Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 252
aktuelno izdanje
Nedostatak testosterona: Mnogo teže od klimaksa
Piše J. Matijević

Gubitak sekundarnih seksualnih odlika kao što su smanjenje maljavosti na karakterističnim mestima za muškarca i atrofija genitalija, gubitak seksualne želje, erektilna disfunkcija, mišićna slabost, preraspodela masnog tkiva, bledilo, suva i naborana koža, anemija, depresija, osteoporoza, uvećanje grudi i promena uobičajenih vrednosti nekih hormona, tipični su simptomi nedostatka testosterona u organizmu muškaraca. Osim ovih, postoje i vegetativni simptomi poput ubrzanog rada srca, talasa vrućine, nervoze i pojačanog znojenja.

Ovako o prvim znacima nedostatka testosterona u organizmu muškaraca govori primarijus dr Bogdan Burić, internista-endokrinolog KBC "Zvezdara" u Beogradu i podseća da testosteron utiče na brojne fizičke i psihičke funkcije muškaraca. On kaže da posle 60. godine koncentracija ukupnog i bioraspoloživog testosterona opada.

- Iako je, kako se obično kaže, statistički niža nego u mlađem dobu, koncetracija testosterona starijih muškaraca uglavnom je u uobičajenom takozvanom normalnom rasponu. Inače, smanjenje koncentarcije testosterona je do dva odsto godišnje, a smanjuje se zbog smanjenog broja Lajdigovih ćelija - objašnjava dr Burić i kaže da nema zvaničnih podataka o broju muškaraca u Srbiji koji pate od nedostatka ovog hormona, ali podseća da je incidenca smanjenja testosterona šest odsto, da je viša u slučaju gojaznih i starijih muškaraca, kao i onih koji boluju od više udruženih bolesti i(li) sa teškim opštim zdravstvenim stanjem.

Osim što smanjuje libido, erekciju i ejakulaciju, što je za većinu muškaraca i "najbolnije", naš sagovornik kaže i da niske vrednosti testosterona povećavaju masno tkivo, uzrokuju gojaznost i insulinsku rezistenciju, a na taj način povećavaju i rizik za dijabetesa tip 2.

- Nedostatak testosterona je, takođe, faktor rizika i za nastanak metaboličkog sindroma, a kao posledica povećanja telesne težine, insulinske rezistencije, smanjenja "dobrog" to jest HDL holesterola i povećanja "lošeg" odnosno LDL holesterola. Osim toga, metaboličkim efektima testosterona na masno tkivo i njegovom preraspodelom, kao i pretvaranjem testosterona u estrogen potvrđena je i veza između stomačne takozvane abdominalne gojaznosti i nedostatka testosterona - objašnjava dr Burić i naglašava da nedostatak testosterona može da uzrokuje i umor, tromost, pospanost, promenu raspoloženja ali i depresiju.

Na pitanje da li je nedostatak testosterona, u stvari, muški klimaks, naš sagovornik odgovara:
- Može se reći da je nedostatak testosterona muški klimaks ako muškarac nema dijabetes tip 2, metabolički sindrom i ako ga ne muče simptomi depresije, i ako se shvati kao involutivni, biološki proces starenja.


NEDOSTATAK U DETINJSTVU

- Nedostatak testosterona može da se javi i u detinjstvu u slučaju stečene atrofije testisa to jest posle nekih trauma, operacija, virusne i bakterijske infekcije, kao i zbog nespuštenih testisa, radijacije, vibracija, toplote i dejstva otrovnih materija i nekih lekova. Osim toga, deficit ovog važnog hormona mogu da izazovu i hemohromatoze, genetske aberacije i neosetljivost tkiva na testosteron. Ukoliko dečak ima smanjenje testosterona posledice su poremećaj rasta, smanjene sekundarne seksualne odlike, rast grudi, depresija i anemija - objašnjava dr Burić.


Broj 252
Poznati o zdravlju
Sofija Juričan, glumica
Dragan Milenković, japanolog

Fitoterapija
Biljem protiv zimskih tegoba
Sinuse leče kapi od 7 biljaka

Za bolje raspoloženje
Noćurak tera crne misli

Alternativa
Kombinovani manuelni tretman
Telu bolje, duši lakše

Vežbama do dobrog vida
Umetnost gledanja

Limegrove spa
Aboridžinska masaža

Zdravlje
Održavanje trudnoće
Ampula umesto tablete

Povišene masnoće u krvi
Stradaju jetra i gušterača

Potres mozga
72 sata rizika

Prevencija
Nadmudrite viruse gripa

Nedostatak testosterona
Mnogo teže od klimaksa

Ishrana
Nar
Ispod kore rudnik zdravlja

Posna trpeza
Lagano i hranljivo

Pirinač
Integralni za svaki dan

Momordika - gorka (dinja) tikvica
Borac protiv raka

Veštački zaslađivači
Ipak - bezbedni!

Deca
Helikobakterija kod dece
Infekcija uzrok čira

Lepota
Sapuni
Magareći čak i bore briše

Hemijski piling
Neka blede fleke i bore!

Kako se rešiti kapilara (kuperoza)
Struja skida crvenilo

Rekreacija
Vežbe za gojazne
Trenirajte 6 dana u nedelji!

Psihologija
Hubrisov sindrom - bolest rukovodilaca
Šef do ludila

Porodica bez dece
Ljubav pre svega