Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 255
aktuelno izdanje
Kontrola kvari zadovoljstvo
Ordinacija /Anorgazmija
 Željka Radulović

Zbog duboko „usađenog” osećanja stida oko 20 odsto žena u Srbiji nikad nije doživelo vrhunac seksualnog doživljaja! Neke se prosto naviknu da nikada nisu imale orgazam, a mnoge će se zapitati kako mogu da nauče da dožive najsnažniji osećaj zadovoljstva koji čovek uopšte može da doživi. Mocart je napisao da se muškarac i žena u tim trenucima uzdižu do božanstvenosti.
Neke se žale da posle seksa plaču, čak i posle orgazma, neke će da „spavaju” sa muškarcem samo da bi osetile toplinu i zagrljaj, neke će odglumiti orgazam zbog straha od ostavljanja, većina će prećutati i neće ni primetiti da li je drugoj strani uopšte stalo da one dožive taj jedinstveni osećaj od koga se ponekad pomrači i svest.

Sagovornica „Bilja i zdravlja” o anorgazmiji, odnosno potpunoj nemogućnosti postizanja orgazma je dr Dušica Marković-Žigić, psihijatar i seksolog iz Beograda:

- Orgazam je vrhunac erotskog odgovora. To je vrsta refleksa koji se kod žena ispoljava u vidu serije nevoljnih ritmičnih grčeva mišića materice i vagine. Grčevi su praćeni sveopštim ličnim doživljajem zadovoljstva. Glavni organ u refleksnom luku čijim se nadraživanjem kod žena podstiče uzbuđenje do vrhunca je klitoris.

Kočnice
Dr Marković-Žigić napominje da je u mnogim patrijarhalnim kulturama kroz istoriju jedino opravdanje za seks ženama bilo razmnožavanje. Za razliku od muškaraca, kojima je bilo dozvoljeno da u seksu uživaju, žene su učene da je seksualno zadovoljstvo za njih zabranjeno ili sramotno. U običajima nekih naroda do danas je sačuvan obred „obrezivanja“ klitorisa u detinjstvu i ranoj mladosti čime su ove devojčice doživotno osakaćivane i onemogućavane da osete ovu vrstu putenog zadovoljstva. Vaspitanje naših žena je, takođe, nosilo slične patrijarhalne poruke. Srećom, poslednjih godina kulturološki stavovi o ženskoj seksualnosti se menjaju i nezavisno da li žive u slobodnijim ili manje slobodnim društvima učestalost anorgazmije je približno ista, što znači da kočnica nije samo u vaspitanju.

- Mnoge žene sebe smatraju anorgazmičnim zato što ne mogu da postignu vrhunac tokom polnog odnosa, iako ga vrlo lako ostvaruju samozadovoljavanjem ili petingom. Ovo nije anorgazmija već selektivna orgazmična sposobnost koja je nastala najverovatnije navikavanjem na okolnosti u kojima je svaki deo erotskog odgovora pod potpunom kontrolom. Mnoge žene se samozadovoljavaju godinama pre partnerskog seksa. U okolnostima, najčešće, potpune izolacije devojka se, bez ikakvog odvlačenja pažnje isključivo usredsređuje na svoje fantazije, istražuje svoje telo i lako se prilagođava njegovim zahtevima podstičući i povećavajući uzbuđenje do vrhunca. Prisustvo partnera umnogome odvlači pažnju, a pri tom mnoge devojke i žene mnogo više brinu o zadovoljstvu partnera nego o sopstvenom. Sve do približavanja orgazmu ova međusobna briga je poželjna i erotski podstičuća, ali poslednji minut-dva ili više neophodno je da se pažnja usmeri na sopstvene telesne draži da bi se zadovoljstvo ispratilo do kraja. Ako popusti pažnja „pobegne“ i orgazam - kaže dr Marković-Žigić.

Nije uvek poremećaj
Sagovornica „Bilja i zdravlja” kaže da nije svaka anorgazmija poremećaj. Mnoge žene uživaju u seksu i bez orgazma. Njima je najvažniji osećaj topline i zagrljaj kao dokaz da su poželjne i voljene. Stručnjaku se obraćaju žene koje zbog ovoga trpe patnju.
-Većini muškaraca je stalo da priušte zadovoljstvo svojim devojkama, suprugama. Ako to rade iz ljubavi i sa razumevanjem i uvažavanjem potreba partnerke nema razloga da se o erotskim problemima ne razgovara otvoreno. S druge strane, mnoge žene glume orgazam radi mira u kući. Naime, koreni muške potrebe da zadovolji partnerku nekada leže više u potvrdi sopstvene muškosti nego u brizi za partnerku. Osujećenje u doživljaju muške moći i erotske umešnosti onda može dovesti do nezadovoljstva i netrpeljivosti prema partnerki više nego do razumevanja i pomoći.
Neke žene orgazam, kao neku vrstu „gubitka kontrole“ proprate plakanjem. Strah od gubitka kontrole može biti i jedno od mogućih psiho-dinamskih objašnjenja nesposobnosti da se doživi orgazam. Naime žena ima iracionalni strah da će spontanošću u ponašanju i ispoljavanju osećanja kao školjka kada joj se otvori ljuska otkriti svoje „slabe tačke“ što partner može da zloupotrebi ili da je zbog toga ostavi. Plaču i zbog sreće zbog doživljenog zadovoljstva.


Učenje
- Seks se uči kao i mnoge druge stvari. Boljim upoznavanjem sopstvenog tela i fiziologije kroz učenje i slobodnije erotsko eksperimentisanje mogu se postići odlični rezultati. Široko je rasprostranjena zabluda o „vaginalnom i klitoralnom orgazmu“. Bez stimulacije klitorisa, izuzev kod malog broja izuzetno erotizovanih žena, nije moguće postizanje orgazma. Ovo je nemogući poduhvat i u nekim erotskim položajima, ili ako žena ne učestvuje u pokretima prilikom odnosa - objašnjava dr Marković-Žigić.



Sloboda i bliskost
- Istraživanja su pokazala da najmanje problema sa postizanjem orgazma imaju žene koje slobodno iskazuju svoje erotske, pa i druge potrebe partneru. Što je veća bliskost između partnera to je veća i sloboda da svako od partnera iskaže svoje potrebe, da spontano razmene osećanja i mišljenja.

Broj 255
Poznati o zdravlju
Dr Nele Karajlić, muzičar
Vesna Radosavljević, voditeljka RTS

Fitoterapija
Najbolje iz kraljevačke škole
-Žavornjak protiv kožnih bolesti
Bolja cirkulacija
Pomažu bosiljak, ruzmarin, kopriva

Aktuelno
Da li su stari zapostavljeni?
Nemojte ostariti koliko god živeli!

Ima li "superbakterije" u Srbiji?
Bez panike, jači smo!

Alternativa
Bioenergoterapija
Dobre misli za zdrav život

Ajurveda
Začini protiv gripa

Zdravlje
Vreme i kardio bolesnici
Promene zahtevaju oprez

Lečenje preloma
Optimizam važan i za kosti

-Želudačne tegobe
Hrana i stres pale želudac

Higijena ruku i infekcije
Sapun najbolja preventiva

Prevencija raka grlića materice
Pregled pravi spas

Anorgazmija
Kontrola kvari zadovoljstvo

Ishrana
Semenke bundeve i suncokreta
Po šaka zdravlja svakog dana

Za dijabetičare
Od supe do kolača

Agar-agar dijeta
Alga topi salo

Stevija
Bezbedna slatka hrizantema

Japanska jabuka
Svaki deo dragocen

Deca
Bebe i zimska šetnja
Ne prijaju im vetar, magla i susnežica

Tinejdžeri i tuga
Gde ste kad vaše dete pati?

Lepota
Laserski češalj
Zraci zaustavljaju opadanje

Nega
Puter za medna usta

Aromaterapija
Kapi lepote i zdravlja

Rekreacija
Pokreni pozitivnu energiju