Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 106
aktuelno izdanje
Mršav bolnički krevet
Ishrana bolesnika: Na prinudnoj dijeti
Ne dozvolite da vas bolest odovede u bolnicu, naročito ako se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima, pokazala su istraživanja Svetske zdravstvene organizacije o ishrani bolesnika. Ovo je zaključeno posle kontrole hrane u čak 750 bolnica 25 evropskih zemalja.
Ustanovljeno je da gotovo polovina teških bolesnika bolnicu napušta sa znacima visoke pothranjenosti. U Engleskoj taj procenat iznosi 43 odsto, u Francuskoj celih 53 %, Nemačkoj samo 27 procenata, dok se taj prosek u Srbiji kreće oko 40 odsto.

Istovremeno stopa smrtnosti kod uredno i dobro uhranjenih težih bolesnika iznosi 1,3 %, dok se kod onih drugih taj procenat penje i do celih 5 procenata. Reč je o bolesnicima od kancera, neurološkim bolesnicima, kritičnim hirurškim slučajevima, pacijentima sa oboljenjima respiratornog trakta, gastrointestinalnim bolesnicima, bubrežnim bolesnicima i HIV slučajevima. Dakle onima koji uglavnom nemaju mogućnost da samostalno jedu, već se većinom hrane intravenozno.
Pothranjenost bolesnika nije baš neka novija pojava. Zabeležena je i kod starih Grka, još 450. godine pre nove ere. I održala se do danas. Razlozi su složeni i kreću se od problema u dijagnostici koja ne dozvoljava pojačanu ishranu, preko nebrige bolesničkog osoblja, do ekonomskih razloga.

U cilju prevazilaženja ovog problema Evropski savet je još pre pet godina usvojio Rezoluciju o hrani u bolnicama (RESAP). Pre svega se pominje da svaki bolesnik ima pravo na pravilnu i kvalitetnu prehranu prilikom boravka u bolnici, što svakako doprinosi njegovom izlečenju i oporavku, ali i kvalitetu života.
Preporučeno je da svaki pacijent mora da bude prihvaćen u bolnicu uz procenu njegovih prehrambenih potreba i da se ona vrši više puta za vreme boravka u bolinici. U tom cilju neophodno je napraviti plan, uključujući i potrebne dijete, a potom i merenje telesne težine i ocenu pridržavanja sačinjenog plana. Rezoluciju je do sada potpisalo 18 evropskih zemalja.
Po rečima primarijusa dr Marine Panišić iz Vojno medicinske akademije u Beogradu, inače predsednice Nacionalnog udruženja za parenetralnu i enetralnu ishranu Srbije (NUPENS), u ovoj ustanovi nije vršeno takvo istraživanje. Ali se procenjuje da najmanje jedna četvrtina teških bolesnika napusti bolnicu sa određenim znakovima pothranjenosti. Primećeno je i to da skoro 70% bolesnika ne dovrši obrok. Ona kaže da je pothranjenost u bolnicama najveći neprijatelj i bolesnika i bolničkog osoblja.

- Konkretno na VMA, pothranjenost je razlog dvostruko dužeg boravka pacijenata u bolnici - kaže dr Panišić. - Navela bih primer švedskih bolnica, koje su pre izvesnog vremena uveli intravenoznu ishranu teških bolesnika dijetalnim proizvodima koji sadrže maslinovo ulje. Njihovi rezultati su više nego ohrabrujući. Broj pothranjenih pacijenata je prepolovljen, kao i njihov boravak u bolnici.


MASLINOVA INFUZIJA
Maslinovo ulje sadrži više lekovitih i zdravih sastojaka - elektrolita, minerala, vitamina i oligoelemenata. Neuporedivo više od drugih vrsta masti i ulja. Problem je samo u njegovom pakovanju za intravenoznu ishranu. Čini se da je međunarodni koncern BADžTER pronašao način i na tržište plasirao proizvod nazvan OLI-CLINOMEL, koji se sastoji od tri kese za intravenoznu ishranu. Preparat je lakši za upotrebu jer se skladišti na sobnoj temperaturi, a kada počne upotreba ostaje upotrebljiv još sedam dana. Od drugih preparata ga izdvaja i visok procenat hranljivih sastojaka.

Živorad Tasić

Broj 106
"Bilje&Zdravlje" sa dodatkom DIJETE
- 16 strana uputstava za vitak stas
i lepši izgled!
Po istoj ceni od 9. maja.

Kopriva čuva prostatu

Velike tajne vinove loze

Kičica hrabri stidljive

Slatka opasnost E 951

Samomasaža: Gorušici recite zbogom

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:
Prim. dr Milivoje Jevtić
Vajanje opasno po život

Saša Bijelić, psiholog:
Kako radi "halo efekat"


U dodatku DIJETE
- Iva Štrljić: Poželim da sam slatkiš
- Saveti nutriocioniste
- Dijeta za gurmane
- Čajevi za mršavljenje
- Dijetalni recepti