Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 250
aktuelno izdanje
Imate astmu? Probajte slačicu!
Lečenje biljem/Slačica
Slačicu (Brassicaceae))poznajemo kao biljku od koje se pravi senf ili čije sitno zrnevlje stavljamo u turšiju zbog poboljšanja ukusa. Razlikuju se crna i bela slačica, ali se i jedna i druga koriste u industriji začina. U narodnoj medicini koristi se u obliku kataplazmi protiv reume, neuritisa, pleuritisa i akutnog bronhitisa. Narodi bliskog i dalekog Istoka, na primer, koriste je za lečenje bolesti krvotoka, jer snažno otvara kapilare, poboljšava cirkulaciju ne samo krvnih sudova na površini tela, već i svih unutrašnjih organa. Biolozi stručno kažu da izaziva snažnu hiperemiju kože.
Lečenje slačicom podrazumeva tri različite metode lečenja: kupku, obloge i mast.

1. Kupka od slačice pravi se tako što se u toplu vodu od 35 do 37 stepeni Celzijusovih stave dve kašičice suve slačice koja se prethodno stavi u platnenu vrećicu i može se koristiti još dva puta. Ruke se spuštaju u vodu do lakata, a noge do kolena i drže se tako 10 do 15 minuta. Nije potrebno potapati celo telo, jer je dovoljan uticaj slačice na ruke i noge da bi se efekat preneo na ostatak tela. Kupka smanjuje višak krvi u krvnim sudovima u mozgu i snižava pritisak u glavi. Ova kupka se ne preporučuje srčanim bolesnicima.

Namena kupke: protiv menstrualnih bolova, plahovitosti, pospešuje cirkulaciju, otvara kapilare, pozitivno deluje kod blagih srčanih mana, stenokardije, kod upale disajnih puteva.

2.Obloge od slačice stavljaju se tako što se najpre noge potope u vodu, a na tanak papir koji se položi na grudi stavi peškir potopljen prethodno u vodu sa slačicom. Preko mokrog peškira stavlja se suvi da se ne pokvasi krevet. Mesto na kojeje stavljena obloga pocrveneće za pet minuta i tada oblogu treba skinuti.

NAPOMENA: Obloge od slačice mogu pomoći onima koji pate od prehlada, bronhitisa i upale plućne maramice.

3. Mast od slačice najbrže deluje protiv astme. Priprema se gnječenjem 100 grama slačice sa podjednakom količinom vode zagrejane na 55 stepeni, što je najdelotvornija temperatura. Ako koža pocrveni u roku od pet minuta pošto ste je namazali mašću od slačice znači da ste snažne muskulature. Jer, što je sporiji protok limfne tečnosti sporija je prokrvljenost i koža sporije crveni. Tako da što je crvenilo brže, jača je fizička konstitucija. S druge strane, što koža sporije crveni to je stanje pacijenta lošije. Osim u slučajevima astme, mast slačice ne bi trebalo da se stavlja direktno na kožu, već najpre na gazu a zatim na kožu. Takođe, jednom upotrebljena mast ne mora da se baca. Može se upotrebiti najmanje još četiri, pet puta, tako što se blago zagreje pre svakog nanošenja.

NAPOMENA: Mast pomaže protiv hronične astme (u tom slučaju nanosi se duž kičmene moždine širine 5 centimetara ), lumbaga, bola u grlu, ukočenosti ramena, grube ili kože koja se ljuspa, protiv psorijaze...
D.D.

Broj 250
Poznati o zdravlju

Jelena Kiš, najlepša gospođa Srbije

Dr Miljko Ristić, kardiohirurg, direktor KCS

Lečenje biljem

Nesanica
Da san dođe na oči

Slačica
Poznat začin
odličan lek

Alternativa

Etarska ulja u stomatologiji
Biljni lek i kod zubara

Porođaj kod kuće
Lakše nego u bolnici

Zdravlje
Simptomi
Doktore, kašljem iz dubine

Moždani udar
Sve mlađi na meti

Bolesti štitaste žlezde
Sa Hašimotom i do 100.

Sport i zdravlje
Posle medalja i para, stiže - bolest

Ishrana
Jestivi kesten
Štiti od stresa i čuva srce

Recepti
Jela od pečuraka i bundeve

Kako preživeti slavsku trpezu?
Po zalogaj od svega

GMO
Hrana koja truje unuke

Deca

Urođeni šum srca
Nije uvek bolest

Samopouzdanje
Gradi se od malena

Psihologija
Tim bilding
Zajedno uspešniji

Lepota

Tretmani
Radiotalasi za idealnu kožu

Rekreacija

Trening na pokretnoj traci

Brz korak topi kilograme

Hedonizam

Kavijar
"Kolač snage" budi strast