Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 249
aktuelno izdanje
Deo medicinskog tima prilikom porođaja?
Alternativa - Dule
Piše: J. Matijević

Veoma je interesantan podatak koji govori o tome koliko je porođaj važan, a koji potvrđuju rezultati naučnih istraživanja, koja tvrde da ga se žene sećaju kao jednog od ključnih događaja u životu, čak i ako su obolele od demencije ili Alchajmerove bolesti, rekla je za naš magazin Mirjana Gnjatić, obučena dula iz Beograda. S druge strane, ženama na porođaju odvajkada su pomagale starije i(li) iskusnije žene, obično tetke, majke, sestre... Iako bez formalnog medicinskog znanja, one su ženi tokom porođaja pružale ohrabrenje i sigurnost, presecale pupčanu vrpcu i bile najbolja pomoć u prvim danima zajedničkog života bebe i majke.

Iako su od sredine 19. veka babice morale da budu medicinski obučene, u brojnim zemljama, i dan - danas, većinu nege trudnici i podršku tokom porođaja pruža tzv. „tradicionalna pratnja”.U Srbiji su to - dule, o kojima se poslednjih godina, kod nas sve više govori.

- Na starim crtežima koji oslikavaju porođaj vidi se da je ispred porodilje babica, a iza dula, žena koja joj pruža podršku - kaže za „Bilje i zdravlje” naša sagaovornica koja je završila obuku za dule pri organizaciji „DONAinternešnl”, najpoznatijoj organizacija za obuku dula u svetu.

Uzvišeno iskustvo

- Želim da ženama porođaj bude uzvišen i smatram da je dula jedan od tajnih sastojaka koji može da doprinese da porođaj ne bude stvar sreće nego zaista jedno uzvišeno iskustvo.
Reč dula je, inače, grčkog porekla i znači „žena koja služi”, a danas je to žena obučena da pruži odgovarajuću podršku tokom trudnoće, porođaja i posle detetovog rođenja.

- Naglašavam da dula nije medicinski radnik i nikako nije zamena za babicu, ginekologa, akušera, čak ni za medicinsku sestru koja je prisutna na porođaju. To znači da dula na porođaju neće raditi ništa iz domena zdravstvenih radnika, neće čak meriti ni krvni pritisak trudnici. Ali, prepoznaje uticaj emocija na fiziologiju porođaja i trenutke kada neka osećanja „isplivavaju” i mogu da remete ili usporavaju porođaj. Ona je sve vreme sa ženom tokom porođaja ma koliko dugo trajao - kaže Mirjana Gnjatić, i otkriva da dula zna tehnike opuštanja i disanja, masaže i položaje koji trudnici mogu da pomognu da porođaj nastavi i napreduje.

Osim toga, po rečima Gnjatićeve, iako je najbolja psihološka podrška ženi pre, tokom i posle porođaja, dula se u porodilištu posvećuje samo jednoj ženi, dok u gotovo svim porodilištima medicinsko osoblje to nije u mogućnosti da ispuni zbog zahtevnosti posla.

Dule - velika podrška

- Želja nam je da dule u srpskim porodilištima budu deo tima, da sarađuju sa lekarima i babicama i da budu most komunikacije između žene, njenog partnera i medicinskog osoblja. One, na primer, ženi mogu da „prevedu” različite izjave ili dijagnoze na njoj razumljiv jezik, da učestvuju u prijemu trudnice u porodilište i da umesto porodilje lekaru i sestrama kažu sve o toku trudnoće, vremenu kada je pukao vodenjak i(li) kada su počele kontrakcije - objašnjava naša sagovornica i naglašava da su rezultati kliničkih studija koje su istraživale fiziološki uticaj neprestane emotivne podrške ženi na porođaju, pokazali da prisustvo dule smanjuje:

1.trajanje porođaja
2.mogućnost carskog reza i komplikacija
3.potrebu za epiduralnom anestezijom i lekovima protiv bolova
4.upotrebu forcepsa i vakuuma
5.mogućnost pojave postporođajne depresije.
Mirjana Gnjatić kaže da prisutvo dule na porođaju pomaže i bebama, jer kratkotrajnije ostaju u bolnici i uspešnije i bolje doje. Otkriva i da istraživanja potvrđuju da podrška dule tukom porođaja ima klinički značaj i za ženu i za bebu, a da nema neželjenih posledica.



Individualan pristup ženi

- Dula na neki način ima ulogu zaštitnice žene i njenog sećanja na rađanje. Svakoj ženi pristupa pojedinačno, poštuje njene želje, pomaže joj i ohrabruje je da istraje. Dula često poseti i porodicu trudnice pre porođaja da ih upozna i sazna čemu se nadaju, to jest kakav porođaj priželjkuju, čega se plaše... Tada ona saznaje kako porodica reaguje u nekim situacijama, kako svakodnevno funkcionišu, a ako žena želi, sa dulom može da napravi plan rađanja, a dula joj može pomoći i oko brojnih prktičnih stvari. Najvažnije je da je dula tu i da nikada ne napušta ženu - poručuje Mirjana Gnjatić.

Broj 249
Poznati o zdravlju

Verica Rakočević, modni kreator
Dejan Stojiljković, pisac

Lečenje biljem

Kašalj
Travke za čista pluća

Priprema čaja
Hladni, a lekoviti


Alternativa
Radionica presne hrane
Fruškogorski mali raj

Podrška trudnicama
Dule u timu za porođaj?

Zdravlje

Analgetici i glavobolje
Boli glava i od leka

Angina pektoris
Signal - bol u grudima

Virusne infekcije
Vitamini i supa najbolji štit


Ishrana
Jela za novembar
Plodovi jeseni u glavnoj ulozi


Či semenke
Seme puno zdravlja

Stare sorte voća
Otporne, ukusne, zdrave...

Deca
Učenje
Uživajte u znanju, a ne u ocenama


Higijena
Za bebe samo "eko ljubazno"


Psihologija

Privatnost u vezi
Da žandar ne juri lopova


Lepota

Tretmani za jesen
Vreme za ozbiljnu negu

Prirodna kozmetika
Bez nikla, konzervansa, parfema...

Rekreacija
Vežbe u stanu
Da svi mišići prorade


Hedonizam

Kafa
Šoljica čarobnog užitka