuta, pa na svako parče stavite oko 100 g pasta filata sira, pospite iseckanom svežom papričicom, poklopite tiganj i ostavite da se krčka 10 minuta.

Salata od piletine

* Oko 300 g belog pileće mesa ispecite na vrelom ulju i isecite na rezance. Iseckajte po 300 g zelene salate, paradajza, paprike babure, svežih krastavaca, 200 g gauda sira i 150 g radića, povrće poređajte u činiju, preko toga stavite pečenu piletinu i gauda sir, a na vrh parčiće proprženog hleba i 20 g rukole.

Špageti četiri sira

* Kuvajte 8 minuta 500 g testenine i procedite. Na toploj ringli sjedinite 1 l pavlake i po 150 g gaude, edamca, trapista i pasta filata sira, mešajte 10 minuta (ili dok se dobro ne sjedine). Dobijeni preliv od sira sipajte na testeninu.

Kanapei

* Isecite baget hleb na tanke kriške, namažite puterom, pa ređajte tanko isečenu pršutu, kriške paradajza i trapist sir. Ukrasite po želji.

K. Kubiček
Snimio V. Danilov


Broj 105
Jelena Tomašević
Male stvari čine sreću

Jelovnik za praznik
Obojite čuvarkuću varzilom

Špargla čuva trudnice

Mezoterapija
Biljem ispeglajte bore

Sremuš
Divljak bolji od pitomih

Za starije
Luk je pravi lek

Rasad
Ni mlad ni star

Homeopatija
Alergični i na život

Reiki
Dodir umesto pilule

Reuma
Život u bolnim okovima

Čir na želucu
Cunami u stomaku