Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 254
aktuelno izdanje
Sve što čisti može i da truje
Sušenje ili vlaženje očiju, kijanje, zapušen nos, sinuzitis, teškoće pri disanju, glavobolja, hipertenzija, ekcem, otečenost limfnih žlezda, ekcem, perutanje ili pucanje kože, samo su neki od nagoveštaja da ste došli u dodir sa hemikalijama, na koje je organizam loše odreagovao. Stručnjaci kažu da većina proizvoda kućne hemije kao što su sredstva za pranje i čišćenje, osveživači vazduha, sadrži mirisne komponente, alergene, koji mogu uticati na zdravlje ljudi, natočito ako se svakodnevno upotrebljavaju.
Kako se zaštititi i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine proizvoda za `Bilje i zdravlje` otkriva Jelena Milić, biohemičar Biološkog fakulteta u Beogradu.
- Od Drugog svetskog rata do danas upotreba hemikalija porasla je od milion tona na petsto miliona tona godišnje. Najnoviji izveštaj SZO pokazuje da oko pet miliona ljudi godišnje umre zbog izloženosti određenim hemikalijama iz životne sredine, gde spadaju i proizvodi kućne hemije: deterdženti, pomoćne smeše za pranje i čišćenje (omekšivači za veš, izbeljivači, odmašćivači...), osveživači prostorija, repelenti insekata - kaže naša sagovornica.

Deterdženti
Najveći broj deterdženata i sredstava za pranje i čišćenje koji se nalaze na tržištu usled svakodnevne upotrebe, kaže Milić, dovodi do vidljive iritacije kože (sušenje, crvenilo, otok, osip). Neki proizvodi, poput izbeljivača veša, mogu izazvati štetne efekte po zdravlje.
- Postupak izbeljivanja zasniva se na principu otpuštanja aktivnog kiseonika odnosno hlora iz sastojaka, a to su najčešće vodonik-peroksid, natrijum hipohlorit (npr. u varikini), natrijum perborat i natrijum perkarbonat. Izbeljivači na bazi hipohlorita (varikina) u kontaktu sa kožom mogu da izazovu crvenilo, svrab i sušenje kože, kao i opekotine sa trajnim oštećenjem tkiva kože i oka ili trajno oštećenje vida. Izbeljivači na bazi natrijum perborata, supstance koja je klasifikovana u klasu opasnosti toksično po reprodukciju i u koncentraciji koja ima efekte beljenja, pod određenim okolnostima mogu dovesti do smanjenja plodnosti i mogu izazvati poremećaje u razvoju ploda - kaže Jelena Milić.
Prema njenim rečima, deterdžent za ručno pranje sudova sadrži hemikalije koji mogu biti uzrok promena na koži ruku. Njima se, da bi bili efikasni, dodaju površinske aktivne supstance (surfaktanti odnosno tenzidi), koje u određenim koncentracijama izazivaju iritacije očiju i kože. Deterdženti u svom sastavu dodatno imaju enzime, mirise i konzervanse koji mogu da izazovu koprivnjaču, ekcem) ili simptome alergije kao peckanje, svrab očiju i curenje nosa. Šta će tačno da se ispolji zavisi od koncentracije.

Osveživači prostora
Bilo da su na bazi ulja, vode, na papirnoj podlozi (jelkice za auto), svim proizvodima za osvežavanje prostora zajedničko je da sadrže mirisnu komponentu koja je, u stvari hemikalija i lako isparava sa podloge u vazduh. Većina tih mirisnih komponenti nisu prirodni- biljni proizvodi, već sintetičke hemikalije, koje mogu uticati na zdravlje.
- Postoji više od 4000 hemikalija koje se koriste u mirisnim komponentama, a koje čovek udiše najčešće preko pluća, pa broj onih koji zbog parfimisanih proizvoda osećaju mučninu stalno raste. Osetljive kategorije su bebe, deca i pacijenti koji se opravljaju od bolesti.

Biocidi
Namena biocidnih proizvoda je da unište i kontrolišu nepoželjne organizme, pa stoga postoji rizik da mogu štetno delovati i na zdravlje, ako se neadekvatno koriste. Zato su promet i korišćenje ovih proizvoda pod posebnim režimom u odnosu na druge hemikalije (uređeni su posebnim zakonom).
-U biocide spadaju: antibakterijske maramice, sapuni i gelovi, dezinficijensi za ruke i telo, dezinfekcioni rastvori za ispiranje usne duplje, proizvodi za hiruršku dezinfekciju ruku, proizvodi za pranje i čišćenje površina, rublja, suđa, za koje se tvrdi da suzbijaju mikroorganizme (antibakterijski deterdženti, sredstva za čišćenje i dezinfekciju toaleta). Biocidni proizvodi su i rodenticidi (sredstva za suzbijanje miševa), nsekticidi koji se koriste za suzbijanje mrava, bubašvaba, muva i repelenti koji se koriste za zaštitu od komaraca i krpelja. Biocidi se dodaju boji, malteru, smesama za zaptivanje na bazi silikona, sredstvima za zaštitu drveta, kože, gume, papira.

Potencijalno opasni
Potencijalno opasni proizvodi u domaćinstvu su:
*Sredstva za pranje sudova
*Sredstva za pranje veša
*Sredstva za čišćenje površina (sanitarija, podova,
tepiha, stakala, rerni)
*Sredstva za čišćenje odvoda
*Boje, lakovi i lepkovi (`uradi sam` proizvodi)
*Sredstva za čišćenje (održavanje) automobila
*Sredstva za dezifekciju
*Sredstva protiv nepoželjnih organizama: insekti,glodari

Propisi
Republika Srbija je 2010. godine donela propise kojima se uređuje klasifikacija, pakovanje i obeležavanje i oglašavanje hemikalija. Etiketa takvog proizvoda sadrži obaveštenja o vrsti opasnosti: `iritativno za kožu`, `sadrži alergen` i merama predostrožnosti i reagovanja (`nositi zaštitne rukavice`). Etiketa proizvoda koji ima opasna svojstva mora da sadrži i grafički prikaz opasnosti koji na prvi pogled informiše korisnika o kakvoj vrsti opasnosti je reč.

Danijela Kljajić

Broj 254
Poznati o zdravlju
Stevo Karapandža, kuvar
Dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog

Aktuelno: Donorstvo
Razmišljaj o drugima

Hijaluronski fileri
Cena prema kvalitetu

Alternativa: Travarka Mira Vujović
Tinkture i čajevi sa Fruške Gore
Kjokušinkai: Trenira se i učtivost

Zdravlje
Stres i srčana oboljenja
Radost je melem za srce

Osnovno o holesterolu
Tihi neprijatelj

Kako se čuva kičma ?
Vežbe spas od bola

Ishrana
Kupus: Slatki protiv kiselog

Psihologija: Zavisnost od kocke
I dobitnik je gubitnik

Lepota
Kozmetika sa ureom
Prava nega za suvu kožu

Izbeljivanje zuba
Izaberi pravi način