Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 253
aktuelno izdanje
Jedi da se ne prejedeš!
D. Kljajić

Trpeza bogata specijalitetima ključni je deo svakog slavlja, pa se mnogi u ovim prazničnim danima opuste i uživaju u hrani i piću, često i "preko mere". Zato praznici, tvrdi većina stručnjaka, nikako nisu period kada treba razmišljati o skidanju suvišnih kilogarama. Razuman cilj, kažu, bio bi zadržati trenutnu kilažu i izbegavati svaku vrstu preterivanja na duži period.

- Ne treba paničiti ako i dobijete koji kilogram viška, jer sav taj višak nije masno tkivo. Višak ugljenih hidrata taloži se u jetri kao glikogen, koji u sebi sadrži i vodu. Glikogen se lako troši iz jetre, a s njim ide i višak vode, pa će se masno tkivo primetiti tek za sedam dana svakodnevnog prekomerenog uzimanja hrane. Posle jednog dana "preterivanja" u jelu i piću neće se ništa dogoditi, prisutan je samo osećaj težine u stomaku i mamurluka u glavi - kaže za "Bilje i zdravlje" nutricionista Jasmina Stojanović.

"Medena voda" i povrće

- Uglavnom se posle neprospavane noći, "začinjene" sa mnogo hrane i pića, doručak preskoči. Preporuka je da se dan započne sa "medenom vodom", u koju se iscedi sok od limuna. Med razmućen u vodi brzo se apsorbuje, daje organizmu hranljive materije, mozgu glukozu, a organima za varenje aktivne enzime. Organizam lakše vari "višak" hrane, a ako ste pili vino u novogodišnjoj noći, u medenu vodu nemojte cediti limun, jer će povećati kiselost u želucu i dovesti do kontraefekta - kaže Stojanovićeva.
Posle medene vode naša sagovornica savetuje jednu porciju voća, koje će očistiti organizam i vratiti vitalnost.

- Prvog dana u Novoj godini i ručak kao glavni obrok, treba da bude lagan, a dobar izbor su salata od svežeg povrća, čorba od povrća ili varivo (povrće spremljeno na pari ili izblanširano) sa parčetom mesa ili ribom sa roštilja. Za popodnevnu voćnu užinu uzima se sveže voće, za večeru kompot ili složena salata od povrća (na pari)ili raznog semenja. Tek drugog dana Nove godine treba se vratiti normalnoj ishrani - kaže naša sagovornica.

Moć vina

U sprečavanju mamurluka važno pravilo je kontrola zalogaja: jedite male zalogaje, u tanjir sipajte više puta manju količinu i pravite razumne pauze i između porcija hrane i čaša pića. U tom čekanju možete osetiti da ste pojeli baš onoliko koliko vam je potrebno.
Pre nego što krenete na proslavu, jedite kod kuće i ostavite "mesta" da popijete čašu crnog vina tokom dočeka - poručuje Jasmina Stojanović.

Važna pravila

*Piti na pun stomak, jer se tako usporava apsorpcija alkohola i daje organizmu više vremena da suzbije toksične materije
*Popiti čašu vode između dva alkoholna pića i uzeti i dve tablete multivitamina da ne bi došlo do gubitka vitamina čestim mokrenjem
*Piti umereno - jedno alkoholno piće na sat vremena, jer je organizmu toliko potrebno da ga svari
*Ne mešati pića, jer to prisiljava organizam da radi mnogo napornije
*”Jutro posle” piti dosta vode i još jednu tabletu multivitamina, a izbegavati kafu, čaj i gazirana pića, da se dalje ne gubi tečnost

POSTPRAZNIČNI MENI

Doručak
Salata od celera i jabuka
Jedan manji koren celera i jednu jabuku očistiti, oprati pod mlazom hladne vode i narendati. Sjediniti ih, pa dodati 30g suvopečenog kikirikija i 100 gr kisele pavlake. Dodati po želji malo svežeg pešunovog lista i jesti hladno.

Ručak
Čorba za mamurne
Tri krompira srednje veličine oprati pod mlazom hladne vode, oljuštiti, ponovo oprati, iseći na kocke, staviti u pola litra provrele vode u kuvati u poklopljenom sudu. Oprati i šargarepu, oljuštiti, ponovo oprati i narendati. U svaki tanjir u koji se služi obrok staviti tako narendanu šargarepu. Jednu papriku oprati i iseći na kolutove. Staviti u tanjir u koji ćete poslužiti supu, dodati začine po izboru i po kafenu kašiku maslinovog ulja u svaki tanjir. Kada je krompir skuvan, izvaditi ga iz vode i staviti u tanjir. U vodu u kojoj je kuvan krompir dodati očišćen opran i usitnjen beli luk, so, alevu papriku i pustiti da voda vri pet minuta. Tu supu sipati preko pripremljenog povrća u svaki tanjir. Služiti toplo sa sveže opranim i isečenim peršunovim listom.

Večera
Salata od šećerca i paprike
Skuvati 450g zamrznutog kukuruza šećerca na pari ili u malo vode. Dodati 200 gr crvene kisele paprike isečene na "žilijen" i opran i usitnjen peršunov list. Posoliti po potrebi u zavisnosti koliko je parika slana. Po želji se može dodati usitnjeni beli luk.

Broj 253
Poznati o zdravlju

Ivan Bosiljčić, glumac
Vesna Brzev Ćurčić, psiholog

Fitoterapija
Ženske bolesti
Sijarušom na miome!

Najlekovitije biljke Srbije
Pet veličanstvenih

Alternativa
Zima i zdravlje
Odmor u toplini doma

Šaljićevi melemi
Neprevaziđeni
za opekotine

Đikjo đucu
Istezanje garant zdrave kičme

Zdravlje
Prevencija
I veselje s merom

Opstruktivna slip apnea (OSA)
Upomoć, gušim se u snu!

Ishrana
Orašasti plodovi
Šaka zdravlja i muškosti

Svečana trpeza
Iz domaće kuhinje, a gala

Aperitivi
Čašica za ukusniji zalogaj

Saveti nutricioniste
Jedi da se ne prejedeš!

Deca
Nova godina i Božić
Jedan poklon, hiljadu radosti

Zimski raspust
Roditelji kao primer i podrška

Lepota
Nega
Ugrabi dan za sebe!

Šminka
U modi su jake obrve

Psihologija
U susret Božiću: Ljubi bližnjega svoga
Dobrota ne zastareva

Adrenalin
Pomoć protiv straha

Novogodišnje odluke
Ubaci sreću u plan za 2014.