Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 255
aktuelno izdanje
Optimizam važan i za kosti
Ordinacija /Lečenje preloma
I.Kovačić

Iznenadni pad i prelom kosti može svakom da se dogodi. Na sreću, uz stručnu lekarsku pomoć ovakve povrede uspešno se leče, ali brzina oporavka umnogome zavisi od dobrog opšteg zdravlja! Prelom kosti je ozbiljna telesna povreda koja zavisno od vrste i mesta preloma zahteva različite načine lečenja. Koje metode su dostupne kod nas, koliko su savremene i šta sve utiče na brzinu zarastanja kosti pitali smo dr Nemanju Slavkovića, hirurga-ortopeda Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" iz Beograda.

- Način lečenja preloma zavisi od vrste i mesta preloma, ali i starosti pacijenta, opšteg zdravstvenog stanja, stepena aktivnosti i drugih činilaca - kaže dr Slavković. - Neki od preloma koji se ne karakterišu značajnim pomeranjem polomljene kosti ili kostiju mogu da se imobilišu gipsom, koji se najčešće nosi četiri do osam nedelja. Zbog bržeg osposobljavanja i povratka pune radne aktivnosti moguće je neke od takvih preloma lečiti i operativnim metodama. Za one prelome kosti koji zahtevaju unutrašnju fiksaciju, hirurzima - ortopedima na raspologanju su brojni savremeni osteosintetski materijali - žice, šrafovi, ploče, klinovi - koji mogu biti od plemenitog metala ili drugih odgovarajućih veštačkih materijala. Odabir u velikoj meri zavisi od vrste preloma, snabdevenosti ustanove, ali i od obučenosti hirurga za određenu hiruršku proceduru. Ovi materijali stalno se osavremenjuju i poboljšavaju, te je skoro svakodnevna edukacija hirurga postala obaveza.

U određenim slučajevima prelomi u zglobovima ramena i kuka najbolje i najefikasnije se saniraju zamenom tih zglobova veštačkim.

Za spoljašnje fiksiranje preloma osim gipsa u ortopediji se koristi i aparat po Ilizarovu.
- Aparat po Ilizarovu je posebna vrsta spoljašnjeg fiksatora kojim se mogu uspešno lečiti određeni prelomi, ali i posledice preloma kada nastanu takozvani lažni zglobovi ili pseudoartroze - objašnjava dr Slavković upotrebu aparata po Ilizarovu, i dodaje da je ona posebno značajna u lečenju velikih koštanih defekata kao i među pacijentima sa hroničnim zapaljenjem kosti i koštane srži. Da bi se upotrebio ovaj ortopedski metod najbitniji su iskusni lekari.
U poslednjih 20-ak godina ortopedija je neverovatno napredovala, u nekim slučajevima potpuno se izmenila filozofija lečenja, duboko ukorenjene hirurške tehnike svakodnevno se menjaju. Danas je na tržištu prisutan veliki broj preparata kojima se primenom na mesto preloma ubrzava njegovo zarastanje ili se čak formira "veštačka", nebiološka kost. Ipak, takvi preparati su i dalje prilično skupi i koriste se u iznuđenim situacijama u kojima se suočavamo sa višedelnim koštanim prelomima sa udruženim oštećenjem okolnih mekih tkiva velikog stepena ili značajnim koštanim defektima.

Doktor Slavković naglašava da je suština brzog koštanog zarastanja u što ranijem povratku povređenog dela u punu funkciju što se u većini slučajeva može ostvariti brzim delovanjem, preciznim hirurškim radom i pravilnim izborom osteosintetskog materijala.

Na pitanje šta je od presudnog značaja za brže zarastanje preloma i potpuni oporavak, naš sagovornik odgovara da je to pre svega očuvano zdravlje.

- Šećerna bolest u velikoj meri kompromituje proces zarastanja kostiju, kao i sva druga stanja kojima se oštećuju arterijski krvni sudovi - napominje dr Slavković. Osim toga, neke od naših loših navika, kao što su upotreba cigareta i alkohola, gojaznost ili nedovoljna fizička aktivnost značajno umanjuju mogućnost uspešnog i brzog zarastanja kosti. Povratak u punu životnu i radnu funkciju je brži među motivisanim pacijentima koji optimistički gledaju ka budućnosti i koji trenutnu situaciju shvataju samo kao privremeno usporavanje, a ne potpuni prekid daljeg uspešnog, zdravog i aktivnog života. Međutim, i kad uprkos velikom trudu kosti uspešno ne zarastaju primenjuju se drugi metodi hirurškog lečenja, koji srećom mogu dovesti do potpuno zadovoljavajućeg ishoda.


"Višak delova"

Oni koji su uspešno zalečili prelom kosti, a kojima je ugrađen neki od metalnih delova, često su u dilemi da li da se podvrgnu ponovnoj intervenciji da bi ga uklonili.
- Svaki ostesintetski materijal ugrađen u koštano tkivo može se ukloniti kada se radiografski i klinički potvrdi da je kost potpuno zarasla - kaže dr Nemanja Slavković. - Savremeni implantati koji se koriste za operativno lečenje preloma ne predstavljaju nikakav problem za kasniji život pacijenta i ne zahtevaju uklanjanje sem u slučajevima komplikacija (pucanje implantata, infekcija....). U zavisnosti od vrste i mesta preloma neki od implantata mogu se jednostavno izvaditi posle 18 do 24 meseca posle operacije. U nekim slučajevima ne savetujemo uklanjanje implantata, jer takva operacija ne mora da bude tehnički jednostavna, a pacijentu ne donosi nikakav boljitak.


Broj 255
Poznati o zdravlju
Dr Nele Karajlić, muzičar
Vesna Radosavljević, voditeljka RTS

Fitoterapija
Najbolje iz kraljevačke škole
-Žavornjak protiv kožnih bolesti
Bolja cirkulacija
Pomažu bosiljak, ruzmarin, kopriva

Aktuelno
Da li su stari zapostavljeni?
Nemojte ostariti koliko god živeli!

Ima li "superbakterije" u Srbiji?
Bez panike, jači smo!

Alternativa
Bioenergoterapija
Dobre misli za zdrav život

Ajurveda
Začini protiv gripa

Zdravlje
Vreme i kardio bolesnici
Promene zahtevaju oprez

Lečenje preloma
Optimizam važan i za kosti

-Želudačne tegobe
Hrana i stres pale želudac

Higijena ruku i infekcije
Sapun najbolja preventiva

Prevencija raka grlića materice
Pregled pravi spas

Anorgazmija
Kontrola kvari zadovoljstvo

Ishrana
Semenke bundeve i suncokreta
Po šaka zdravlja svakog dana

Za dijabetičare
Od supe do kolača

Agar-agar dijeta
Alga topi salo

Stevija
Bezbedna slatka hrizantema

Japanska jabuka
Svaki deo dragocen

Deca
Bebe i zimska šetnja
Ne prijaju im vetar, magla i susnežica

Tinejdžeri i tuga
Gde ste kad vaše dete pati?

Lepota
Laserski češalj
Zraci zaustavljaju opadanje

Nega
Puter za medna usta

Aromaterapija
Kapi lepote i zdravlja

Rekreacija
Pokreni pozitivnu energiju