Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 246
aktuelno izdanje
Slatki koren za miran stomak
Thinkstock

Nepravilna i neredovna ishrana, intolerancija nekih namirnica, stres, pušenje ali i neka oboljenja najčešći su uzroci poremećaja varenja (dispepsije). Uobičajeni znaci ovog, danas jednog od najčešćih oboljenja su bol i nelagodnost u trbuhu, nadimanje, gorušica, mučnina i, ponekad, povraćanje. S druge strane odavno je postalo jasno da usporen metabolizam odmaže svima koji žele da smršaju i(li) održe dobru liniju. To najbolje potvrđujuju i rezultati naučnih istraživanja koji dokazuju da većina gojaznih jede manje od mršavih, ali da imaju sporiji metabolizam koji ubrzava nagomilavanje masnih naslaga.
Ipak, i otežano varenje i usporen metabolizam, mogu da se izleče uzimanjem čajeva i drugih biljnih preparata. Podsećamo na nekoliko zaboravljenih, a vrlo delotvornih, koje je preporučivao i akademik Jovan Tucakov, jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja.

Lincura (Gentiana lutea)

Vekovima je koren ove biljke jedan od najvažnijih narodnih lekova što su u 20. veku potvrdila i naučna istraživanja. Visoka do metar i po, sa prepoznatljivim zlatnožutim cvetovima i krupnim listovima, kvalitetna lincura raste i na nadmorskim visinama do 2.500 metara. Koren se vadi u jesen i suši na 50-60 stepeni. Sadrži gorke materije, glikozide, pektin, šećer, gentianin i gentiopikrin. Farmaceuiti, inače, kažu da je velika prednost lincure što ne sadrži tanine, pa može da se meša s brojnim biljkama, u raznim kombinacijama koje im jačaju međusobno dejstvo.

Koristi se:
* da pojača lučenje želudačnog soka
* za stimulaciju pokretljivosti želuca
* protiv stomačnih tegoba
* da pojača pražnjenje žučne kese i lučenje žuči
* za jačanje organizma

Vino

- 30-50 g korena lincure
- litar belog vina
Samleven koren stavite u flašu dodajte vino i zatvorite. Posle osam do 10 dana (za to vreme flašu češće protrecite) procedite i pijte po decilitar vina tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Kičica (Erythraea centaurium)

Zeljasta biljka sitnih cvetova, obično raste na vlažnim brdskim i planinskim livadama. Lekovite osobine imaju stablo, cvetovi i listovi, a sadrže gorke heterozide, eritaurozid i malo alkaloida.

Koristi se:
* da ublaži stomačne tegobe
* za lečenje poremećaja varenja
* protiv gorušice
* da pospeši lučenje želudašnih sokova
* za sprečavanje nadimanja i gasova

Pomozite želucu

- 25 g kičice
- 25 g lincure
- 25 g trave ive
- 25 g blaženog čkalja (Cnicus benedictus)
- litar komovice
Biljnu mešavinu stavite u flašu, prelijte komovicom i zatvorite. Posle 10 dana (flašu povremeno promućkajte) procedite i tri puta dnevno uzimajte po kašiku, pola sata pre jela.

Iđirot (Acorus calamus)

Prijatnog mirisa raste po močvarama i u rečnom blatu. Lekoviti su razgranati rizomi iđirota koji sadrže etarsko ulje, smolu, tanine, gorku supstancu akorin, mnogo skroba i sluzi i malo organskih baza. Stručnjaci kažu da je neškodljiv i ne izaziva naviku dugotrajnom svakodnevnom upotrebom, dok je akademik Jovan Tucakov tvrdio da je "jedno od najboljih želudačnocrevnih aromatično ljutih biljnih sredstava".

Koristi se:
* za bolje varenje
* da ublaži stomačne grčeve
* protiv gasova
* za smanjeno lučenje želudačne kiseline

Poboljšajte varenje

- 20 g iđirota
- 20 g matičnjaka
- 20 g nane
- 20 g kamilice
- 20 g divljeg morača
Kašiku mešavine poparite s dva decilitra vode i odmah poklopite. Ohlađen čaj procedite i popijte posle jela.

Slatki koren (Glycyrrhiza glabra)

U savremenoj farmaciji nezaobilazan je sastojak raznih lekova koji se propisuju za lečenje organa za varenje. Svež koren sadrži mineralne i masne materije, skrob, manitol, asparagin, saharozu, gorku materiju i flavonske heterozide.

Koristi se:
* da spreči nadimanje
* za lečenje gastritisa i čira u želucu
* protiv upala sluzokože organa za varenje

Sprečite nadimanje

- 30 g slatkog korena
- 30 g plodova pasdrena
- 30 g morača
- 10 g kore krušine
Morač usitnite u avanu, koru krušine i slatki koren iseckajte i dodajte pasdren. Kašiku mešavine, dva-tri minuta kuvajte u dva deci vode, sklonite sa vatre i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite medom i pijte tri puta dnevno.

SAVET PLUS: Najbolje je da pijete sveže pripremljen čaj.

Cimet (Cinnamomum)

Prepoznatljiv po mirisu i toplom, slatkom ukusu ovaj začin se koristi u narodnoj medicini, kulinarstvu i kozmetičkoj industriji. Kora raznih vrsta cimeta obiluje prehrambenim vlaknima, gvožđem i kalcijumom, a sadrži i tiamin koji povoljno utiče na rad organa za varenje.

Koristi se:
* da stimuliše probavu
* za ubrzavanje metabolizma
* protiv stvaranja gasova
* da smanji grčeve i nadutost
* za podsticanje peristaltike creva

Ubrzajte metabolizam

- 2 kašičice meda
- kašičica mlevenog cimeta
- šolja tople vode
U vodu dodajte med i cimet i dobro razmutite. Po šolju mešavine popijte svako jutro, natašte, pola sata pre doručka i uveče pre spavanja.

Broj 246
Poznati o zdravlju
Vera Čukić, glumica
Jelena Tomašević, pevačica

Ishrana i zdravlje
Za i protiv proteinskih dijeta

Lečenje biljem
Zeleni info
Dunja leči promuklost

Metabolizam i varenje
Slatki koren za miran stomak

Semenke lubenice
Čuvaju srce i jačaju mišiće

Bamija
Melem za stomak i kožu

Upala desni
Pet biljaka protiv krvarenja