Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 248
aktuelno izdanje
Oznake biraju kupca
Thinkstock

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane primenjuje se od 5. oktobra ove godine, a odredbe Pravilnika o navođenju podataka o sastojcima koji mogu da izazovu alergije i(li) intolerancije, primenjivaće se od 1. januara 2014. godine.

Ovim pravilnikom bliže se utvrđuju uslovi za deklarisanje, označavanje i reklamiranje i upakovane i neupakovane hrane. S druge strane s obzirom na to da je označavanje hrane najvažnije u komunikaciji proizvođača sa potrošačem, važno je da on, pre kupovine, dobije ispravne i jasne informacije o proizvodu.

Koje novine sadrži novi Pravilnik kao i šta podrazumeva pravilno deklarisanje i označavanje hrane, koliko će delaracije biti razumljivije i jasnije potrošačima razgovarali smo sa dr Danicom Zarić, direktorom „IHIS Nutricionizma”, članom IHIS Naučnotehnološkog parka Zemun. Ona kaže da se promene, pre svega, odnose na obavezu nutritivnog deklarisanja, na usklađenost naših dnevnih doza vitamina i mineral sa onima u EU, na navođenje hemijskog izvora vitamina i minerala u spisku sastojaka, na veličinu slova koja su po novom Pravilniku povećana, na jasnu formulaciju alergenske izjave i njenu čitljivost, na vidno polje, na brojna upozorenja koja moraju biti na ambalaži proizvoda koji sadrže na primer kofein, biljne sterole, acesulfam....

- Pravilnik jasno nalaže da deklaracija mora da sadrži naziv namirnice, spisak sastojaka, količinu ili kategoriju nekih sastojaka, neto količinu, rok trajanja, uslove čuvanja, naziv i adresu proizvođača, mesto i zemlju porekla, sadržaj alkohola u pićima, oznaku serije, alergensku informaciju i kategoriju kvaliteta. Osim toga, odredbe o obaveznim podacima na deklaraciji primenjuju se i na zbirno pakovanje - objašnjava naša sagovornica i naglašava da je po novom Pravilniku, za upakovanu hranu odgovoran onaj pod čijim imenom se hrana stavlja u promet, a za neupakovanu, onaj ko hranu pakuje na mestu prodaje. Označavanje, takođe, podrazumeva svaku reč, podatak, trgovački naziv, naziv robnih marki, slikovne prikaze ili simbole koji se odnose na hranu a nalaze se na ambalaži, dokumentu, alkici, etiketi, omotu ili privesku koji prate ili se odnose na prehrambeni proizvod.

Novi propisi se, takođe, odnose na sve koji se bave prehrambenom delatnošću i primenjuju za sve namirnice namenjene krajnjem potrošaču, uključujući i one koje se poslužuju u ugostiteljskim objektima i menzama, pekarama, poslastičarnicama, ketering kućama...
- Osim toga, informacije o karakteristikama proizvoda moraju da budu u istom vidnom polju i to najmanie na jednom mestu na ambalaži, obavezni podaci su naziv hrane, neto količina, rok trajanja i, u slučaju alkoholnih pića, stvarni sadržaj alkohola. Grupisanjem ovih podataka u istom vidnom polju, potrošaču se omogućava da brže i lakše odluči o kupovini - kaže dr Zarić i naglašava da hranljiva vrednost mora da se navodi tabelarno i da su novim Pravilnikom navedene tri vrste tabela koje mogu da se nađu na ambalaži.

Po pravilniku, kaže naša sagovornica, obavezne informacije moraju da budu odštampane srpskim jezikom i visinom slova propisanom za različite površine ambalaže.
- Važna je, takođe, i razumljivost podataka i proizvođači moraju da budu svesni da deklaracijom komuniciraju sa potrošačima i da je zato neophodno da koriste reči, pojmove i izraze koji su prepoznatljivi većini potrošača - poručuje dr Zarić.


Upozorenja
Kada je reč o upozorenjima koja bi deklaracija trebalo da sadrži, naša sagovornica naglašava da mora biti navedeno ukoliko proizvod sadrži aspartam kao izvor fenilalanina, pozivanjem na broj E ili rečenicom „sadrži izvor fenilalanina“.
- Za pića, izuzev kafe i čaja, koja sadrže više od 150 mg/l kofeina, obavezno će se navesti upozorenje „visok sadržaj kofeina“. Upozorenje „nije preporučljivo za decu, trudnice ili dojilje” mora da bude u istom vidnom polju u kome je i naziv pića, a u zagradi naznačen sadržaj kofeina izražen u miligramima na 100 mililitara ili 100 grama. I u slučaju drugih namirnica u koje je dodat kofein mora stajati upozorenje „sadrži kofein - ne preporučuje se za decu i trudnice” sa tačnim sadržajem kofeina - pojašnjava dr Zarić i kaže da ja obavezno i navođenje datuma zamrzavanja ili prvog zamrzavanja u slučaju višestruko zamrznutog proizvoda.


Alergeni
- U prilogu pravilnika su imena 14 alergena koji se obavezno navode u listi sastojaka tako da budu uočljivi i da se jasno razlikuju od ostatka liste. Na primer, drugačijim tipom slova, stilom ili bojom pozadine. Upakovana hrana, koja je ne mora da sadrži spisak sastojaka, poput alkohola, ipak mora da ima napomenu da sadrži alergen i koji. Obaveza označavanja alergena proširena je i na neupakovanu hranu poput one u restoranima i kantinama. Ako proizvod sadrži gluten i sojin lecitin, to obavezno mora biti navedeno uz spisak sastojaka, a ukoliko u spisku sastojaka ima modifikovanog skroba, obaveza proizvođača je da navede poreklo u slučaju da sadrži gluten - kaže dr Zarić.

J. Matijević

Broj 248
Sibirska medicina
Lek od rogova jelena

Srebrna svilenica
Skida šećer i ubija želju za slatkim

Seks u menopauzi
Poželjne i u poznim godinama

Peptidi
Odlažu starost vraćaju mladost

Poklon
Vikend za dvoje u "Merkuru" u Vrnjačkoj Banji

Poznati o zdravlju

Vladimir Di Krupski, glumac
Svetlana Velmar Janković, pisac

Lečenje biljem
Obloge - Privij pravu

Bundeva
Zlatni melem

Alternativa
Epilepsija
Trave i za padavicu

Bilje Tošić
Recepti od pradede

Ulja
Fenel zaštitinik žena
Kardiologija
Bilje u tableti čisti krvne sudove

Sinusi
Čist vazduh - zdrav udah

Promuklost
Upozorenje iz grla

Vaskulitis
šta kad se desi?

Psiha i samopomoć
Duši lakše u "Duši"

Dečji fras
Nasledan i ne mnogo opasan

Reedukacija perineuma
Da sve bude na svom mestu

Novi paragraf za raf
Oznaka čuva kupca