Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 254
aktuelno izdanje
Zbogom otrovi!
Zimske slave i proslave, kao i manja raznovrsnost namirnica, utiču da su tokom ovog godišnjeg doba na trpezi teška, masna i začinjena jela koja otežavaju varenje i talože nusprodukte metabolizma u organizmu.
Osim toga i manja fizička aktivnost i stresne situacije koje su češće krajem jedne i početkom naredne godine dodatno prouzrokuju nagomilavanje toksina u organizmu. Prvi simptomi koji ukazuju da su se otrovi nataložili u telu su osećaj nadutosti, pospanost, glavobolja, depresivnost.., što ukazuje da bi trebalo da ih izbacimo.
Najbolje je da se čišćenje organizma uradi na prirodan način a biljke koje mogu da nam pomognu u tome još su preporučivali Vasa Pelagić i akademik Jovan Tucakov.

Rotkva (Raphanus sativa)

Biljka izraste do metar i ima peraste, tupo nazubljene listove, dok je cvet beo ili svetloljubičast. Koren je zadebljao u glavicu i pokriven belom ili crnom korom. Koren obiluje nartijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom, gvožđem, vitaminima B3, B6 i C, kao i heterozidima koji repi daju ljut ukus.

Koristi se:
* za čišćenje žučne kese
* pospešuju varenje

Sok za čišćenje

Ogulite koru i što sitnije izribajte rotkvu, prelije sa malo meda i sačekajte tri do četiri sata. Posle toga procedite i pijte 2 do 3 kašičice svakog sata.
Možete da koristite i vodu u kojoj ste kuvali rotkvu tako što dodate dve kašičice meda, još jednom zagrejete da se med dobro otopi, pa pijete svakog sata po kašiku.

Kopriva (Urtica dioica)

Uspravnih stabljika koje porastu do metar i po, srcastih, zašiljenih i nazubljenih listova na kratkim peteljkama i sa žaokama kopriva obiluje belančevinama, ugljenim hidratima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom.

Koristi se:
* čisti želudac, jetru i creva
* čisti bubrege
* Smanjuje količinu otrova u organizmu

OČISTITE JETRU I CREVA

U 2 litra vode sipajte 3 kašike usitnjene biljke i sačekajte 10 do 12 sati. Posle toga kuvajte poklopljena pola sata i, kad se ohladi, procedite i pijte 3 puta dnevno pre jela po šolju.

Laneno seme (Linum usitatissimum)

Biljka lan je do devedeset centimetara visoka jednogodošnja biljka sa sitnim neizmenišnim duguljastim i kopljastim listovima. Semenke, smeštene u čaure, su sjajne, glatke, jajaste i spoljoštene. Sadrže omega 3, 6 i 9 masne kiseline (više nego u ribi), rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna kao i minerale natrijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor, cink i selen. Prirodni je lubrikant, vezuje toksine, iz creva tako ih izbacujuje ih iz organizma.

Koristi se:
* da pospeši varenje
* izbaci nusprodukte metabolizma
* smanjuje mogućnost zatvora

POPEŠITE VARENJE

Prelijte sa 2 dl vrele vode 8 g lanenog semena, sačekajte pola sata , procedite i pijte 3 puta dnevno.
Ili:
Dve kašike semena prelijte šoljom vruće vode, promešajte, poklopite, sačekajte sat (da ispusti sluz), procedite i pijte po šolju ujutro na prazan stomak.

Peršun (Petroselinum sativum)

List ovog začinskog bilja obiluje vitaminom C i folnom kiselinom. Sadrži i etarsko ulje, kao i supstance koje pospešuju mokrenje.

Koristi se:
* da očisti bubrege i mokraćne puteve
* za izbacivanje otrova iz tela
* da pospeši metabolizam

UBRZAJTE METABOLIZAM

- 75 g suvog peršunovog lista
- litar proključale vode
Peršunov list prelijte vodom i odmah poklopite. Posle 10 minuta procedite i tokom dana popijte u u četiri navrata po dva i po decilitra.

Poljski rastavić (Equisetum arvense)

Višegodišnja biljka sa tankim horizontalnim korenom i uspravnom stabljikom sa tankim i brojnim listovima u pršljenu pa je zbog toga zovu konjski rep. Raste na močvarnom tlu, na peskovitim livadama, poljima, nasipima i padinama. Sadrži alkaloide, flavonoide, glikozide, karotin, vitamin C, organske kiseline, tanine, smole...

Koristi se:
* za čićenje bubrega i mokraćnih puteva
* da olakša varenje

OLAKŠANJE ZA BUBREGE

- 50 g poljskog rastavića
- 50 g kukuruzne svile
- 50 g cvetova nevena

U četiri decilitra proključale vodu dodajte kašiku mešavine, kuvajte na tihoj vatri dva minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 30-40 minuta procedite i popijte po pola čaše tri puta dnevno posle jela. Čaj pijte tri sedmice, pauzirajte sedam dana i uzimanje ponovite još jednu nedelju.

Broj 254
Poznati o zdravlju
Stevo Karapandža, kuvar
Dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog

Aktuelno: Donorstvo
Razmišljaj o drugima

Hijaluronski fileri
Cena prema kvalitetu

Alternativa: Travarka Mira Vujović
Tinkture i čajevi sa Fruške Gore
Kjokušinkai: Trenira se i učtivost

Zdravlje
Stres i srčana oboljenja
Radost je melem za srce

Osnovno o holesterolu
Tihi neprijatelj

Kako se čuva kičma ?
Vežbe spas od bola

Ishrana
Kupus: Slatki protiv kiselog

Psihologija: Zavisnost od kocke
I dobitnik je gubitnik

Lepota
Kozmetika sa ureom
Prava nega za suvu kožu

Izbeljivanje zuba
Izaberi pravi način