Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 247
aktuelno izdanje
Moćan protiv raka
Thinkstock

Sintetizovan pod imenom laetril odnosno amigdalin, vitamin B17 su mnoge klinike širom sveta već uvele kao redovnu terapiju u lečenju raka. U Beogradu je nedavno promovisana prva knjiga o vitaminu B17 pod nazivom "Svet bez raka" Edvarda Grifina, koja je otkrila nova saznanja o ovoj dragocenoj supstanci.

Zdravlje iz jezgra

- Vitamin B17 je prirodni hemoterapijski agens koji se može naći u više od 1.200 biljaka, naročito u semenju koštunjavog voća: kajsijama, bademima, breskvama, šljivama, jabukama.Ima jednostavnu formulu sastavljenu od dva molekula šećera, jedne cijanida i benzaldehida, što je vrlo "bioprihvatljivo".Znači da lako prolazi kroz ćelijsku membranu i lako dostiže visoku koncentraciju unutar ćelije. Samo ćelije karcinoma sadrže enzim beta glukozidaza - enzim za "otključavanje", koji razlaže B17 na njegove sastojke. Tada oslobođeni cijanid sa benzaldehidom deluje 100 puta jače-sinergistički u odnosu na svaku supstancu pojedinačno - istakao je Edvard Grifin.

Iako važi za opasnu supstancu, cijanid iz vitamina B17 nema loših efekata po zdravlje čoveka, a toksikolog dr Zorica Milosavljević, objašnjava :

- Vitamin B17 se pomoću ovog enzima "otključava" u ćeliji raka i samo u njoj oslobađa svoje otrove, a u kontaktu s drugim ćelijama deluje kao prirodna hranljiva supstanca. U normalnom tkivu nalazi se enzim za koji neutrališe molekul B17.

Dr Milosavljević ističe da je za prevenciju sirovi oblik vitamina B17(semenke kajsije) bolji je od prečišćenog (preparat), a potpuno je bezbedno uzimati oba oblika B17.

- Dnevne doze vitamina B17, kao i za druge vitamine zavise od opšteg stanja organizma, uzrasta, higijensko dijetetskih navika, ali se 50 do 100 mg smatra dovoljnom preventivom. Ako je neko izložen hirurškoj intervenciji, hemoterapiji ili radio terapiji, vitamin B17 se može uvesti u njegovo lečenje, ali se doze moraju prilagoditi. Inače, bilo ko u bilo kom stadijumu je kandidat za terapiju vitamin B17. Poželjno je uzimati i druge antioksidanse i vitamine, posebno cink, koji pomaže kao nosač vitamina kroz ćelijsku membranu - kaže dr Milosavljević.

Stručnjaci tvrde da ipak, tkom perioda u kojem se ovaj vitamin pije preventivno treba biti oprezan: badem iz koštice prvo treba sažvakati, a ne gutati, ne sme se jesti više od šest koštica kajsija u toku jednog sata, odnosno dnevno 70, već je optimalno 30 do 35. Ako se B17 jede iz jezgra, ne sme se unositi šećer iz drugog izvora. Tumori "vole" šećer, koji je u jezgru - semenu kajsije okružen cijanidom, pa se dešava da kancer jede šećer, oslobađa se cijanid i truje ga.

Ćelije kanceri kože najbrže reaguju na B17, a za rak koštanog sistema i mozga potrebno je duže vreme.

"Stanuje" u košticama

Amigdalin je prvi put otkriven 1830. u gorkom bademu, a biohemičar Ernst Krebs 1952. godine prvi ga je promovisao kao lek protiv raka. Vitamina B17 ima i u košticama limuna, trešnje, kruške, u prosu, kukuruzu, grašku, sočivu, boraniji, kelerabi, kupuni, brusnici, jagodi, malini, žalfiji, susamu, lanu, ovsenim i heljdinim pahuljicama, indijskom orahu. Da bi se oslobodio iz lanenog semena, treba ga uzimati samleveno. Interesantno je da laneno ulje ne sadrži ovaj vitamin.
Odmah poboljšanje

Prvi rezultati korišćenja laetrila vidljivi su već na početku terapije: bol se smanjuje, povećava se apetit, nestaje neprijatan miris iz povreda, povećava se energija i izdržljivost, dobija se na težini. Uz to, poboljšava se krvna slika i nalaz urina, tkivo se brže oporavlja, smanjuje se otok, očito je smanjenje tumor markera. Aktuelno/ Novi ženski pokret na internetu

Danijela Kljajić

Broj 247