Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 243
aktuelno izdanje
Mirisni eliksir za duh i telo
Lavanda
Lavanda

Osveživači prostorija, etarsko ulje, lekoviti i kozmetički preparati, poslastice i platnene kesice napunjene nežnim, plavoljubičastim cvetićima samo su neke od asocijacija na lavandu (Lavandula officinalis). Poreklom sa Mediterana, ova biljka neodoljivog mirisa gaji se širom sveta. Ipak, njenom domovinom smatra se francuska pokrajina Provansa koju često nazivaju "zemlja boje lavande". Cveta u julu i avgustu, a za pripremanje lekovitih preparata beru se listovi i cvetovi pre nego što se otvore. Vrhovi stabljike sa cvetovima suše se u hladu na promajnom mestu.
Cvetovi lavande su zbog jakog, prijatnog mirisa koji odbija insekte, od davnina korišćeni za zaštitu odeće od moljaca. Osim toga, i suvi i sveži buketi ove biljke koriste se za rasterivanje komaraca, stenica i drugih insekata. Osušeni cvetovi se, inače, najčešće koriste za pripremanje čajeva, biljnih kapi, etarskog ulja, kupki i inhalacija. I cvet i list obiluju taninima i etarskim uljem, a sadrže i fenolne kiseline i flavonoide. Količina i sastav ulja zavise od varijeteta biljke, sezone, zemljišta, nadmorske visine i načina destilacije, pa se vrednosti nekih njegovih sastojaka veoma promenljivi. Kada je reč o lekovitosti, lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće, reguliše menstrualni ciklus, a zbog umirujućeg dejstva može i da olakša porođaj. Preporučuje se i za lečenje bolesti mozga i nerava, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, neurastenije, nesvestice, čak i histerije. Deluje i protiv uznemirenosti, stresa, depresije, hipertenzije, bola u uvu, neprijatnog zadaha i teškoća s varenjem.
Lavanda se, takođe, pokazala i kao pravi prijatelj kože jer daje odlične rezultate u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala. Koristi se i protiv cistitisa, alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upala sinusa, konjuktivitisa, migrene, glavobolje, posekotina... S obzirom na to da je jak antiseptik, od ove čudesne biljke pripremaju se i obloge koje ublažavaju opekotine i rane i podstiču regeneraciju tkiva. Etarsko ulje lavande je idealna prva pomoć jer deluje kao alkohol, ali ne peče! Poput drugog lekovitog bilja i lavanda je delotvornija kada se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.

LEKOVITI RECEPTI

Protiv opadanja kose

- 15 g suvih cvetova lavande
- 25 g kamilice
- 0,5 dl limunovog soka
- 3 dl vode
Lavandu i kamilicu prelijte vodom, zagrevajte dok ne proključa, procedite, ohladite i dodajte limunov sok. Tečnost redovno dodajte poslednjoj vodi za ispiranje kose. Ubrzo ćete primetiti poboljšanje: kosa prestaje da opada, dobija sjaj i lepršava je.

Poboljšajte raspoloženje

- 4-6 kapi etarskog ulja lavande
- decilitar mleka
Pre spavanja, u kadu napunjenu toplom vodom dodajte mešavinu mleka i ulja lavande. Zatvorite oči, duboko dišite i ostanite u kadi dvadesetak minuta. Kupku pripremajte četiri puta sedmično.

Za smirenje

- 2,5 kašičice suvih cvetova lavande
- 1/2 l vode
- 2 kašičice cvetnog meda
Cvetove prelijte provrelom vodom, poklopite i posle dva-tri minuta procedite. Kad se prohladi dodajte med, promešajte, podelite u dve doze i popijte ujutru i uveče.

Zbogom nesanici

- 50 g suvih cvetova lavande
- 50 g kantariona
- 50 g korena jagorčevine
- 50 g odoljena
U litar vode dodajte dve kašike mešavine, poklopite i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite sa šporeta, procedite i tokom dana popijte tri-četiri šoljice vrlo toplog čaja, polako gutljaj po gutljaj.

Oterajte komarce

- decilitar bademovog ili maslinovog ulja
- 40 kapi etarskog ulja lavande
Ulja naspite u staklenu flašicu, zatvorite, dobro promućkajte i namažite kožu posle tuširanja. Osim toga, nerazređeno etarsko ulje lavande možete da nakapate direktno na pulsne tačke.
SAVET PLUS: Ako smesu pravite za dete umesto 40 nakapajte 15 kapi lavandinog ulja.

Ako meduza opeče

- etarsko ulje lavande
Pažljivo uklonite pipke i mesto ujeda temeljno isperite vodom i blagim sapunom. Nakapajte nekoliko kapi čistog ulja lavande i potom ohladite ledom. Ponovite nekoliko puta dnevno.

NEOBIČNA POSLASTICA

Sladoled sa lavanodom


- 2,5 dl mleka
- 2 kašike lavandinih cvetova (najbolje svežih)
- decilitar jogurta
- 100 g šećera
- 3 žumanca
- 2 kašike meda
Stavite mleko da se kuva i dodajte lavandine cvetove. Kad provri sklonite sa vatre i posle 10 minuta procedite. Ponovno zagrejte mleko, dodajte med i mešajte da se rastopi. Posebno umutite žumanca sa šećerom i decilitrom jogurta dok smesa ne posvetli i zapeni se. Dospite toplo "lavandino" mleko, dobro izmešajte, sačekajte da se smesa ohladi, promešajte i stavite u zamrzivač.

J. Matijević

Broj 243
Za "Bilje i Zdravlje" govore: Amela Terzić, atletičarka Slobodanka Rakić Šefer, slikarka Ordinacija Kako sačuvati bubrege Sunčanica i toplotni udar Nigde bez šešira Astma Leto pojačava tegobe Terapija laserom Najbolja metoda za lečenje vena Antikoagulantni lekovi Doza glavu čuva Lavanda Mirisni eliksir za duh i telo