Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 106
aktuelno izdanje
Zamka proširenih vena
Zdravlje: Krvotok

Proširene vene su dominantna bolest površinskog venskog sistema. Mada je reč o zdravstvenom problemu koji nije opasan po život, proširene vene predstavljaju značajan medicinski problem, pre svega zbog učestalosti i ograničavanja radne sposobnosti obolelih.
Venske bolesti spadaju u grupu najmasovnijih oboljenja čovečanstva. Kod oko četvrtine ljudi postoji blagi oblik varikoziteta, a kod jedne petine i ispoljenije tegobe venskih oboljenja. Prema nepotpunim podacima, u našoj zemlji od venskih oboljenja pati čak 20 odsto stanovnika. Godišnje se od venskih oboljenja u bolničkim ustanovama naše zemlje leči preko 5.000 bolesnika.

Venska oboljenja obično se razvijaju posle petnaeste godine, a bolest se snažno ispoljava između 30. i 60. godine. Krajnji stadijumi bolesti su najizraženiji kod još starijih ljudi, kada se javljaju promene na koži i potkožnom tkivu (dermatitis, dermato-skleroza, razjedine) koje se teško leče.
Oboljenja vena češće nastaju kod žena. Taj odnos je različit u određenim životnim dobima. Kod mlađih taj odnos je 3:1 a kod starijih oboljenje se skoro podjednako manifestuje i kod žena i muškaraca. Ima podataka da se teški venski poremećaji sve češće javljaju i kod mladih muškaraca, koji su više izloženi dejstvu faktora rizika.

Najznačajniji su: ženski pol i trudnoća (žene obolevaju 6 puta više od muškaraca, najčešće se javljaju posle 2 ili 3 trudnoće), profesije u kojima se dugo stoji i malo kreće, gojaznost...
Klinička slika je promenljiva. U velikom broju slučajeva bolest je u početku praćena samo estetskim problemima, naročito kod žena. A kod simptomatskih oblika, najčešći znaci proširenih vena su:

* osećaj težine i napetosti u nogama na kraju dana ili posle dužeg stajanja koji nestaje tokom noći ili podizanjem ekstremiteta,
* svrab na koži i bolni mišićni grčevi tokom noći,
otoci u predelu skočnog zgloba koji se povlače tokom noći ili podizanjem ekstremiteta.
Poremećaji venskog protoka dovode i do oštećenja mikrocirkulacije i limfnog sistema. Ova stanja se manifestuje bolovima, osećajem nadutosti nogu, povremenim grčevima (posebno noću), trnjenjem, jačom prokrvljenošću kapilara, otocima pri stajanju, oštećenjem kože naročito u predelu stopala i oko skočnog zgloba i sličnim manifestacijama.
Osnove dijagnoze se utvrđuju već pregledom u uspravnom stavu bolesnika. Pažljivom posmatranjem može se otkriti postojanje tromboznih masa, a takozvanom auskultacijom se isključuje eventualno postojanje arterio-venskih spojeva.
Za preciznu lokalizaciju i stepen oštećenja funkcije venskih zalistaka neophodno je koristiti funkcionalne probe (testove za otkrivanje slabosti površnih odnosno komunikantnih vena). Posebno je značajna primena ultrazvučnog eho doplera, čime se značajno može smanjiti upotreba flebografije ili drugih invazivnih dijagnostičkih postupaka.

Lečenje je teško i praćeno značajnom pojavom ponovnih proširenja. Recidivni mogu biti pravi (ponovna pojava prethodno odstranjenih variksa) ili lažni (pojava variksa van zone lečenja). Učestalost ponovne pojave variksa zavisi od vrste lečenja (konzervativno lečenje je praćeno obaveznim naknadnim variksima, hirurški metodi su praćeni značajno manjim procentom naknadnih rekurentnih variksa), sprovođenja preventivnih mera (elastična bandaža i izbegavanja statičkog opterećenja nogu, značajno sprečava pojavu naknadnih variksa). Slično deluje i izbegavanje drugih faktora rizika (redukcija telesne težine, aktiviranje mišićne venske pumpe).
Tip preduzetih terapijskih postupaka je diktiran stepenom uznapredovalosti venskog zastoja. U prvom stadijumu ne preporučuje se ni hirurško, ni sklerozantno lečenje, a upotreba medikamenata je minimalno dozvoljena (lokalno - masti). U ovoj fazi najefikasnije je sprovođenje preventivnih mera (upotreba elastičnih zavoja ili čarapa, aktiviranje venske pumpe, izbegavanje dugotrajnijeg pasivnog stajanja i drugih faktora rizika).

U drugom stadijumu potrebno je nastaviti sa primenom elastične bandaže i opisanih preventivnih mera uz upotrebu venoaktivnih i antiagregacionih medikamenata. Savetuje se i primena sklerozantne terapije. Treći i četvrti klinički stadijum zahtevaju lečenje operativnim postupcimaZašto se proširene vene najčešće pojavljuju na nogama?


REČ STRUČNJAKA
Naš hirurg svetskog ugleda prof. dr Veljko Đukić, specijalista vaskularne hirurgije, ističe da su oboljenja venskog sistema sve češća, a ukoliko se ne leče blagovremeno i na odgovarajući način, prate ih teške komplikacije.
- Proširene vene najčešće se javljaju na nogama - kaže dr Đukić. - Bolest ne prate teški simptomi, pa većina pomoć lekara traži tek u poodmaklom stadijumu, kada su se već pojavile i komplikacije.
U početku su prisutni lak zamor i osećaj težine u nogama, jer je protok krvi kroz proširene vene sporiji od normalnog. Na pojavu tegoba kod žena utiču i hormoni, pa su one izraženije pre, ili u toku ciklusa. Kako bolest odmiče i prelazi u hronično stanje, koža na kritičnom mestu menja boju, prvo je modra, potom sve tamnija, javljaju se svrb i otok, a onda, najčešće na unutrašnjoj strani potkolenice, i rana, ili grizlica. Ukoliko se hirurški ne pomogne takvim bolesnicima, oni bolest nose decenijama, bez obzira na druge oblike lečenja.
- Kod površinskih proširenih vena može da se javi tzv. tromboflebitis, odnosno stvaranje ugruška krvi, oko koga se naknadno razvija zapaljenje u samom zidu vene i okolini. Bol je tada stalan, dosta jak, sa crvenilom i povišenom lokalnom temperaturom. Ukoliko se proširi na duboke vene, nastaje velika opasnost, jer bolesnik sa trombozom u dubokim venama može da dobije plućnu emboliju i umre. Ukoliko je zahvaćena donja šuplja vena koja prolazi kroz trbuh, čak svaki drugi bolesnik je u smrtnoj opasnosti. I venska gangrena je posledica nelečene tromboze u dubokim venama. Kada se razvije, uprkos najsavremenijim metodama lečenja, visoki procenat bolesnika umire.

Najbolji i najpouzdaniji oblik lečenja, kako proširenih vena, tako i svih bolesti venskog sistema, nudi hirurgija. Primenjuje se u celom svetu, tehnika je usavršena i ukoliko zahvat sprovodi stručan tim, izlečenje se postiže u više od 80% slučajeva.
- Posebno je važno pravilno lečenje teških komplikacija, a to su na prvom mestu venske grizlice, koje se u našoj zemlji adekvatno leače na malo mesta. Još je praksa, protiv koje se ja kao hirurg decenijama borim, da se takvi pacijenti šalju dermatovenerolozima. Istina, oko grizlica se javljaju određena zapaljenja kože koje dermatolozi mogu da leče. Ali kada je reč o samim grizlicama, njihov uzrok se otklanja jedino hirurškim zahvatom. Još pre nekoliko decenija počeli smo da primenjujemo ovu metodu, kojom se izlečenje postiže čak u 87% slučajeva.


NASLEDNI FAKTOR
Kakve ćemo vene imati tokom života, određuje u velikoj meri nasleđe. Kod dece čiji je jedan roditelj imao proširene vene rizk obolevanja iznosi 70 procenata, a ako je reč o oba roditelja - on raste na više od 80 posto.


MAST KRATKOG DAHA
Lekari upozoravaju da ne postoji narodni lek koji može uspešno da izleči proširene vene. Čak i farmaceutski proizvedene masti koja samo na određeno vreme olakšavaju tegobe.


TRAVE NEMOĆNE
Lekari upozoravaju da ne postoji narodni lek koji može da izleči proširene vene, ili ozbiljne komplikacije koje prate ovu bolest. Čak i farmaceutski proizvedene masti, samo na određeno vreme olakšavaju tegobe. Izlečenje je moguće jedino hirurškim putem, a dopunski preparati pomažu da se tegobe smanje.


TRKA S VREMENOM
Najbolje je sa lečenjem početi što pre, najbolje pri prvoj pojavi problema. Konzervativno lečenje podrazumeva nošenje elastičnih čarapa, ili zavoja, kao i upotrebu lekova i masti koje olakšavaju tegobe i uoravaju razvoj bolesti


ZAKONI FIZIKE
Neumitna sila gravitacije, pritisak telesne mase i složeni zadatak vena da podiže krv iz donjih delova tela, čini ih posebno osetljivim i sklonim proširenju. Posebno su ugroženi krvni sudovi nogu, pa se obva vrsta bolesti tua najčešće i javlja.

Ž.Štrbo

Broj 106
"Bilje&Zdravlje" sa dodatkom DIJETE
- 16 strana uputstava za vitak stas
i lepši izgled!
Po istoj ceni od 9. maja.

Kopriva čuva prostatu

Velike tajne vinove loze

Kičica hrabri stidljive

Slatka opasnost E 951

Samomasaža: Gorušici recite zbogom

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:
Prim. dr Milivoje Jevtić
Vajanje opasno po život

Saša Bijelić, psiholog:
Kako radi "halo efekat"


U dodatku DIJETE
- Iva Štrljić: Poželim da sam slatkiš
- Saveti nutriocioniste
- Dijeta za gurmane
- Čajevi za mršavljenje
- Dijetalni recepti