Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 255
aktuelno izdanje
Da prsti ne zebu
Lečenje biljem/ Bolja cirkulacija
Kad se spoljašnja temperatura spusti ispod nule telo čuva telesnu temperaturu na taj način što uspori cirkulaciju i usmerava krv od perifernih delova ka centralnim delovima što utiče da nam bude hladno na ruke i noge. Sporija cirkulacija, međutim, može da bude i posledica zdravstvenih problema, nagomilanih masnih naslaga u krvnim sudovima, kao i dugog sedenja, nedovoljne fizičke aktivnosti, pušenja, previše kafe, gaziranih napitaka ili alkohola.
Da bi ubrzali strujanje krvi neophodno je da ishrana obiluje bobičastim i voćem bogatim vitaminom C, koštunjavim plodovima i semenakama, paprikom, kimom, cimetom, đumbirom, ruzmarinom.., a mogu da pomognu čajevi i kupke od lekovitog bilja koje su preporučivali Vasa Pelagić, akademik Jovan Tucakov...

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Ova jednogodišnja zeljasta biljka razgranate stabljike i jajolikih, kopljastih i na vrgu zašiljenih listova na dugim peteljkama, između ostalog, sadrži etarska ulja, tanin, saponin

Koristi se:
* da pospeši strujanje krvi
* ubrzava cirkulaciju u perifernim delovima tela

Da krv prostruji

Kašičicu listova prelijte sa decilitrom vrele vode, poklopite sačekajte nekoliko minuta, procedite i pijte nekoliko puta tokom dana. Ili, u litar vode stavite 10 do 15 g lišća, sačekajte oko sat, procedite i pijte po želji, a možete i 5 do 6 kapi etarskog ulja bosiljka da sipate na kocku šećera ili u kašičicu meda i koritite 3 puta tokom dana.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Reč je o zimzelenenom grmu kožastih tamnozelenih listova koji obiluju etarskim uljima među kojima je i kamforasto, a sadrži i limunsku kiselinu, pektin, smolu...

Koristi se:

* da ubrza cirkulaciju
* za bolju prokrvljenost

Čaj od lista

Kašičicu sitno iseckanih listova ruzmarina prelijte sa 2,5 dl vrele vode, poklopite, sačekajte 15 minuta, procedite i pijte nekoliko puta dnevno. A, možete i da pomešate po 30 g listova ruzmarina i vrbine kore i 10 g koprive pa 3 kašike mešavine prelijete za 7,5 dl vrele vode, sačekate pola sata, procedite i popijete tokom dana.

Maslačak (Taraxacum officinale)

Na zdravlje blagotvorno deluju svi delovi biljke, a koren izvađen u jesen ili rano proleće, obiluje inulinom. Sadrži i gorke heterozide, masne kiseline i šećere.

Koristi se:

* da poboljša cirkulaciju
* snižava nivo holesterola i triglicerida

Za bolju prokrvljenost

- 10 g suvih listova maslačka
- 2,5 dl vode
- kašičica meda

Listove prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 12 sati zagrevajte na tihoj vatri a kad provri kuvajte pet minuta. Kad se malo ohladi dodajte med pa šoljicu čaja popijte ujutru natašte, a ostatak tokom dana u gutljajima.

Kopriva (Urtica doica)

Korovska višegodišnja biljka trajnog korena i srcoliko šiljatih i nazubljenih listova na kratkim peteljkama. Sadrži nekoliko kiselina, tanin, hlorofil...

Koristi se:
* protiv slabe cirkulacije
* prečišćava krv

Topla kupka

Šaku iseckanog korena koprive i dve šake listova potopite preko noći u 5 l vode. Ujutro stavite da se kuva, čim proključa pomerite sa ringle i poklopite. Sačekajte 20 minuta, procedite, sipajte u posudu u kojoj mogu da se potope šake ili stopala i u toplom čaju držite oko pola sata. Osim kupki neophodno je i da se pije čaj od koprive (50 g iseckanog lišća kuvajte 5 minuta u litar vode, poklopite, sačekajte da se ohladi i pijte umesto vode).

Ljuta paprika (Capsicum annuum)

Jednogodišnja biljka poreklom iz američkih tropa kopljastih, ponekad zaobljenih listova i raznobojnih plodova sa mnogo semenki. Plod obiluje vitaminima C, B1, B2, limunske i jabučne kiseline, dok je uzrok ljutine alkaloid kapsicin.

* pospešuje cirkulaciju
* bolja propustljivost krvnih sudova

Za masažu

Pomešajte kašiku mlevene ljute paprike i 10 kašika vinskog sirćeta, dobro promešajte, poklopite i sačekajte 3 do 4 dana. Posle toga ovom smesom masirajte stopala ili šake kad se vratite kući. Ili 25 g u avanu istucane suve paprike pomešajte sa 3 dl biljnog ulja i ostavite desetak dana. Posle toga procedite kroz gazu, sipajte u bočicu i utrljavajute u kožu ruku u stopala u slučaju slabe cirkulacije.

Broj 255
Poznati o zdravlju
Dr Nele Karajlić, muzičar
Vesna Radosavljević, voditeljka RTS

Fitoterapija
Najbolje iz kraljevačke škole
-Žavornjak protiv kožnih bolesti
Bolja cirkulacija
Pomažu bosiljak, ruzmarin, kopriva

Aktuelno
Da li su stari zapostavljeni?
Nemojte ostariti koliko god živeli!

Ima li "superbakterije" u Srbiji?
Bez panike, jači smo!

Alternativa
Bioenergoterapija
Dobre misli za zdrav život

Ajurveda
Začini protiv gripa

Zdravlje
Vreme i kardio bolesnici
Promene zahtevaju oprez

Lečenje preloma
Optimizam važan i za kosti

-Želudačne tegobe
Hrana i stres pale želudac

Higijena ruku i infekcije
Sapun najbolja preventiva

Prevencija raka grlića materice
Pregled pravi spas

Anorgazmija
Kontrola kvari zadovoljstvo

Ishrana
Semenke bundeve i suncokreta
Po šaka zdravlja svakog dana

Za dijabetičare
Od supe do kolača

Agar-agar dijeta
Alga topi salo

Stevija
Bezbedna slatka hrizantema

Japanska jabuka
Svaki deo dragocen

Deca
Bebe i zimska šetnja
Ne prijaju im vetar, magla i susnežica

Tinejdžeri i tuga
Gde ste kad vaše dete pati?

Lepota
Laserski češalj
Zraci zaustavljaju opadanje

Nega
Puter za medna usta

Aromaterapija
Kapi lepote i zdravlja

Rekreacija
Pokreni pozitivnu energiju