Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 244
aktuelno izdanje
Mišići rastu, potencija pada
Steroidi
Thinkstock

Upotreba steroida, proteina i raznih drugih stimulansa postala je poslednjih godina trend među mladima koji žele da za kratko vreme i uz malo napora "definišu" mišiće i postanu snažniji. Gotovo da nema sportiste čija zamisao nije da bude najbolje razvijen, najblistaviji i najbrži, pa mnogi posegnu za nekim od sintetičkih preparata, ne razmišljajući o posledicama.
Anabolički steroidi, diuretici, beta blokatori, vazodilatatori, samo su neka od popularnih sredstava koja "pumpaju" mišiće i daju snagu, ali mogu i ozbiljno da ugroze zdravlje. Koliko su opasni i kakve reakcije u organizmu izazivaju za "Bilje i zdravlje" otkriva dr Đuro Macut, specijalista interne medicine i endokrinologije sa Klinike za endokrinologiju KCS u Beogradu.
Pokretači.Steroidi su prirodni molekuli i sintetišu se u nekim žlezdama sa unutrašnjim lučenjem, koje proizvode steroidne hormone - veoma bitne za funkcionisanje dnevnih aktivnosti i životnih funkcija. Značajnu grupu čine polni hormoni, koji se mogu sintetisati u ginadama - testisima i jajnicima ili u kori nadbubrega. Generalno, steroidni hormoni su u različitim fazama života i u raznim situacijama važni za očuvanje integriteta ličnosti, pokretači su i odgovorni za održavanje dobre funkcije organizma. Manjak steroida dovodi do pada opšteg kvaliteta života: smanjuje se mišićna snaga, slabi volja, metabolizam, rastu masnoće u krvi. Gubitak steroida je prirodno vezan za početak menopauze ili andropauze-kaže dr Macut.
Mišići. Naš sagovornik smatra da steroide ne bi trebalo uopšte uzimati, jer organizmu donose više štete nego koristi-uvećavaju mišićnu masu, ali istovremeno ne utiču povoljno na nju.
- Osim što povećavaju mišiće, oni uvećavaju i telesnu masu, menjajući tako telesnu kompoziciju i telesni sastav. U ortopedskom i u konstitucionalnom smislu, ogromna telesna masa ne ide uz neproporcionalno malu ili normalnu koštanu masu, pa obolevaju pripoji mišića i tetive, dolazi do njihovog pucanja i drugih komplikacija. To je veoma bolno i može trajno da ošteti i poremeti mišićno - zglobno- koštani sistem.
Metabolizam. Prolazak steroida kroz organizam ostavlja i metaboličke posledice. Kada prođu kroz jetru, prva promena je degeneracija - masna jetra, što može odvesti i do fibroze ili većih komplikacija, čak i do gubitka funkcije ovog vitalnog organa. Rastu nivo masti i šećera u krvi, menja se metabolizam masti i ugljenih hidrata, što sve utiče na kardiovaskularni sistem i sklonost ka aterogenezi.
Polni nagon. Treća grupa posledica koje može da izazove uzimanje steoida vezana je za organe koji proizvode steroide. Ako se u velikoj meri koriste androgeni i steroidni anabolici, koji su porekla polnih žlezda (testosteron), dolazi do atrofije primarnih žlezda. Prvo do impotencije i gubitka polnog nagona, smanjenja u proizvodnji sopstvenih androgena i do gubitka spermatogeneze, a u slučaju žena do atrofije jajnika. To znači da može doći do trajnog gubitka i polne i reproduktivne funkcije.
Kad su ovakve posledice uočene, došlo je do promene u načinu korištenja veštačkih hormona, odnosno upotreba je svedena na dnevni nivo. Međutim, tako je došlo i do snižavanja polne sposobnosti, a češće i veće doze steroida donosile su i druge, još gore posledice po zdravlje. Neke od njih su hipertenzija, pucanje krvnih sudova u mozgu ili srcu, infarkt, naprasna srčana smrt čak i među sportistima u "punoj snazi".
Doping.Na listi "zabranjenih" lekova su beta blokatori diuretici, vazodilatatori- koriste se za skidanje telesne težine i telesne tečnosti pred takmičenje, ili da osiguraju izdržljivost (vazodilatatori-kapi za nos, kod atletičara).
Alarmatno je da se uzrastna granica korisnika pomera, pa ima i sve više adolescenata, zbog črga dr Macut poručuje:
- Protiv dopinga se treba boriti sopstvenim snagama. Iako svako želi da bude Karl Luis, važno je kod mladih izgraditi moralni stav da se spreči i sama pomisao na upotrebu steroida.


PROTEINI IZ HRANE
Proteini su posebna grupa lekova koji se koriste u sportu i zloupotrebljavaju u nekim situacijama. Nutrijenti, kako ih zovu, uglavnom su obroci ili napici, a često se dešava da su pomešani sa hormonima. U prevelikim količinama mogu da povećaju krvni pritisak (ako su slani)ili da promene telesni sastav. Umesto njih, treba uzimati prirodne proteine iz hrane.

OPASNE MEŠAVINE
- U različitim sportovima koriste različite sintetske steroide. Veoma su opasni njihovi derivati anabolici - steroidni hormoni koji povećavaju mišićnu masu i psihofizičku sposobnost, a baziraju se na veštački sastavljenim materijama, sličnim prirodnim androgenima. Ako sportista uzima proteinski preparat, nepoznato je da li je takvom preparatu dodata i neka steroidna supstanca. To su "sive" zone, kojima je teško ući u trag.

Danijela Kljajić

Broj 244
Za "Bilje i zdravlje" govore:
Nevena Božović, pevačica
Emir Bekrić, atletičar

Fitoterapija
7 trava
protiv
hlamidije

Lečenje semenkama
Pasulj na bubreg
Biber na oko

Alternativa
Koje soli
traži
vaše telo?

Steroidi
Jaki mišići
slaba potencija

POKLON
Vikend za dvoje na Vlasini