Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 245
aktuelno izdanje
Spremni i za maraton
Pejsmejker i život sa njim
Piše: Danijela Kljajić

Od kada je 1958. godine u Švedskoj ugrađen prvi pejsmejker više od milion pacijenata u svetu je, zahvaljujući tom moćnom stimulatoru rada srca, nastavilo da živi bez zdravstvenih komplikacija. Tim pre što ova sprava nema alternativu jer ni jedan lek ili terapija ne mogu da zamene ono što pejsmejker uradi za srce. A, kada je o Srbiji reč kod nas se godišnje ugradi od 3.000 do 4.000 ovih uređaja pacijentima od tek rođenih beba do onih koji su zašli u pozne godine.
U kojim slučajevima se ugrađuje pejsmejker, da li se i u kolikoj meri menja život nakon ugradnje ovog aparata i na šta bi pacijenti sa pejsmejkerom trebalo da obrate pažnja za "Bilje i zdravlje" govori profesor dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra Kliničkog centru Srbije u Beogradu.

Tri grupe

- Pejsmejker je veštačka proteza za stimulaciju srca i ugrađuje se onima koji nemaju uobičajen srčani ritam jer ne postoji normalna elektrika srca. Inače, reč je o poremećaju koji nema veze sa poremećajem krvnih sudova srca što može da bude uzrok infarkta ili angine pektoris kao i oboljenjem srčanog mišića. Dakle, ako elektrika srca nije normalna, a najčešće je reč o usporenom pulsu, ugrađuje se pesmejker koji veštačkom stimulacijom električnom strujom nadokanađuje ritam koji nedostaje. Ovakvi pejsmejkeri nazivaju se bradikardija ili usporen puls, teški su 24 grama i veličine su ručnog sata - kaže prof. dr Milašinović.
Prema rečima našeg sagovornika druga vrsta pejsmejkera ugrađuje se pacijentima koji imaju opasne tahikardije ili ubrzan puls što preti da zaustavi rad srca i izazove iznenadnu smrt. Njima se ugrađuju pejsmejkeri koji deluju elektrošokom direktno na srce, prekida se srčani zastoj i spašava se život. Ovi uređaji su teški oko 70 grama.

- Treća grupa pejsmejkera se ugrađuje nezavisno od elektrike srca pacijentima koji imaju srčanu slabost zbog toga što im leva i desna komora ne rade sinhrono. U tim slučajevima se ugrađuju po dve elektrode u svaku komoru što sinhronizuje njihov rad i povećava snaga srca. Inače, reč je o lečenju sličnom transplantaciji srca i primenjuje se u slučaju da klasična transplantacija nije neophodna, a može i da premosti period od nekoliko godina i obezbedi normalan život dok pacijenr ne dobije novo srce.

Bez velikih ograničenja

- Pacijenti kojima je ugrađen pejsmejker su izlečeni i mogu da nastave normalan život. U prilog tome podatak da neki od naših pacijanata sa pejsmejkrom trče maraton. Ipak, trebalo bi da se imaju na umu neka od zlatnih pravila ponašanja. S obzirom na to da elektrode prolaze između kostiju, rebara i ključne kosti, mogu da puknu pa se onima koji imaju ugrađen stimulator srca ne savetuju vežbe sa rukama iznad glave. Ali, sve vrste rada i fizičkih aktivnosti su dozvoljene i - moguće! Čak i seks! - tvrdi dr Milašinović.
Osim toga, ističe on, na rad pejsmejkera negativno ne utiču kućni uređaji, mobilni telefoni, mada bi trebalo da se nose u džepu košulje na suprotnoj strani od pejsmejkera, mikrotalasne rerne, aparati protiv krađe u robnim kućama ili dalekovodi.

- Pacijentima sa ugrađenim pesmejkerom ne smetaju ni stomatološki aparati, mogu da voze automobil, da putuju avionom s tim da o tome obaveste službenike na aerodromu koji će da ih upute da prođu kroz poseban aparat za detekciju. Istini za volju ne bi im smetalo ni da prođu kroz klasičan, ali ne bi trebalo da se zadržavaju ili da dugo budu pod uticajem zraka jer pejsmejker može da se isključi - objašnjava naš sagovornik. - Do nedavno je jedino ograničenje bilo korišćenje magnetne rezonance, međutim, od nedavno su u naš Centar iz Amerike stigli specijalni pejsmejkeri sa zaštitom od magnetne rezonance. Planiramo da ih ugradimo tridesetorici pacijenata što će biti prvi put na Balkanu - kaže prof. dr Milašinović.

Signali za uzbunu

- Posle ugradnje pejsmejkera komplikacije se najčešće javljaju neposredno posle operacije i uglavnom se odnose na probleme sa ranom - krvarenje, otok, infekcija... Ako se dogodi problem sa elektrodom bolesnik ponovo ima ranije simptome - ako je imao nesvestice, ponovo ih ima, javlja mu se usporen puls... - kaže naš sagovornik.

Kapsula za budućnost

- Pejsmejker je mala, laka proteza koja se stavlja ispod kože, operacijom u lokalnoj anesteziji. Pacijent ostaje u bolnici jedan dan, a komplikacije su manje od pet odsto. Sa minijaturnim mikročipovima i baterijama koje traju deset i više godina, savremeni pejsmejkeri teški su samo 20 do 25 grama. Kardiolozi najavljuju da će se za dve decenije izrađivati bez elektroda, u obliku kapsule veličine 1 cm, koja bi se preko uvodnog katetera ugrađivala u srce - kaže prof. dr Milašinović.

Broj 245
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Majda Šimunec, novinar

Dr Irena Baret, stručnjak za prirodnu medicinu


Kožna oboljenja
Pasdren leči ekceme


-Život sa pejsmejkerom
Spremni i za maraton


Alternativa
Nasmej se, zdravo je

Ishrana
Sveža hrana rudnik zdravlja

Zdrave navike
Srećni i bez šećera

Piće i trudnoća
Ni vino ni pivo, nego voda

Ordinacija
Oštećenja sluha dece

Vaspitanje
Naučite dete da radi

Gastritis
Neumerenost vodi u bolest

Podmlađivanje
10 godina mlađi za 10 minuta

Šiacu masaža
Lekovit pritisak palcem

Kontrola besa
Stop lošim emocijama