Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 250
aktuelno izdanje
Dolazak bebe u "porodičnom gnezdu"
Alternativa/ Porođaj u kući
Iako su prva porodilišta u Srbiji otvorena sredinom 19. veka, većina žena se do pre pedesetak godina porađala isključivo u kući, najčešće uz pomoć iskusnih žena. Danas je mnogo drugačije, jer je većini žena porođaj van porodilišta gotovo nezamisliv. Poslednjih godina, međutim, što zbog stanja u porodilištima što zbog želje i odluke, ima trudnica koje se odvaže za porođaj u kući, uz asistenciju babica i(li) dula ili, čak, samo uz pomoć supruga.

Svesno, s namerom, organizovano

Prošle godine, početkom novembra, Katarina Teofilović (32) se porodila u kući, kako kaže svesno, s namerom, organizovano. Iako je medicinski radnik - zubni tehničar Stomatološkog fakulteta u Beogradu, tvrdi da su je znanje stečeno jogom, jogom za trudnice i obukom za dule, kao i iskustvo prvog porođaja, opredelili da drugo dete rodi u kući.

- Sina Mihajla, rodila sam 2005. godine u porodilištu. Dobila sam epiduralnu anesteziju, porođaj je prošao dobro i faktički je sve bilo u redu i samnom i sa bebom. Ipak, srce mi je govorilo da Mihajlo tokom porođaja nije dobio sve što sam mogla da mu omogućim, jer zbog delovanja anestezije rađanje zapravo nisam ni osetila. Na neki način patili smo i on i ja. Kasnije, odlazeći na jogu spoznala sam kako svoje telo da osetim mnogo bolje i kako ono zaista radi. Iako sam medicinski radnik, čini mi se da zvanična medicina naše telo shvata previše mehanički i ne daje prostora duhovnom. Zahvaljujući jogi, prebolela sam neke događaje u vezi sa prvim porođajem i odlučila da drugo dete rodim prirodno, u kući, naravno ako svi kontrolni pregledi ginekologa budu potvrđivali da smo beba i ja zdravi - priča naša sagovornica i kaže da su joj oko porođaja pomogli suprug, dula i babica.

Vodenjak je, otkriva, pukao prethodnog dana i tada je pozvala dulu. Ostatak dana provela je u pokretu, u kući jer je osećala lagane bebine pokrete koji nisu bili zabrinjavajući.

- Verovala sam da neću ni u čemu pogrešiti, jer je intuicija trudnica i porodilja koje odlaze na jogu povišena, osećaju svoje, i telo bebe, i znaju kako da se ponašaju. Kontrakcije su krenule tokom noći, a oko pola četiri su se pojačale. Moja devojčica je rođenja oko osam i 15 - kaže ova nežna i odvažna majka, i naglašava da je od prvog trenutka osećala da ima mnogo bolju komunikaciju sa Iris nego sa Mihajlom, da sve vreme mnogo više osećaju jedna drugu i da `nema mnogo promašaja oko pogađanja Irisinih potreba`. Osim toga, Iris je mnogo zdravija od Mihajla kada je bio njenog uzrasta.

Bez postporođajne depresije

Katarina tvrdi i da je porođaj prošao brže od prvog, kao i da postporođajne depresije nije bilo dok je, veruje, imala blagu posle rođenja Mihajla.

- Verujem da je dobro stanje i devojčice i moje, `posledica` prirodnijeg porođaja. Istina, nije bio nimalo lak, bio je bolan, ali sam zauzimala tačno određene položaje koji su pomogli da lakše podnesem kontrakcije, a muž, dula i babica su mi bili izuzetna podrška. Štaviše, nijednog trenutka nisam ni pomislila da će išta `krenuti po zlu` za bilo koga od nas. Bila sam zdrava u trudnoći, beba takođe, pa je u tom slučaju, za majku isti rizik bilo gde da se porađa. A samnom su bili babica i dula koje su dovoljno stručne da pomognu - kaže naša sagovornica i poručuje ženama da slušaju intuiciju i vrate veru u svoju moć rađanja, jer se žena porađa i ne bi trebalo da dozvoli da je porađaju pošto je porađaj iskonski deo ženine prirode.

Katarina posebno naglašava da odluka o porođaju u kući nije usledila zbog bilo kakvog negativnog iskustva prvog porođaja u porodilištu, kao i da je razmišljala da se porodi u pančevačkom pošto je to jedino porodilište u Srbiji gde se trudnicama omogućava prirodan porođaj.
- Konačno, muž i ja smo odlučili da se porodim u kući. Niko više nije znao, čak ni moja mama. Ona i kuma su kasnije bile svedoci u opštini kada smo otišli po krštenicu. Iako malo zbunjeni, službenici opštine Palilula su je brzo izdali - priča Katarina.



Otac na porođaju

- Kada sam se pre 18 i 11 godina porađala u Srbiji, nažalost, još nije bilo opcije porođaja kod kuće. Veliki sam zagovornik te mogućnosti, jer znam koliko olakšava psihički aspekt trudnici. Sa druge strane, već sa mojom knjigom `Kako preživeti porođaj u Srbiji`, ukazala sam na neophodnost prisustva oca porođaju. Ipak, većina naših žena na sve načine izbegava tu mogućnost i čini mi se da bi je muškarci prihvatili pre i bolje od njih. Naravno da je ženska podrška na porođaju poželjna, ali samo kada nema oca. Inače, zgrožena sam načinima koji ometaju i sabotiraju prirodnu, civilizacijsku neophodnost da otac deteta koje dolazi na svet bude uz ženu kada se porađa - kaže Isidora Bjelica, dramaturg i književnik.


Bazen

- Porodila sam se u bazenu koji ima sterilnu podlogu. Voda se tokom porođaja ne menja, samo je važno da bude topla, oko 37 stepeni. Kada se Iris rodila, sačekali smo malo sa resecanjem pupčanika jer mi je bilo važno da se zbog njenog zdravlja ne preseče prerano. Potom mi je babica pomogla da `rodim` posteljicu i dolazila je svakodnevno da proverava Irisin pupak - kaže Katarina i tvrdi da bi se ponovo porađala u bazenu, kod kuće, mada veruje da bi to iskustvo bilo potpuno drugačije budući da je svaki porođaj jedinstven.


Jelena Matijević
Fotografije: Milutin Labudović


Broj 250
Poznati o zdravlju

Jelena Kiš, najlepša gospođa Srbije

Dr Miljko Ristić, kardiohirurg, direktor KCS

Lečenje biljem

Nesanica
Da san dođe na oči

Slačica
Poznat začin
odličan lek

Alternativa

Etarska ulja u stomatologiji
Biljni lek i kod zubara

Porođaj kod kuće
Lakše nego u bolnici

Zdravlje
Simptomi
Doktore, kašljem iz dubine

Moždani udar
Sve mlađi na meti

Bolesti štitaste žlezde
Sa Hašimotom i do 100.

Sport i zdravlje
Posle medalja i para, stiže - bolest

Ishrana
Jestivi kesten
Štiti od stresa i čuva srce

Recepti
Jela od pečuraka i bundeve

Kako preživeti slavsku trpezu?
Po zalogaj od svega

GMO
Hrana koja truje unuke

Deca

Urođeni šum srca
Nije uvek bolest

Samopouzdanje
Gradi se od malena

Psihologija
Tim bilding
Zajedno uspešniji

Lepota

Tretmani
Radiotalasi za idealnu kožu

Rekreacija

Trening na pokretnoj traci

Brz korak topi kilograme

Hedonizam

Kavijar
"Kolač snage" budi strast