Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 252
aktuelno izdanje
Čir retko pre puberteta
Piše Ž. Radulović

Helikobakterijom (Helicobakter pylori- HP) inficirano je više od polovine čovečanstva, a to podrazumeva i dečju populaciju. HP je glavni uzročnik hroničnog gastritisa (hronične upale želuca, a može da dovede i do težih oboljenja. Kako se prenosi, koji simptomi kod dece mogu da ukažu na infekciju, kako se leči i koje posledice može da donese ukoliko se ne otkrije, ali i u čemu se sastoji preventiva za "Bilje i zdravlje" objašnjava prof. dr Nedeljko Radlović, pedijatar, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj u Beogradu:
- Kod dece je učestalost manja nego kod odraslih, međutim, kako je dete starije veća je mogućnost da se inficira sa HP. Infekcija se prenosi prljavim rukama, te je ima više u sredinama sa nižim socioekonomskim razvojem kao što su jugoistočna Evropa, Azija, Afrika, za razliku od Severne Amerike, Kanade i Zapadne Evrope.

Načini širenja

Osnovni vid širenja infekcije je fekalno - oralni put. Nizak stepen higijene, kontaminira igračke i prste, koje deca stavljaju u usta i tako bivaju inficirani. Put prenošenja infekcije je i oro - oralni put, a u prilog tome je sve aktuelnije ispitivanje usne duplje, kao mogućeg rezervoara infekcije, jer se Helicobacter pylori kolonizuje u takozvanim "zubnim džepovima" i tu nastavlja razmnožavanje. Način oro - oralnog puta prenošenja je i preko poljupca, kao i preko korišćenja zajedničkog pribora za jelo, pribora za ličnu higijenu. Ako je majka inficirana veći je rizik za dete obzirom da ona ima bliži kontakt sa njim. Individualne predispozicije ili sklonosti za HP nema.

Simptomi

Infekcija je u većini slučajeva asimptomatska. U prvom kontaktu sa infekcijom dete oseća nelagodnost u želucu, može da dobije proliv, ali to prođe. Desi se i da ima blagi sindrom loše prihvatljivosti hrane, pa i to prođe. Za to vreme Helikobakter pilori naseli želudac, a simptoma i dalje nema. Važno je istaći da je ona glavni uzročnik čira na dvanaestopalačnom crevu. U odnosu na odrasle, čir na dvanaestopalačnom crevu je redak kod dece. Dokazano je da je učestalost čira kod osoba koja imaju ovu infekciju veća. Ona se povezuje i sa pojavom karcinoma želuca kod odraslih, pre svega u poznijoj dobi. Svi pacijenti koji imaju čir, pa i ako se dokaže ili ne prisustvo helikobakterije, mora da se da terapija za eliminaciju HP, jer je to uslov za lečenje čira i preduslov za prevenciju njegovog recidiva kasnije.
Čir se retko pojavi pre puberteta, jednako je učestao kod dečaka i devojčica, a sa pojavom puberteta znatno je češći kod dečaka. Poznato je da ženski polni hormoni deluju preventivno u pojavi čira.

Profesor Radlović kaže da još nije otkrivena vakcina, a jedini spas je u ličnoj higijeni.

Lečenje

Skoro da nema razlike u odnosu na odrasle. Terapija traje 7 do 14 dana. Uzima se lek koji smanjuje lučenje želudačne kiseline i u tom smislu se daju inhibitori protonske pumpe ili H2-blokatori kao što su omeprol, ranitidin i sl. Ovi lekovi pomažu da antibiotici deluju na uništenje helikobakterije. Daju se dva antiobiotika. Iskustvo kaže da je najbolja kombinacija amoksicilina, odnosno sinacilina sa metronedazolom, odnosno orvažilom. Ovakav vid lečanja pokazao se kao vrlo uspešan - objašnjava prof.dr Nedeljko Radlović.

Dijagnoza

Jedino i suvereno se dokazuje endoskopijom. Deca dobro podnose pregled, kao i odrasli. Postoji i odgovarajuća oprema za taj uzrast.
Od neinvazivnih testova koristi se ureaza izdisajni test, fekalni H. pylori antigen test (otkrivanje H. pylori u stolici) i serološki testovi (iz krvi). Invazivna dijagnostika - podrazumeva endoskopski pregled - gastroskopiju u toku koje mogu da se urade brzi ureaza test, patohistološka analiza i kultura bakterije.

Broj 252
Poznati o zdravlju
Sofija Juričan, glumica
Dragan Milenković, japanolog

Fitoterapija
Biljem protiv zimskih tegoba
Sinuse leče kapi od 7 biljaka

Za bolje raspoloženje
Noćurak tera crne misli

Alternativa
Kombinovani manuelni tretman
Telu bolje, duši lakše

Vežbama do dobrog vida
Umetnost gledanja

Limegrove spa
Aboridžinska masaža

Zdravlje
Održavanje trudnoće
Ampula umesto tablete

Povišene masnoće u krvi
Stradaju jetra i gušterača

Potres mozga
72 sata rizika

Prevencija
Nadmudrite viruse gripa

Nedostatak testosterona
Mnogo teže od klimaksa

Ishrana
Nar
Ispod kore rudnik zdravlja

Posna trpeza
Lagano i hranljivo

Pirinač
Integralni za svaki dan

Momordika - gorka (dinja) tikvica
Borac protiv raka

Veštački zaslađivači
Ipak - bezbedni!

Deca
Helikobakterija kod dece
Infekcija uzrok čira

Lepota
Sapuni
Magareći čak i bore briše

Hemijski piling
Neka blede fleke i bore!

Kako se rešiti kapilara (kuperoza)
Struja skida crvenilo

Rekreacija
Vežbe za gojazne
Trenirajte 6 dana u nedelji!

Psihologija
Hubrisov sindrom - bolest rukovodilaca
Šef do ludila

Porodica bez dece
Ljubav pre svega