Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 248
aktuelno izdanje
Sanjam lepotu duše
Foto: Vojislav Danilov

Kao da je Danijel D. Vujić, producent filma „Tesla” imao šesto čulo kada je, pored najpoznatijih holivudskih imena, ulogu mladog naučnika i genija dodelio Vladimiru Di Krupskom, studentu završne godine moskovske Glumačke akademije.

Di Krupski koji je poreklom iz Republike Srpske ne samo što fizički liči na Nikolu Teslu, već i u životu ima veoma slične navike.

One druge manje poznate detalje o životu mladog naučnika uveliko uči u zamahu priprema za početak snimanja. Na razgovor za „Bilje i zdravlje” došao je iz teretene, sa prirodnim sokom od kupine u ruci i odmah objasnio:
- Treniram zarad zdravlja, kondicije, dijete, dobrog izgleda. Zato pijem samo prirodne sokove i puno vode, jedem pahuljice, žitarice, domaći crni hleb, ribu, kuvanu hranu, mnogo zeleniša. Vodim računa o zdravlju i mada sam proslavio 34-i rođendan 10. oktobra, moj mladalački izgled savršeno se uklopio u lik Tesle u uzrastu od 23 do 28 godina. Producenta Vujića sam upoznao u Los Anđelesu, ali kada smo se posle sreli u Beogradu, pogledao me je čudno i rekao:”Došao sam da tražim Teslu, ali sam ga ovog trenutka našao.” Presrećan sam zbog ove uloge, jer sam do sada glumio samo u pozorišnim komadima u Rusiji.

* Kakav je, zapravo bio mladi genije?
- Mnogi očekuju da u filmu vide genija, sveca. Našem filmskom Tesli, Srbinu iz Smiljana, niko neće da ospori genijalnost, ali s obzirom da će biti uloženo 16 miliona dolara, biće to, pored svih kvaliteta, komercijalni holivudski film. Tesla je vezan za majku, najviše za najmlađu sestru Maricu, dok prema ocu gaji strahopoštovanje. Malo ko zna da je Tesla mrzeo ženske minđuše. Ako bi sreo damu sa minđušama, samo bi u njih gledao, zanemarujući njene oči, lice, usne, dušu. Kada su ga pitali zašto ne voli žene, rekao je: Ne, ja samo ne volim minđuše.” Nije voleo ni raspletenu žensku dugu kosu.

* Samo jednom se zaljubio?
- Prelepu Ruskinju Anju je upoznao u pravoslavnoj crkvi u Trebinju. Zaljubio se. U filmu će biti snimljen samo poljubac. Anja nije želela sa njim u Ameriku.

* Da li je Mila Jovović prihvatila ulogu Anje?
- Prihvatila je, ali još nije potpisala. Biće snimljen poljubac, ali to je sve posao. Videćemo se uskoro.


* Imate li vi privatno sličnosti sa mladim naučnikom iz Smiljana?
- Tesla i ja se upoznajemo i družimo. Još nismo najbolji prijatelji. I ja imam strah od virusa i bakterija, fobiju čistih ruku, kupatila, peškir koristim samo jednom. Tesla se čak nije zdravio sa ljudima, koristio je rukavice, nije dirao tuđu kožu, nije dozvoljavao da mu se neko približi na dva metra.

* Jeste li vi zaljubljeni?
- Jesam. To je divno osećanje koje daje kreativnost.

* Gde ste srećniji, u Srbiji, Rusiji ili SAD?
- Finansijski sam srećan u Rusiji, ljubavno u Srbiji, a duševno u Americi. Tamo sam stekao dobre prijatelje evropskog porekla.

* Da li volite prirodu?
- Veliki sam obožavalac prirode. Moja porodica ima kuću u okolini Beograda sa velikim parkom, drvećem. Volim da šetam u šumi.

* Šta sanjate na javi?
- Sanjam lepotu duše, misli, ophođenja, produhovljenosti.

* Čega se plašite?
- Visine. Zato planiram u Americi da živim u kući. Bojim se da stanem na balkon koji nema ogradu.

* Kako ste zamislili budućnost?
- Za ulogu Tesle se nadam Oskaru. Briljiraću u još dva holivudska filma. Odgovaram američkom tržištu. Za sada porodicu ne planiram, ali ako neko shvati da vredi sačekati, čekaće me.

* Da li vas je neko razočarao?
- Lažni prijatelji su me razočarali. Ruskinja koju sam smatrao najboljom prijateljicom me je pokrala. U jednom momentu sam izgubio veru u ljude, pa sam potražio pomoć psihologa.

* Zbog čega ste zaplakali?
- Zaplačem kad vidim nemoćne stare bake, siromašne, nesrećne i uplakane. To me razara.

* Ko vam je pružio najviše radosti?
- Majka Mira i sestra Marija. Otac je vojno nastrojen.

* Ispoljavate li emocije ili ih čuvate u sebi?
- To je fenomen sličan Tesli. Ne predajem se lako, a spavam sa poluotvorenim očima. Ne verujem u stopostotno opuštanje, ne dajem se do koske. Moj moto za sve postao je: „Ništa strašno”. Naučio sam da kontrolišem emocije.

* Verujete li da još mogu da opstanu vrednosti poput časti, dostojanstva, humanosti, ljudskosti, morala...?
- Sve to nosimo iz kuće. Ne možete u zrelim godinama da postanete nečasni, nemoralni. Pravi čovek ne može da se promeni. Sve manje, na žalost ima ovih vrednosti. Ne možete da budete časni, normalni i moralni ukoliko niste iskreno voleli i bili voljeni.

* Verujete li u moć biljaka?
- U Rusiji sam pio ogromne količine čaja, i to mi je prešlo u naviku. To je čitava kultura. Morate dobro da poznajete biljke da bi, na primer, znali da je crni čaj za bodrost, a zeleni za umirenje. Kad kuvam, u jelo stavim i mnogo zeleniša. Idem i na pijacu. Najlepša je Bajlonijeva pijaca u Beogradu. Omiljena mi je ruska čorba Saljanka, koja je kisela i pravi se od kiselih krastavaca i kiselog kupusa, svinjene ili piletine, krompira, šargarepe, mirođije, spanaća, peršuna.

* Odakle prezime Di Krupski?
- Rođen sam u Bosanskoj Krupi. Di Krupski znači od Krupe. Sva dokumenta sam već odavno promenio.

Željka Radulović

Broj 248
Sibirska medicina
Lek od rogova jelena

Srebrna svilenica
Skida šećer i ubija želju za slatkim

Seks u menopauzi
Poželjne i u poznim godinama

Peptidi
Odlažu starost vraćaju mladost

Poklon
Vikend za dvoje u "Merkuru" u Vrnjačkoj Banji

Poznati o zdravlju

Vladimir Di Krupski, glumac
Svetlana Velmar Janković, pisac

Lečenje biljem
Obloge - Privij pravu

Bundeva
Zlatni melem

Alternativa
Epilepsija
Trave i za padavicu

Bilje Tošić
Recepti od pradede

Ulja
Fenel zaštitinik žena
Kardiologija
Bilje u tableti čisti krvne sudove

Sinusi
Čist vazduh - zdrav udah

Promuklost
Upozorenje iz grla

Vaskulitis
šta kad se desi?

Psiha i samopomoć
Duši lakše u "Duši"

Dečji fras
Nasledan i ne mnogo opasan

Reedukacija perineuma
Da sve bude na svom mestu

Novi paragraf za raf
Oznaka čuva kupca