Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 255
aktuelno izdanje
Uredila život kao dobre vesti
Na čaju/ Vesna Radosavljević, voditeljka RTS
Foto: Vojislav Danilov

Željka Radulović

Imala je kao mala devojčica želju da postane operska pevačica, pa glumica, onda po očevoj želji sudija. Prve dve je već u detinjstvu ispunila, završila Pravni fakultet, zatim se nenametljivo `ušunjala` na televiziju i ostala joj verna do danas. Vesni Radosavljević, voditeljki informativnog programa Radio televizije Srbije gledaoci 27 godina veruju, jer ona ima moć da privuče pažnju neobičnom harizmom. Kažu da je `lepota zračenje svetlosti duše` a to se vidi u energiji kojom Vesna zrači. Ona je zadovoljna i ostvarena žena, u srećnom braku sa novinarom Milanom Radosavljevićem. Ima dvoje dece, Ivu politikologa i Aleksu, studenta prava.

Sa ručno ispletenim šalom i zanimljivom suknjom domaće radinosti, sa korpom punom voća i povrća na biciklu kojim je došla na ugovoreno fotografisanje za našu novinu, poznata voditeljka kao da pripada nekom drugom vremenu. Ipak, kaže, pomirila je duh savremenog života i ljubav sa prirodom i to je čini posebnom. Živi na Senjaku, u zelenoj oazi, i blizu reke koju obožava, a radi u vrevi centra grada. Za čitaoce `Bilja i zdravlja` vratićemo Vesnu na početak njenih životnih odabira:
- Veoma rano sam pokazala sklonost prema umetnosti, svirala sam violinu i klavir i bila sigurna da ću školovati glas i postati operska pevačica. Onda sam, kao član dramske grupe Zore Boksan i Bate Miladinovica odlučila da budem glumica. Tako neodlučnu, moj otac je rešio da me prizove pameti, pa sam po njegovoj želji upisala Pravni fakultet, međutim sudija nikada nisam postala.

O prvim počecima njenog novinarskog i voditeljskog puta, za čitaoce `Bilja i zdravlja` Vesna će iskreno:

- Davne 1987.god. vodila sam Dečji program u Domu pionira i gost mi je bio tadašnji urednik zabavnog programa Vojkan Milenković. Dopalo mu se kako radim i pozvao me da se prijavim na konkurs za novinare i voditelje u TV Beograd. Tako je počelo. Primljena sam na konkursu u kome se prijavilo 2.000 ljudi. Bila sam veoma ponosna što sam prošla sve testove i provere i počela da radim, najpre kao reporter, a zatim i kao voditelj prvo u zabavno-rekreativnom programu (`Leto na Adi`, `Nedeljno popodne`, `Da te pitam…`). U jutarnjem programu uređivala sam sportski blok u vreme čuvenog Riste Kubure koji je davao šansu mladim ljudima. Ukazao mi je veliko poverenje, a ubrzo je Bane Vukašinović primetio da mi je mesto u informativi. Počela sam da čitam prvo vesti, a onda je usledio poziv da radim i `Dnevnik`. Bila je to velika čast, jer je bilo gotovo nemoguće ući u krug izabranih. Radila sam kao spiker, zatim kao urednik i voditelj vesti. I tako sve do danas. Volim svoj posao, svaka emisija je mala kreacija.

* Koja je razlika između TV lica nekad i sad?

- Nekad je bilo mnogo teže stići na ekran. Dug je bio put od konkursa do prve emisije. Danas mnogi vežbaju u programu, što je nedopustivo. Za ovu vrstu posla nije dovoljan veliki rad. TV lice mora da poseduje nešto što se ne može naučiti, sa tim se rađate i za to se pripremate čitav život.

* Šta po vašem mišljenju znači živeti zdravo?

- Znači slagati se sa sobom, živeti u miru i skladu. Baviti se sportom, jesti jednostavnu hranu i postavljati sebi realne ciljeve.

Radujem se svakom novom danu i očekujem samo sreću. Moj moto je `Uhvati dan`. Pred kraj dana sumiram sve što sam uradila i zadovoljno utonem u san. Primenjujem pravilo `10.000 koraka dnevno`. Ako to preskočim, nemirna sam. Volim jednostavnu i zdravu hranu. Radoznala sam da probam nova, egzotična jela, ali naša kuhinja je dovoljno inspirativna i bogata. Na mom jelovniku je uvek mnogo sveže, presne hrane, voće i povrće. Bilo je prilično teško objasniti deci da je to dobro za njih, ali i oni su se vremenom navikli na takvu hranu.

* Gde vi nalazite ventil za stresni način života?

- Volim cveće, i bilo bi lepo da vidite moju terasu leti. To je moja oaza i jedva čekam proleće da iznesem svoje muškatle i petunije i uživam u njihovoj raskoši. Na Avali, u vikendici čuvam najrazličitije semenje i u bašti koju neguje moja mama, gajim sve što može da raste: voće, povrće, začinske i lekovite biljke, cveće… Sušim trave i pravim mešavine začina. Mama i ja pripremamo zimnicu i to su lepi trenuci. Ove godine jabuke i šljive su rodile izuzetno. Osim sokova i džemova sušila sam ih i to su nam omiljene grickalice zimi. Imamo veliki limun koji godišnje da pedesetak plodova. Kajsije, breskve, kruške se podrazumevaju, ali u bašti rastu i mušmule, smokve, kivi, aronija, brusnica, drenjine, kesten, orasi i lešnici…

* Opišite nam jedan vaš dan?

- Ustajem rano i odmah krećem u akciju. Živim brzo i pokušavam da uradim što je moguće više. Ako ne idem na posao, dan počinjem vežbama, proveravam mejlove, telefoniram, a onda sređujem kuću i kuvam ručak. Deca su velika i imaju svoje obaveze, a suprug Milan i ja popodne obavezno šetamo ili vozimo bicikl. Predveče odmaramo, čitamo knjige, pogledamo nešto zanimljivo na TV. Milan je novinar i njegova interesovanja su vezana za aktuelna politička dešavanja i informativne emisije. Ja pokušavam, kad god je moguće, da pobegnem od takvih tema i da uživam uz dobar film ili knjigu.

* Na šta ste najviše ponosni?

- Ponosna sam na svoju porodicu. Sebično i ljubomorno čuvam sve što je u vezi sa njom. Ponosna sam na svoje prijatelje i drage ljude. Nema ih mnogo, ali sam ih brižljivo birala.

* Postoji li nešto što vas deprimira?

- Ne praštam dvoličnost i primitivizam. Trudim se da ne vidim oportuniste koji dominiraju, a nisu zaslužili da znamo za njih. Ovo je vreme besprizornih koji se ne libe da učine bilo šta da bi ostvarili ciljeve. E, za mene su nevidljivi.

* Šta volite da gledate na televiziji?

- Volim da gledam dokumentarne i putopisne emisije. Omiljeni serijali su mi `Trag`, `Sasvim prirodno`, `Kvadratura kruga`, `Trezor`. To su neposredne priče o običnim ljudima i događajima iz našeg okruženja.

Volela bih da je više priča o mladim, talentovanim ljudima koji svojom pameću i trudom krče sebi put. Njima treba posvetiti pažnju i motivisati ih da ne odlaze iz Srbije u potrazi za boljim životom.

* Koje su vam želje u ovoj godini?

- Na početku svake godine poželim svojoj porodici i sebi da budemo zdravi i srećni, da razmišljamo pozitivno i imamo optimističan stav prema životu. Nema nerešivih problema, samo nedovoljno upornih ljudi.


Srbija najlepša!
* Šta je za vas najlepše u Srbiji?


- Sve je u našoj zemlji lepo. Najlepši su Sava i Dunav, Kopaonik...I sarma i gibanica, pečeni krompir i lepinja sa kajmakom, pekmez od šljiva, džem od kajsija. Toga nema nigde na svetu.

* Da li ste poželeli da ostanete u nekoj zemlji koju ste posetili?
- Obišla sam Evropu i dopada mi se Italija. Renesansna Firenca i Venecija su po mojoj meri. Ipak, Pariz je neponovljiv. Velelepan i grandiozan. Ipak, ostajem pri onoj `svuda pođi, kući dođi.`


Mnogo vežbam
* Kako održavate fizičku formu?


- Još u studentskim danima, trčala sam rano ujutru pre
predavanja. Živela sam na Novom Beogradu i reka je bila u
blizini. Trčala sam savskim nasipom do Galovice, pa nazad. I danas, često leti ujutru rano biciklom odem do Ade, isplivam pola sata
i stignem na posao. Tada je jezero pusto i nekako samo moje. Nema gužve, a voda je bistra i plava. Mnogi i ne znaju šta propuštaju tako rano ujutru. Inače, danas redovno vežbam `tibetance`. Kad je vreme lepo vozim bicikl i plivam. Uživam u skijanju i često se dogodi da u sezoni odem nekoliko puta na Kopaonik. Išla sam i na jedan dan. Osvanem prva na žici, a poslednja se vraćam. Kada provedem ceo dan na poslu, pešice se vraćam kući. Usput razbistrim misli i lepo se osećam.


Kolege se `grebu` za moju `kelaraba užinu`
* Šta se kuva u vašoj kući?

- Kuvam redovno i vodim računa da se u kući jede kašikom. Supe i čorbe su obavezne, mnogo povrća i razne salate. Volim sireve i masline. Često me kolege zadirkuju zbog užine koju nosim na posao. Osim voća, nosim kelerabu i šargarepu. Ali, kada potroše svoje pekarske zalihe, dođu da pitaju da nije ostala neka keleraba.
Obozavam slatkiše i to je moja najveća mora. Mislim da se ugojim čim pogledam u tortu i zato sam prilično disciplinovana. Čim preteram sa hranom, dupliram vežbe. Držim se pravila `da bi bili zdravi i u formi ne morate vežbati dugo, ali to mora biti redovno.`


Tata me naučio da se ne bojim!
* Kad pomislite na detinjstvo, čega se setite?

- Uvek se setim mog tate. I danas ga često podsetim na zajedničko provedeno vreme. Bilo je to vreme bez brige i potpune posvećenosti. Vodio me otac na zanimljiva, `muška mesta`, išli smo na utakmice, planinarenje, u lov, u streljanu, igrali stoni tenis, košarku. Bila sam fascinirana, a on se ponosio svojom kćerkom. Naučio me je da volim sport i da se ničeg ne plašim.


Broj 255
Poznati o zdravlju
Dr Nele Karajlić, muzičar
Vesna Radosavljević, voditeljka RTS

Fitoterapija
Najbolje iz kraljevačke škole
-Žavornjak protiv kožnih bolesti
Bolja cirkulacija
Pomažu bosiljak, ruzmarin, kopriva

Aktuelno
Da li su stari zapostavljeni?
Nemojte ostariti koliko god živeli!

Ima li "superbakterije" u Srbiji?
Bez panike, jači smo!

Alternativa
Bioenergoterapija
Dobre misli za zdrav život

Ajurveda
Začini protiv gripa

Zdravlje
Vreme i kardio bolesnici
Promene zahtevaju oprez

Lečenje preloma
Optimizam važan i za kosti

-Želudačne tegobe
Hrana i stres pale želudac

Higijena ruku i infekcije
Sapun najbolja preventiva

Prevencija raka grlića materice
Pregled pravi spas

Anorgazmija
Kontrola kvari zadovoljstvo

Ishrana
Semenke bundeve i suncokreta
Po šaka zdravlja svakog dana

Za dijabetičare
Od supe do kolača

Agar-agar dijeta
Alga topi salo

Stevija
Bezbedna slatka hrizantema

Japanska jabuka
Svaki deo dragocen

Deca
Bebe i zimska šetnja
Ne prijaju im vetar, magla i susnežica

Tinejdžeri i tuga
Gde ste kad vaše dete pati?

Lepota
Laserski češalj
Zraci zaustavljaju opadanje

Nega
Puter za medna usta

Aromaterapija
Kapi lepote i zdravlja

Rekreacija
Pokreni pozitivnu energiju