Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 249
aktuelno izdanje
Ozbiljno kad zaboli u grudima
Ordinacija - Angina pektoris
Piše: I.Kovačić

Boli vas u grudima? Steže? Imate osećaj kao da vam je nešto palo na grudni koš? Ovo mogu da budu simptomi angine pektoris, ishemijske bolesti srca.
Dr Milika Ašanin, načelnik urgentne kardiologije u Urgentnom centru objašnjava za "Bilje i zdravlje" :
Angina pektoris je skup simptoma, među kojima je vodeći simptom bol u grudima, najčešće lokalizovan iza grudne kosti. Bol nastaje kao posledica narušene ravnoteže između dostupnosti i potrebe srčanog mišića za kiseonikom. Najčešći uzrok obolevanja od angine pektoris jesu promene na krvnim sudovima koji ishranjuju srčani mišić. Promene na ovim krvnim sudovima uzrokovane su taloženjem masnoća i drugih produkata metabolizma na zidovima arterija.
Doktor Ašanin napominje da angina pektoris u najvećem broju slučajeva možda nikad ne bi nastala da su pacijenti živeli u skladu sa preporukama o zdravom životu. To praktično znači da su činioci rizika koji doprinose razvoju ove bolesti pušenje, gojaznost, povećane masnoće u krvi ili šećerna bolest - koje su u direktnoj vezi sa pravilnom ishranom. Nažalost, jedan broj pacijenata od angine pektoris oboli zbog genetske osnove, povišenog krvnog pritiska, kao i zbog posledica starenja.

Simptomi

Doktor Milika Ašanin kaže da se anginozni bol najčešće opisuje kao osećaj pritiska ili stezanja u grudima, a javlja se u toku ili posle fizičkog napora, emocionalnog stresa, posle obilnog obroka, za vreme izlaganja hladnoći... Bol može da zrači ka ramenima ili duž unutrašnje strane leve ruke, ka vratu i donjoj vilici, ili u leđa između lopatica. Intenzitet bola se ne menja sa disanjem i pokretima. Bol traje do 20 minuta i prolazi spontano, ili posle primene nitroglicerina.


Tipovi

Prema kliničkoj slici, toku bolesti, lečenju i prognozi može da se razlikuje nekoliko tipova angine pektoris - stabilna, nestabilna i Princmetalova angina pektoris.

- U slučajevima stabilne angine pektoris bolesnik dobro dobro podnosi oboljenje u stanjima mirovanja i uobičajenih aktivnosti - kaže naš sagovornik. Čim se pacijent fizički više aktivira, ili kada se nalazi pod emocionalnim stresom, srce počinje brže da radi i povećavaju se potrebe srčanog mišića za kiseonikom. U tim okolnostima dolazi do ispoljavanja simptoma. Kad bolesnik prekine aktivnost koja je povećala zahteve miokarda za kiseonikom, ili kada uzme lek koji smanjuje zahteve miokarda za kiseonikom, tegobe se povlače. Iako je u osnovi ove bolesti stabilan aterosklerotski plak (nagomilane masnoće i drugi produkti metabolizma na unutrašnjim zidovima krvnog suda), dokazano je da su i ovi bolesnici pod povećanim rizikom za razvoj srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Doktor Milika Ašanin kaže da stabilna angina pektoris vremenom može da pređe u drugu, težu formu, a to je nestabilna angina pektoris.
- Bol u slučaju ove angine je istih karakteristika kao i kod stabilne angine, ali je obično jačeg intenziteta i produženog trajanja - naglašava naš sagovornik. Bol se može javiti bez ikakve provokacije, često u miru, ili pri minimalnom naporu. Nagomilane masnoće i drugi produkti metabolizma na zidovima arterija postaju nestabilne, mogu da oštete krvni sud i da izazovu formiranje tromba. Poznato je da tromb u velikoj meri sužava krvnu arteriju, ali i da je potpuno zapuši što izaziva infarkt. Zbog ovog rizika da bolest dovede do infarkta srca i nepovratnog oštećenja srčanog mišića, nestabilna angina pektoris predstavlja ozbiljno kardiološko stanje, koje je nekada nazivano i "predinfarktno stanje".

Najređi oblik bolesti je Princmetalova angina pektoris ili vazospastična angina, koja se javlja kod svega dva odsto svih pacijenata obolelih od ove bolesti. U ovom slučaju, nedovoljno snabdevanje srčanog mišića kiseonikom nije posledica aterosklerotskog plaka koji sužava krvni sud, već je posledica sužavanja prečnika krvnog suda usled grča mišića u njegovom zidu. Anginozni bol se često javlja prilikom emocionalnog stresa ili prilikom izlaska na haladan vazduh.
     


Prevencija

Evropsko udruženje kardiologa je zacrtalo da niko ko je rođen u trećem milenijumu ne umre i ne oboli od kardiovaskularnih bolesti pre 65. godine i kao primarnu prevenciju preporučilo je "šifru" koja upućuje na zdrav način života i kontrolu faktora rizika. Šifra za zdravo srce glasi 0+3+5+140+5+3+0, što u prevodu znači:
0 — cigareta
3 — najmanje 3 km šetnje dnevno
5 obroka dnevno koji obuhvataju od 400 do 600 grama voća i povrća
140 — gornji pritisak manji od 140
5 — ukupni holesterol manji od 5 mmol/L,
3 — loš holesterol manji od 3 mmol/L
0 — bez gojaznosti i šećerne bolesti     

Broj 249
Poznati o zdravlju

Verica Rakočević, modni kreator
Dejan Stojiljković, pisac

Lečenje biljem

Kašalj
Travke za čista pluća

Priprema čaja
Hladni, a lekoviti


Alternativa
Radionica presne hrane
Fruškogorski mali raj

Podrška trudnicama
Dule u timu za porođaj?

Zdravlje

Analgetici i glavobolje
Boli glava i od leka

Angina pektoris
Signal - bol u grudima

Virusne infekcije
Vitamini i supa najbolji štit


Ishrana
Jela za novembar
Plodovi jeseni u glavnoj ulozi


Či semenke
Seme puno zdravlja

Stare sorte voća
Otporne, ukusne, zdrave...

Deca
Učenje
Uživajte u znanju, a ne u ocenama


Higijena
Za bebe samo "eko ljubazno"


Psihologija

Privatnost u vezi
Da žandar ne juri lopova


Lepota

Tretmani za jesen
Vreme za ozbiljnu negu

Prirodna kozmetika
Bez nikla, konzervansa, parfema...

Rekreacija
Vežbe u stanu
Da svi mišići prorade


Hedonizam

Kafa
Šoljica čarobnog užitka