Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 251
aktuelno izdanje
Koksaki virus: Peri ruke, čuvaj srce
Piše: I.Kovačić

Prvo sam počela da osećam malaksalost i shvatila sam da se veoma brzo zamaram. Potom su usledile česte aritmije srca, nemogućnost da udahnem punim plućima. Nakon pregleda ustanovili su mi da je koksaki virus izazvao upalu srčanog mišića...Ovo je deo ispovesti naše čitateljke iz Valjeva, koja je ne znajući da nosi ovaj virus obolela od srca.
Šta je koksaki virus, kako se prenosi i dijagnostikuje, koliko je opasan po zdravlje i da li u nekim slučajevima može da bude fatalan, pitali smo dr Sašu Jankovića, specijalistu medicinske mikrobiologije sa Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak.

* Koliko je ovaj virus opasan po zdravlje?

- Ne posebno, pošto u preko 90 odsto slučajeva koksaki virusne infekcije prolaze neprimetno, a samo mali procenat infekcija dovodi do nekog oboljenja, pri čemu se obično radi o vrlo blagim bolestima koje prolaze same od sebe i ne ostavljaju nikakve posledice.

* Šta je koksaki virus?

- Koksaki virusi spadaju u grupu najmanjih RNA virusa koji, kako je poznato, najčešće izazivaju oboljenja u dečjem uzrastu. Otkriveni su slučajno pedesetih godina 20-og veka kod pacijenta iz američkog gradića Koksaki, po kome su dobili ime. Pripadaju rodu Enterovirusa gde inače spadaju i Poliovirusi, ECHO virusi kao i neki još neklasifikovani enterovirusi.

* Kako se koksaki virus prenosi?

- Prenosi se gotovo isključivo fekooralnim putem, odnosno reč je o tipičnoj "bolesti prljavih ruku". Virusi se izlučuju stolicom (fecesom) i unose u organizam kroz usta, najčešće prljavim rukama, tj. rukama koje nisu dobro oprane posle (slučajnog) dodira sa stolicom u kojoj ih ima, što inače može da se dogodi prilikom menjanja pelena, čišćenja noše, itd.

* Može li da se prenese vazduhom?

- Koksaki virus se ne prenosi vazduhom (kijanjem, kašljanjem, kroz ventilacione sisteme ili klima uređaje), ne prenosi se uobičajenim seksualnim kontaktom, ne prenose ga ptice, životinje ili insekti.

* Da li svako ko je inficiran koksaki virusom oboli?

- Naprotiv! Preko 90 odsto infekcija koksaki virusima prolazi bez ikakvih simptoma.

* Koje bolesti mogu da nastanu usled infekcije ovim virusom?

- Statistički podaci pokazuju da u preko 90 odsto slučajeva koksaki virusne infekcije prolaze neprimetno. U 5 do 10 odsto slučajeva može da dođe do razvoja meningitisa, upale srčanog mišića i srčane maramice ili nespecifičnog dugotrajnog stanja sa blago povišenom telesnom temperaturom. Postoje pretpostavke da koksaki virus može da izazove i neke oblike dijabetesa ili tireoiditisa (upala štitne žlezde), ali to nije jasno naučno dokazano.

* Zašto ovaj virus nekim pacijentima ozbiljno naruši zdravlje, a kod drugih prođe neprimećeno?

- To još nije u potpunosti razjašnjeno. Jer, jedan od faktora koji na to utiču jeste sam virus, odnosno specifičnost konkretnog soja virusa koji cirkuliše i izaziva infekciju, a drugi faktor je krajnje individualna reakcija imunskog sistema napadnutog organizma. Inače postoje dve grupe ovog virusa - A i B, a infekcije se najčešće javljaju u kasno leto i ranu jesen.



Dijagnostika

Koksaki virusne infekcije se dijagnostikuju izolacijom virusa iz stolice, brisa grla ili likvora (cerebrospinalne tečnosti) pacijenta. Ali, pošto u preko 90 odsto slučajeva infekcija prolazi asimptomatski, nalaz može da bude uzgredan i mora da se tumači veoma pažljivo, isključivo u sklopu kompletnog kliničkog nalaza, jer nalaz antitela u serumu pacijenta ne predstavlja pouzdan dokaz oboljenja, ističe dr Saša Janković.


Broj 251
Poznati o zdravlju
Lena Kovačević, džez pevačica
Alešandre Ador Neto, ambasador Brazila

Lečenje biljem
Holesterol
Čičak čisti arterije

Štetna zračenja
Biljke čuvari zdravlja

Alternativa

Emet tehnika
Srednjim prstom protiv bola

Lečenje dodirom
U dlanu životna energija

Zeolit
Čudesni mineral života

Stopalo otrkiva bolest
Poznaje se po koraku

Zdravlje 
Bolovi u vratu i leđima
Pomozite kičmi, ojačajte mišiće!

Koksaki virus
Peri ruke, čuvaj SRCE

AIDS
I sidu stigla besparica

Lečenje psihičkih bolesti
Podrška porodice najvažnija

Ishrana

Kupusnjače
Štite i od raka

Posna trpeza
Jednostavno, ukusno, zdravo

Metabolizam masti
Masno traži limun i papričicu 

Amarant
Rudnik hranljivih materija

Deca
Zdrave navike
Voće umesto slatkiša

Uloga oca u podizanju deteta
Kako da tata, postane tata - mata!

Dojenje
Majčino mleko nema zamenu

Lepota

Trajna šminka
Lakše ako je prirodna

Devojčice i prva epilacija
Kad hormoni utihnu

Rekreacija

Vežbe za trbušne mišiće
Istrajno do savršene siluete

Psihologija
Seksualnost u braku
Samopouzdanje budi želju