Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 248
aktuelno izdanje
Poželjne do duboke starosti
Thinkstock

Iako iskustva žena govore da većina prvi orgazam doživi ulaskom u menopauzu, još postoje predrasude i destruktivni mitovi da žena u ovom periodu prestaje da postoji kao seksualno biće!

Koji sve faktori u zrelim godinama žene utiču na seksualnu aktivnost, koliko redovna razmena nežnosti može da pomogne u smanjenju tegoba menopauze?

Kako psihološki žena može da ojača i da se, umesto straha od starosti, raduje godinama koje dolaze, jer na kraju krajeva, ipak je to samo naš i jedan život koji živimo? Kako pronaći čvrst oslonac u sebi i s radošću prihvatiti promene u svom fizičkom izgledu i snagom volje i duha ići napred?

- Seksualni nagon funkcioniše do kraja života, što znači da je seksualna aktivnost moguća do duboke strarosti. Kako se životni vek produžio, pedesete se danas smatraju dobom pune zrelosti ali ne i starosti. Jedna od predrasuda je da prekidom menstrualnog ciklusa dolazi do gašenja svih seksualnih želja i funkcija žene. Smatralo se i da nije primereno u tom dobu ispoljavati seksualne želje jer su već bake, a ne samo majke. Imala sam pacijentkinju koja je u strahu došla na pregled i konsultaciju jer je smatrala da sa njom nešto psihički nije u redu, pošto je imala pojačanu seksualnu želju posle menopauze. Bio je potreban samo jedan razgovor da je umirimo i razuverimo da je sa njom sve u redu i da su to očekivane promene. U tom dobu žene često ne prihvataju svoje telo i promene koje su nastale pa osećaju stid ili misle da nisu privlačne partneru, pa se povlače čak i kada partner ispoljava seksualnu želju - objašnjava za „Bilje i zdravlje” dr Minja Erić, seksualni psihoterapeut iz Beograda.

Danas se, prema rečima naše sagovornice, odnos žena prema tom periodu života promenio. Obrazovanije su, imaju više informacija i pozitivniji odnos prema sebi, a i društvo u celini je izmenilo stav prema ženi. U menopauzi se obaveze prema poslu, deci i porodici smanjuju i žena može da se posveti sebi i svom partneru. Važno je i da obrati pažnju na ishranu, da je prilagodi tom dobu života zbog promene hormonalnog statusa, metabolizma i drugih telesnih funkcija. Sem toga treba da izabere rekreativnu aktivnost koja će da pomogne pravilno funkcionisanje srca, koštanozglobnog sistema i telesnog zdravlja u celini.

Procvat seksualnosti
Menopauza je doba psihološke zrelosti. Žena je sigurnija i slobodnija i uz poverenje i bliskosti sa partnerom može da popravi i održi svoju seksualnu aktivnost koja će da joj donese mnogo više zadovoljstva nego u mladosti. Istraživanja su pokazala da 54 odsto žena od 18-30 godina ne doživi orgazam. Jedna studija je pokazala da se žene od 40-50 godina osećaju najseksipilnije. Doktorka Minja Erić kaže da u tom životnom dobu dolazi do hormonalnih i telesnih promena: pad koncentracije estrogena koji je odgovoran za suvoću i krhkost kože u celini, a naročito je smanjena vlažnost vagine i elastičnost njenih zidova. To može da uzrokuje bolan seksualni odnos. Danas postoje kreme i lubrikanti koji apsolutno otklanjaju takve teškoće. Iskren razgovor sa partnerom i otvorena upustva mogu da pomognu da se prilagodi intenzitet kao i položaj tokom seksualnog odnosa. Uz to psihološka zrelost žene, bez straha od trudnoće pomoći ću da žena u tom dobu doživi procvat svoje seksualnosti. Redovan seksualni život, pravilna ishrana i rekreacija doprinose smanjenju svih tegoba u periodu menopauze (naleti vrućine, osteporoza(smanjena koncentracija kalcijuma u kostima), nervoza, neraspoloženje do razvoja depresije, porast krvnog pritiska, pojava drugih somatskih oboljenja).

Aktivne i bez partnera   
Dame koje su u ovom dobu same (razvedene, udovice) ne treba da se zatvaraju u kuću i tuguju na svojom „lošom sudbinom“ već da se aktivno uključe u razne oblike društvenih aktivnosti, da ne prekidaju svoje radne obaveze, da nađu hobi, da se druže sa prijateljima, komšijama, rodbinom. A ako nemaju partnera ne treba da izbegavaju masturbaciju kao seksualnu aktivnost. Čini se da najviše predrasuda ima oko masturbacije: da dovodi do telesnih i psihičkih bolesti da je crkva zabranjuje kao greh. Sve to nije tačno. Sasvim je prikladna i neophodna kada je neko bez seksualnog partnera nezavisno od godina starosti - tumači dr Minja Erić.


Sačuvati bliskost
Žene u menopauzi gube seksualnu želju ponajviše zbog psiholoških razloga, jer kako jedan seksolog kaže „seks i orgazam nisu među nogama nego među ušima“. Za dobar seksualni odnos u periodu menopauze dr Erić savetuje na šta sve mora da se obrati pažnja:
- seksualna želja se može pojačati seksualnim fantazijama, pojačanom stimulacijom, dužom predigrom. Može se obogatiti muzikom, promenom atmosfere, gledanjem filmova i sl.
- bol koji nastaje zbog vaginalne suvoće se otklanja kremama na bazi estrogena i lubrikantima. Partner treba da vodi računa o dubini penetracije i da nađete položaj koji vam najviše odgovara
- u starijem dobu mnogo je važno održati bliskost, intimnost kao i telesni kontakt sa parnterom, što znači da ne mora uvek da se sve okonča klasničnim seksualnim odnosom, već sama seksualna igra, telesni kontkt, maženje i uzbuđenje mogu da budu dovoljni za osećanje ispunjenosti i bliskosti.
- istraživanja pokazuju da žene koje su tokom života imale redovne i učestale seksualne odnose u zreloj dobi ostaju duže aktivne u odnosu na one koje su tokom života imale neredovne i retke seksualne odnose i kod njih dolazi do gašenja seksualnosti.

Željka Radulović

Broj 248
Sibirska medicina
Lek od rogova jelena

Srebrna svilenica
Skida šećer i ubija želju za slatkim

Seks u menopauzi
Poželjne i u poznim godinama

Peptidi
Odlažu starost vraćaju mladost

Poklon
Vikend za dvoje u "Merkuru" u Vrnjačkoj Banji

Poznati o zdravlju

Vladimir Di Krupski, glumac
Svetlana Velmar Janković, pisac

Lečenje biljem
Obloge - Privij pravu

Bundeva
Zlatni melem

Alternativa
Epilepsija
Trave i za padavicu

Bilje Tošić
Recepti od pradede

Ulja
Fenel zaštitinik žena
Kardiologija
Bilje u tableti čisti krvne sudove

Sinusi
Čist vazduh - zdrav udah

Promuklost
Upozorenje iz grla

Vaskulitis
šta kad se desi?

Psiha i samopomoć
Duši lakše u "Duši"

Dečji fras
Nasledan i ne mnogo opasan

Reedukacija perineuma
Da sve bude na svom mestu

Novi paragraf za raf
Oznaka čuva kupca