Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 106
aktuelno izdanje
Kad zaškripe glasne žice
Zdravlje - Laringitis
Jabukovo lišće

Često se u rano proleće javlja neugodno oboljenje glasnih žica, koje nažalost može da postane hronočna tegoba i da ukaže na daleko ozbiljnije zdravstvene probleme.
Laringitisi su zapaljenja grkljana, obično se javljaju u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva a ređe izolovano. Akutni laringitis može da bude deo generalizovane infekcije disajnih puteva, ili lokalizovana promena na sluzokoži grkljana.
Hronični laringitis nastaje zbog nepravilnog korišćenja glasnih žica, poremećaja funkcije gornjih disajnih puteva, infekcija zuba, sinusa i krajnika, upotrebe alkohola i duvana, zbog prašine i dima, zagađenja vazduha, klimatskih faktora i reumatizma.
Simptomi su promuklost, pritisak u grlu, lak bol, kašalj, otežano disanje, zamor i povišena temperatura. Pregledom se ustanovi simetrično crvenilo glasnih žica, sa lepljivim sekretom između njih. Zapaljenje se može smiriti za nekoliko dana, dok promuklost može potrajati i dve-tri nedelje.
Glavne smetnje su povremena promuklost, retko gubitak glasa, kašalj i hrkanje. Glas je hrapav i zamoran kod dužeg napora. Smetnje traju različito, nejednakog su intenziteta i ponavljaju se periodično. Obično nema bola i pacijent se privikava na promuklost.
Kod dece je ovo mnogo ozbiljnija bolest. Razlozi su veća sklonost sluzokože zapaljenju zbog bogatijeg limfotoka,i manja sposobnost iskašljavanja i sklonost spazmima. Kašalj, otežano disanje i promuklost su karakteristični simptomi. Postoje i laringitisi težeg tipa, koje predstavljaju ulcerativni oblici, ili oblici sa značajnim edemima i tumefakcijama. Laringitisi se mogu pojaviti i u toku drugih bolesti, kao što su ospice ili tifus.
Edem larinksa je patološko stanje uzrokovano infekcijom ili je alergijskog porekla - vezivno tkivo određenih zona larinksa se širi kad se natopi tečnošću (serum i ćelije). Najčešći među edemima je edem epiglotisa (poklopca grkljana), koji otežava gutanje i koji, u najtežim slučajevima otežava disanje. Ostali edemi mogu pogoditi glasne žice, posebno njihovu donju površinu, uzrokujući otežanost disanja ili dispneju koja može dovesti i do gušenja. Apscesi i flegmone mogu zahvatiti larinks, uzrokujući vrlo jake bolove u grlu (prenesene i proširene iz uha) i otežavajući gutanje i disanje. Njima se pridružuju visoka temperatura i reakcije čitavog organizma.
Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, indirektnog pregleda larinksa i mikrobiološkim analizama. Leči se mirovanjem, odmaranjem glasnih žica, toplim inhalacijama, antibioticima, antitusicima, kortikosteroidima, a kod otoka i analgeticima. Kod hroničnog oblika nekada je potrebno uklanjanje viška tkiva sluzokože putem laringomikroskopije.


RECEPTI

ŽALFIJA
- 2 kašike čaja žalfije
- 5 listova lovora
- 20 g šećera
- 1/2 l vode
Staviti u hladnu vodu i kad proključa kuvati još pet minuta. Ostaviti poklopljeno 7-8 sati, procediti i piti više puta u toku dana po jedan gutljaj.

KANTARION
* 1 kašiku kantariona preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-tak minuta, procediti i nepošećereno piti dva puta dnevno posle jela i pred spavanje.

JABUKOVO LIŠĆE
* Sitno seckano mlado lišće jabuke preliti vrelom vodom, ostaviti poklopljeno 10-tak minuta, procediti i više puta tokom dana ispirati grlo.

BOROVE IGLICE
* Napravite čaj od sitno seckanih borovih iglica i ispirajte grlo više puta u toku dana
* Za inhalaciju potopite dve šake borovih iglica u dva litra vodevode i kuvajte oko pet minuta

KUPUS
* Lagano kuvati desetak iseckanih listova kupusa sa dve kašike meda ili šećera, dok se ne dobije gust i prijatan sirup i uzimati po dve kašike pre svakog jela

MED
1 kašičica meda svaka 3 sata (100-120 g dnevno)
parne inhalacije meda 2 puta dnevno
5 puta dnevno ispirati grlo 2% alkoholnim ekstraktom propolisa

Broj 106
"Bilje&Zdravlje" sa dodatkom DIJETE
- 16 strana uputstava za vitak stas
i lepši izgled!
Po istoj ceni od 9. maja.

Kopriva čuva prostatu

Velike tajne vinove loze

Kičica hrabri stidljive

Slatka opasnost E 951

Samomasaža: Gorušici recite zbogom

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:
Prim. dr Milivoje Jevtić
Vajanje opasno po život

Saša Bijelić, psiholog:
Kako radi "halo efekat"


U dodatku DIJETE
- Iva Štrljić: Poželim da sam slatkiš
- Saveti nutriocioniste
- Dijeta za gurmane
- Čajevi za mršavljenje
- Dijetalni recepti