Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 244
aktuelno izdanje
Na Vlasinu po rosulju!
Branje u avgustu i septembru
Thinkstock

Poslednji dani avgusta i prve dve sedmice septembra za većinu travara su kraj letnje sezone branja lekovitog bilja, s obzirom na to da sledi jesenje branje plodova i vađenje korenja. Zato, ukoliko ovih dana odete na odmor ili izlete u prirodu, potražite neke od biljaka koje predstavljamo, jer je korisno imati ih u kućnoj apoteci. Nakon branja, biljke pažljivo osušite i potom ih upakujte u tamne staklene tegle i kartonske kutije ili napravite sirupe, tinkture...

Brđanka (Arnica montana)

-Žutim cvetovima ukrašava planinske pašnjake, livade i obronke šuma. Lekovite osobine imaju cvet i koren, a ponekad se koristi i lišće. Za pripremanje lekovitih preparata beru se rascvetali, ali ne precvetali cvetovi i brzo suše da ne pocrne od vlage. Sadrže kamfor, gorke materije, jabučnu kiselinu, etarsko ulje, flavonoide, smolu i tanine, dok u korenu, ima i inulina. Od brđanke se najčešće prave tinkture, za unutrašnju upotrebu od korena, a za spoljnu od cvetova.

Koristi se:
* protiv neuralgije i reumatskih tegoba
* za lečenje uboja i rana
* da snizi povišen krvni pritisak
* protiv noćnog umokravanja dece
* za smirenje
* da normalizuje menstrualni ciklus
* protiv gnojnih upala krajnika
* za lečenje organa za varenje i disanje

Sprečite noćno umokravanje
- 30 g svetova brđanke
- 70 g listova hajdučice

Kašiku mešavine prelijte sa dva decilitra proključale vode i poklopite. Posle dva sata procedite i dajte detetu da popoije dva-tri sata pre spavanja.

Rosulja (Drosera rotundifolia)

Raste na vlažnim visokoplaninskim tresetištima, u Srbiji najviše na Vlasini. Obično ima jednu stabljiku koja na vrhu „nosi” brojne, sitne bele cvetiće dok su listovi samo prizemni. Bere se cela biljka u cvatu i brzo suši na promajnom mestu. Obiluje taninom i kiselinama (benzoevom, mlečnom, maslačnom, mravljom, limunovom i jabučnom). Sadrži i enzim sličan pepsinu, smolu i malo etarskog ulja.

Koristi se:
* protiv kašlja (naročito velikog)
* za lečenje bronhitisa i astme
* da odstrani bradavice, tvrde žuljeve i pege
* protiv arterioskleroze
* za lečenje dispepsije

Arterioskleroza
- 10 g rosulje
- 10 g kore krušine
- 10 g imele
- 10 g slatkog korena
- 60 g gloga

Uveče poparite dve kašike mešavine sa četiri decilitra vode i poklopite. Ujutru procedite i čaj popijte u tri doze pre jela.

Beli slez (Althaea officinalis)

Prepoznatljiv po pravoj stabljiki, „kao kadifa” mekim listovima i krupnim ružičastobelim cvetovima, beli slez je jedan od najstarijih narodnih lekova. Lekovite osobine imaju koren i list, a neki travari koriste i cvet. Koren obiluje sluzi i skrobom, a sadrži i pektin, saharozu, malo invertnog šećera, asparagina, betaina i masnog ulja.

Koristi se:
* za lakše iskašljavanje
* protiv upale mokraćnih puteva
* da ublaži upale grkljana
* za lečenje proliva

Sirup
- 50 g korena belog sleza
- 3 dl hladne vode
- kilogram meda

Usitnjen koren prelijte vodom, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi. Posle 12 sati procedite, dodajte med, dobro promešajte i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Svaki drugi sat uzimajte po kašiku sirupa.

Žalfija (Salvia officinalis)

Presni lekoviti listovi ove biljke imaju sitne „žlezde” sa mirisnim, isparljivim uljem koje stručnjaci smatraju izvorom žalfijinog mirisa i lekovitosti. Osim ulja, kadulja kako je još nazivaju, obiluje i taninima i gorkim materijama.

Koristi se:
* da spreči razmnožavanje mikroorganizama
* protiv upala krajnika, usne šupljine, želuca, creva i mokraćnih puteva
* za lečenje jetre i žučne kese
* da poboljša cirkulaciju

Tinktura
- 1/2 l rakije (50%)
- listovi žalfije

U teglu zapremine 800 grama stavite iseckane listove žalfije (nemojte da ih sabijate), prelijte rakijom, dobro zatvorite i stavite na osunčano mesto. Posle četiri sedmice procedite i tečnost naspite u tamnu staklenu flašu. Kašiku tinkture razređene s malo vode koristite za isipiranje grla i usta, a istovremeno pijte po kašičicu tinkture umešane u čašu vode ili neki čaj.

Lincura (Gentiana lutea)

Koren ove biljke, jedan je od najvažnijih i najdelotvornijih narodnih lekova, čija lekovitost je i naučno potvrđena. Sadrži gorke heterozide, alkaloid gentianin, pektine, šećere, masno ulje i boju gentizin koja sprečava razvoj mikroorganizama.

Koristi se:
* za lečenje obolelih vena
* da ojača organizam
* protiv tegoba u organima za varenje
* za lečenje groznice

Zapaljenje vena
- 50 g korena lincure
- litar alkohola (30%)

U avanu koren usitnite u prah, prespite u staklenu bocu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Bocu češće promućkajte i posle 10 dana procedite. Uzimajte tri puta dnevno po rakijsku čašicu smese, pola sata pre jela.

Napomena:  Akademik Jovan Tucakov, u knjizi "Lečenje biljem" tvrdi da je ovaj napitak jedan od najdelotvornijih za lečenje proširenih i upaljenih vena.

Broj 244
Za "Bilje i zdravlje" govore:
Nevena Božović, pevačica
Emir Bekrić, atletičar

Fitoterapija
7 trava
protiv
hlamidije

Lečenje semenkama
Pasulj na bubreg
Biber na oko

Alternativa
Koje soli
traži
vaše telo?

Steroidi
Jaki mišići
slaba potencija

POKLON
Vikend za dvoje na Vlasini