Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 245
aktuelno izdanje
Ukras opasan po zdravlje
Komplikacije pirsinga jezika
Dr Radmila Obradović

Piše: J. Matijević

Osim tetoviranja, poslednjih dvadesetak godina, pirsing je postao jedan od najčešćih načina ukrašavanja tela. Radi stavljanja ukrasnih predmeta, najčešće minđuša, buše se uši, obrve, nos, usne, jezik, bradavice na grudima, pupak, čak i polni organi.
Kada je o učestalosti reč, uz tradicionalno bušenje ušiju, čini se da je poslednjih godina sve više onih sa upečatljivim pirsingom jezika. Da li je reč o modi, umetnosti, pripadnosti nekoj grupi, želji da se bude poseban, ludosti, ispoljavanju seksualnosti ili samo radoznalosti, tema je za psihologe, ali lekari upozoravaju da se za ovu vrstu pirsinga sve češće odlučuju mladi i da više od trećine, potom, ima neke komplikacije.

Pirsing jezika, po rečima stručnjaka, uglavnom je nakit od metalnog štapića sa dve loptice našrafljene na oba kraja. Štapić je obično malo duži od debljine jezika da bi se omogućilo pomeranje nakita. Provlači se kroz središnji, najdeblji deo jezika ali se pažljivo izbegavaju frenulum (podjezična resica), krvni sudovi i nervi.

- Iako je pirsing jezika sve učestaliji, obično se radi bez odgovarajuće anestezije i kontrole infekcije - kaže za "Bilje&Zdravlje" dr sc. med. Radmila Obradović, stomatolog, asistent Medicinskog fakulteta u Nišu. - Štaviše, većina onih koji mladima buše jezik i stavljaju nakit, nažalost, nemaju dozvolu za obavljanje ovakvih medicinskih intervencija, a nemaju ni dovoljno medicinskog znanja. Zato i zdravi koje žele da stave pirsing jezika, u ovakvom okruženju, mnogo rizikuju.
Istraživanja su, po rečima naše sagovornice, pokazala da komplikacije ima više od 42 odsto onih koji stave pirsing jezika, dok s druge strane, oko 58 odsto onih koji odluče da ga stave nisu upoznati sa opasnostima i mogućim komplikacijama koje on nosi.

- Otok posle pirsinga javlja su u više od polovine slučajeva, pre svega zbog povređivanja dobro prokrvljenog tkiva jezika. Zato se, neposredno posle bušenja jezika najčešće upotrebljava privremeni nakit kome je štapić duži od nakita koji će se trajno nositi. Kuglice na krajevima, takođe su predimenzionirane da bi se sprečilo urastanje nakita u tkivo jezika. U slučaju da se ne jave druge komplikacije, ovaj privremeni nakit se zamenjuje posle sedam do 10 dana - objašnjava dr Obradović.

Ona podseća da se pirsing jezika, takođe, smatra mogućim načinom krvno prenosivih virusa kao što su HIV, hepatitisi, herpes simpleks i Epštajn-Barov virus, što je moguće ako instrumenti i privremeni nakit nisu sterilni kao i ukoliko se tokom pirsinga ne koriste tehnika asepse i antisepse.
- Najčešća komplikacija je lokalna infekcija jer oni koji "rade" pirsing jezika klijentima najčešće savetuju da usta ispiraju samo vodicom. Ovo je, međutim, nedovoljno jer usna duplja ima bogatu mikrobnu floru, ali je i u neprekidnom kontaktu sa spoljnom sredinom. Kao posledica povrede krvnih sudova često se javlja i produženo krvarenje, čak u više od 45 odsto slučajeva. Osim toga, može da se javi i otežano žvakanje, gutanje i govor, naročito glasova s, š, t, č, z, ž, dž, đ, lj, nj - naglašava dr Obradović i kaže da se ponekad dogodi da pacijent proguta nakit ako nije pravilno i dovoljno pričvršćen.

Ukoliko se komplikacije pojave, doktorka poručuje da se pacijent obavezno javi stomatologu koji će zaustaviti krvarenje, specijalno očistiti ranu (debridman), propisati antibiotsku terapiju i odgovarajuća antiseptična sredstva za ispiranje i, ako je neophodno, odstraniti nakit. Posle pravilne terapije rana se najčešće spontano zatvara.


Stradaju i zubi

Često "igranje jezikom" sa pirsing nakitom, kako kaže dr Obradović, može da uzrokuje:
* povređivanje i lokalno povlačenje desni (javlja se u više od 26 odsto slučajeva i desni se obično povlače uz središnje sekutiće donje vilice)
* oštećenje i prelome krunice (ima ga gotovo 14 odsto onih sa pirsingom jezika, uglavnom na središnjim sekutićima gornje vilice).

Broj 245
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Majda Šimunec, novinar

Dr Irena Baret, stručnjak za prirodnu medicinu


Kožna oboljenja
Pasdren leči ekceme


-Život sa pejsmejkerom
Spremni i za maraton


Alternativa
Nasmej se, zdravo je

Ishrana
Sveža hrana rudnik zdravlja

Zdrave navike
Srećni i bez šećera

Piće i trudnoća
Ni vino ni pivo, nego voda

Ordinacija
Oštećenja sluha dece

Vaspitanje
Naučite dete da radi

Gastritis
Neumerenost vodi u bolest

Podmlađivanje
10 godina mlađi za 10 minuta

Šiacu masaža
Lekovit pritisak palcem

Kontrola besa
Stop lošim emocijama