Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 252
aktuelno izdanje
Iskrenošću spasavam i sebe i druge
Foto: Anđela Stevanović

Piše: Danijela Kljajić

Najmlađu publiku glumica Sofija Juričan osvojila je ulogom Galine u predstavi "Lepotica i zver", tinejdžere komadom "Seks za početnike", dok "zreli" ljubitelji pozorišta ne kriju da ni sami ne znaju za koji bi se od njenih mnogobrojnih nastupa opredelili. Nasmejana i vedra Pančevka, od 2004. godine, kada je na FDU u Beogradu diplomirala glumu u klasi profesorke Gordane Marić, uvek je bila nova, drugačija, autentična.

U matičnom "Ateljeu 212" svoju glumu publici je pokazala u komadima "Čudo u Šarganu","Neuhvatljivi sistem glume","Smrtonosna motoristika" "Ranjeni orao","Don Žuan u Sohou","Šuma blista", "Proslava","Dokle?!", "Kosa", "Ratna kuhinja" i u najnovijoj predstavi "Sveti Georgije ubiva aždahu". Iako je veoma mlada ponela nagrade FDU "Mata Milošević" i "Dr Branivoj Đorđević", ostala je skromna i posvećena glumi, koja je, kaže, jedna od najvećih strasti u njenom životu.

Istim žarom kojim je kao devojčica posmatrala scenu, sada uživa u svakoj ulozi, trudeći se da joj izazovi uvek budu novi "spritus movens". Za "Bilje i zdravlje" otkriva kako neguje vedar duh, zašto su joj putovanja i hrana velika strast i čime je opčinio suprug i kolega Rade Nikolić.
*U novoj postavi kultne predstave "Sveti Georgije ubiva aždahu" nastupate u ulozi K
atarine. Koliko je bilo teško prihvatiti se uloge tako kompleksne, jake žene?


- To je jedan od najboljih dramskih tekstova, ali i jedna od najbolje napisanih ženskih uloga, pa je i odgovornost velika, ali, kada imate dobru "reč", lakše je tumačiti je. Najteži, najzahtevniji zadatak bila je činjenica da je to kultna predstava koja je izvedena 191. put, a lik koji tumačim igrala je izvrsna Dara Džokić, pa je trebalo ostati u tom okviru - ispratiti kompletan mizanscen i zamisao Mucija Draškića, ali i uneti nešto svoje.

*Dara Džokić sada u predstavi glumi vašu tetku. Kakva je bila saradnja sa njom?

- Dara mi je mnogo pomogla tim pre što mi je rekla sve ono o čemu su ona i Muci Draškić razgovarali, šta je "ispod" lika i priče. Dara mi je mnogo pomogla da stvorimo Katarinu koja nije jednoslojna, da pokažemo da je njen lik složeniji, da je cela priča tananija, da se "lomi" na svakoj rečenici...

*Nalazite li sličnosti sa Katarinom?

- Kako ne! Po temperamentu, istinoljubivosti, bez obzira koliko je nešto teško, ona ima hrabrosti to da izgovori. I ja sam nekad teško dolazila do toga da moram da budem iskrena prema sebi i prema drugome i da jedino tako mogu da spasem oboje. To me najviše i privuklo Katarini: ona se ne boji da se bori za ono u šta veruje i šta oseća, jer nema drugog puta, jedna je istina, jedan put.

*Kako ste se opredelili za glumu?

- Mama me vodila stalno u pozorište, radovala sam se kad vidim glumce na sceni i razmišljala da li bi se ljutili da izađem samo da ih poljubim. Volela sam miris kostima, tražila uvek prvi, drugi red. Uspeh u recitatorskoj sekciju u srednjoj školi odveo me je do profesora Radovana Kneževića(predaje dikciju na FDU), koji mi je predložio da probam da upišem glumu na Akademiji. Kad sam položila prijemni, povukla sam dokumenta sa istorije gde sam takođe bila primljena i upustila se u avanturu zvanu gluma. Dugo nisam verovala da se to meni dešava.

*Kako biste sebe okarakterisali u nekoliko reči?

- Pravdoljubiva, vredna, posvećena, požrtvovana, kada mi je do nečega i do nekoga stalo, vrlo sam empatična i sažaljiva, ponekad malodušna, melanholična. Perfekcionista sam, što nekad može da optereti...

*Ko su vam uzori i da li je lepota važna za glumu?

- Lepota je relativna stvar. Volim autentične i neobične ljude, vanvremenske. One koji imaju svoj stil, poput Josipe Lisac, recimo. Nikad nisam imala idola, ali se najviše divim liku i delu Odri Hepbern, najautentičnijoj od svih glumica. Volim tu njenu dečačku lepotu, dečački duh zarobljen u jednostavnosti. Bila je elitna u svakom smislu: u tanušnom telu zarobljen takav temperament, hrabrost i veličina. Velikodušna i humana, pored svega što je prošla...

*Pod pojmom zdrav život podrazumevate...

- Zdravu ishranu, vežbanje, vedrinu i lepe misli.

*Volite da kuvate. Koje specijalitete?

- Veoma volim da kuvam! Ličanka sam po mami, pa krompir, kupus i lička basa (mlečni proizvod nalik krem siru), čine obavezan meni. Spremam i rinflajš, beli sos s mirođijom, kuvanu junetinu, supu s knedlama. Ipak, idealne bi bilo dve sarme u čorbastom pasulju! Gurman sam i volim tradicionalnu domaću kuhinju, mada sam mesecima na antiejdžing ishrani: ujutro jedem ugljene hidrate, popodne proteine. Uživam u hrani, a vrhunac je kad svi sednu za sto. Ne postoje stvari koje mogu da poredim s tom vrstom zadovoljstva!

*Volite i da putujete. Koja vas je destinacija opčinila?

- Oman, Meksiko, Njujork, Istanbul...Volim egzotični Istok, ali urbani deo, spoj istoka i zapada, da sam sigurna, a da ima egzotiku. Ne volim hladne, uređene gradove, bez duše.

*Koja je vaša formula za srećan život?

- Mikrosvet koji mora da bude među odabranima. Ne treba želeti velike stvari, ni planirati i čekati. Pustite da se nešto desi, sve ima svoj redosled, za sve dođe vreme, kockice se poklope, pa napreduješ unutar sebe, srećan si i zadovoljan.

*Na detinjstvo vas uvek podsete...

-...Mirisi, ulice, ćoškovi i kaldrma Pančeva. Mirisi tepiha u obdaništu i - vanilica koje obožavam!

*Šta sanja Sofije Juričan?

- Da smo svi na okupu, da uvek pored sebe imam svoju divnu porodicu, da je proširimo i zajedno uživamo, putujemo...

* Moto sa kojim idete kroz život je...

- Nemam univerzalni moto, ali možda: "Što te ne ubije, ojača te." Očuh mi je jednom rekao da je u biti hrišćanstva da kada si na dnu, ponovo vaskrsneš. To je načelo, obaveza svakog hrišćanina i verujem da je tako, da uprkos svemu uvek treba ići dalje, jer nas to i čini uzvišenim bićima...

STRASNO VOLIM...
*Imate li, osim glume, još nekih strasti?

- Mnogo volim da igram moderan balet, folklor, sve vrste plesova. Volim da putujem i da se družim, a neopisiva strast mi je deljenje sa drugima: od lepih misli, tajni, hrane, topline doma. Naučila sam strasno da volim sadašnji trenutak da ga posvetim dragim ljudima.


SUPRUG NAJVEĆA PODRŠKA
*Udati ste za kolegu Radeta Nikolića. Često kažete da je samo jedna kafa bila dovoljna da shvatite da vas povezuje nešto više od prijateljstva. Čime vas je osvojio?

- Rekla sam da se nikad neću ni zabavljati sa glumcem, a kamoli da se udam...Ali, Rade je tako poseban, velika mi je podrška, dobro se poznajemo i međusobno se pomažemo da svako izvuče najbolje iz sebe. On mi je najbolji i savetnik i kritičar. Bilo je potrebno malo više kafa, družili smo se, našao mi se kao prijatelj kada smo radili zajedno "Brod plovi za Beograd", a ja sam prolazila kroz neke teške trenutke...Prvi put sam naišla na nekoga prema kome sam otvorena, ko ima neverovatnu širinu i to mi se jako dopalo. Prosto sam videla da se kod njega svašta može i sme!


Broj 252
Poznati o zdravlju
Sofija Juričan, glumica
Dragan Milenković, japanolog

Fitoterapija
Biljem protiv zimskih tegoba
Sinuse leče kapi od 7 biljaka

Za bolje raspoloženje
Noćurak tera crne misli

Alternativa
Kombinovani manuelni tretman
Telu bolje, duši lakše

Vežbama do dobrog vida
Umetnost gledanja

Limegrove spa
Aboridžinska masaža

Zdravlje
Održavanje trudnoće
Ampula umesto tablete

Povišene masnoće u krvi
Stradaju jetra i gušterača

Potres mozga
72 sata rizika

Prevencija
Nadmudrite viruse gripa

Nedostatak testosterona
Mnogo teže od klimaksa

Ishrana
Nar
Ispod kore rudnik zdravlja

Posna trpeza
Lagano i hranljivo

Pirinač
Integralni za svaki dan

Momordika - gorka (dinja) tikvica
Borac protiv raka

Veštački zaslađivači
Ipak - bezbedni!

Deca
Helikobakterija kod dece
Infekcija uzrok čira

Lepota
Sapuni
Magareći čak i bore briše

Hemijski piling
Neka blede fleke i bore!

Kako se rešiti kapilara (kuperoza)
Struja skida crvenilo

Rekreacija
Vežbe za gojazne
Trenirajte 6 dana u nedelji!

Psihologija
Hubrisov sindrom - bolest rukovodilaca
Šef do ludila

Porodica bez dece
Ljubav pre svega