Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 256
aktuelno izdanje
Dijabetes: Sami zauzdajte bolest
Thinkstock

U svetu je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 400 miliona obolelih od dijabetesa. U toku jedne godine 3,8 miliona ljudi umre od posledica ove bolesti, a jedan život se ugasi na svakih 10 sekundi. Poražavajući je podatak da je među obolelima posebno dijabetesa tipa 2 sve više mlađih, a javlja se čak i kod dece.Najnoviji podaci Internacinalne federacija diabeteasa kažu da samo u Evropi živi l0 odsto dijabetičara, od toga je više od 90 odsto tip 2.

Faktori rizika
Koji sve rizični faktori utiču na pojavu bolesti, koje sve komplikacije može da izazove, kao i odgovor na najvažnije pitanje koje se tiče preventive za „Bilje i zdravlje” objasnio je prof.dr Srđan Popović, internista - endokrinolog, načelnik Odeljenja za hronične komplikacije dijabetesa Klinike za endokrinologiju KCS u Beogradu, potpredsednik Udruženja za proučavanje šećerne bolesti Srbije i nacionalni ambasador rane insulinizacije klinike „Mejo”:

- U svetu, ali i kod nas nije došlo samo do epidemije, nego do pandemije dijabetesa. U našoj zemlji od oko 10 odsto obolelih ubrzano grabimo ka neslavnih 20 odsto. Razgovarao sam sa velikim umovima dijabetologije, a jedan od njih je profesor Đanfranko Botaco iz Rima koji je za uzročnika, pored rizičnih faktora, okrivio virusnu infekciju. Bum dijabetesa u svetu može se samo donekle opravdati promenom načina ishrane, odnosno jedenjem nezdrave hrane, za razliku od predaka koji su ishranu bazirali na ovsenoj kaši. Pankreatogeni virus napada endokrini pankreas kao što virus koksaki napada srce. Međutim, problem je što se on ne otkriva lako. Objašnjenje leži u tome da se na primer biopsija jetre može uraditi i tako utvrditi koji je zdravstveni problem. Endokrinolog - dijabetolog ne sme da uradi biopsiju pankreasa, jer čak i pipanje tog organa može da izazove tragične posledice. Kod obolelih od dijabetesa tipa 2, od njegovog endokrinog pankresa ostalo je svega oko 20 odsto koji ga održavaju u životu. Pobornik sam rane insulinizacije da bi se prevenirale komplikacije, jer sa malom dozom insulina pankreas može da se odmori - kaže profesor Popović.

Komplikacije
Ako, na primer, u sumrak pacijenta zabljesnu farovi automobila, refleks zenice ne može da se prilagodi i u delićima sekunde može da dođe do sudara, što znači da oni sa autonomnom neuropatijom ne smeju u sumrak ili noću da voze.

Povećan nivo šećera u krvi, ako se na vreme ne uspostavi dijagnoza, dovodi do oštećenja velikih i malih krvnih sudova, zbog čega dolazi do oštećenja srca, bubrega, oka, stopala... Dijabetes ubrzava proces ateroskleroze (fiziološki proces starenja krvnih sudova) i ateromatoze koja je uvek patološka, a znači stvaranje ateroma koji vodi ka suženju krvnog suda, a epilog može da bude infarkt pluća, srca, mozga od čega i najčešće umiru naši pacijenti.

Posledica dijabetesa su bolesti retinopatija i nefropatija (dovode do slepila i bolesti bubrega) i neuropatije (oštećenje nerava).

Kad zakažu sitni krvni sudovi koji hrane zidove velikih i nerve, reč je o polineuropatiji koja se manifestuje trnjenjem, žarenjem u nogama, grčevima...Ponekad je toliko bolna da pacijent ne može da spava i to su prvi simptomi zbog kojih se pacijent žali lekaru, kada se otkrije bolest.

Nadalje, upozorava profesor Srđan Popović, svaki dijabetičar strogo mora da vodi računa o stopalima. Kada znojne žlezde prestanu da rade, koža je suva, lako puca i širom otvara „vrata” infekciji. Obuća treba da je komotna, a noge uvek namazati hranljivim kremama. Potrebno je da obolelima nokte uvek seče neko drugi, da ne dođe do oštećenja kože, da se ne napravi ranica koja vremenom može da izazove čir kostne srži i dovede i do amputacije noge.

Med sa hlebom
Po rečima našeg sagovornika apsolutna je predrasuda da je zdrava kašika meda ujutru na prazan stomak. Med je izvor visokokoncentrovanih ugljenih hidrata i sme da se jede ali sa hlebom. Na prazan stomak je atak na pankreas, jer ga tako terate da izbaci silan insulin iz sebe. Katastrofa je i pojesti kolač na prazan stomak, jer tada pankreas ulazi u stanje reaktivne hipoglikemije što znači da vremenom izbacuje više insulina nego što jer potrebno. Slatko samo kao dezert na kraju jela.


Preventiva dijabetesa
Rana dijagnostika šećerne bolesti je neophodna naročito u ugroženim grupama stanovništva, starijih od 45 godina, sa pozitivnom porodičnom istorijom, gojaznost, sa metaboličkim sindromom, postojanjem gestacijskog dijabetesa, osobama sa poremećenim lipidnim statusom, izloženim hroničnim stresovima savremenog života, sa smanjenom fizičkom aktivnošću.

U našim petogodišnjim studijama kod novootkrivenih pacijenata tip 2 je registrovano 30 odsto polineuropatije donjih ekstremiteta u opštini Sombor, a čak 70% u opštini Vršac. Ovo se može objasniti velikim migracijama, ali i izostankom organizovanog skrininga i adekvatne primene terapije i edukacije. U osnovi je uspostavljenje zadovoljavajuće glikoregulacije po standardnim kriterijumima SZO koristeći glikolizirani hemoglobin kao pouzdan parametar tromesečnog praćenja glikoregulacije ali i profila glikemije. Nastanak komplikacija se može prevenirati uz promenu načina života, ishrane, uključivanje fizičke aktivnosti u svakodnevicu uz adekvatnu terapiju uz jačanje motivacije, socijalizaciju, druženje i redovne kontrole glikemija ali i mikroalbuminurije, kognitivnih testova ali i oftalmoloških i neuroloških rutinskih, a po potrebi i visokospecijalizovanih analiza. Svaki dijabetičar mora biti na prvom mestu sam svoj doktor.Potrebno ga je uputiti u simptome i znake polineuroapatije, ali i da prati simptomatologiju donjeg urinarnog trakta (nagli razvoj erektilne disfunkcije, izostanak ejakulacije, a kod žena smanjena vlažnost vagine, pandan erektilnoj disfunkciji, učestalost infekcija). Mora da se prati i kardiovaskularni sistem i u tom pogledu meriti puls (kad je ubrzan i u miru odmah otići kod lekara).

U ishrani ne sme da bude testa, hleba, pržene i koncentrovane hrane. Povrće svakodnevno, a riba dva puta nedeljno. Preporučuje se pasulj, sočivo, blitva, kelj, spanać. Uz ostavljanje cigarera i alkohola, odmor i dovoljno sna pomoći će balansu hormona koji su zaduženi za regulisanje glukoze u krvi - savetuje profesor Popović.

Željka Radulović

Broj 256
Poznati o zdravlju
Tihomir Stanić, glumac i producent

Fitoterapija
Slatki pelin
Artemisin protiv raka

Aktuelno
Energetska pića
Ne traži energiju u konzervi!

Alternativa
Lečenje jetre
Bez ciroze u sedam koraka

Harmonizacija karaktera
Budite pobednici u igri života

Zdravlje
Dijabetes
Kontrola spasava život

Deformacije zglobova šake
Hladnoća provocira gene

Operacija žučne kese
Uzbuna kad boli na dodir
Minerali
Štit protiv virusa

Diuretici
Samo po savetu lekara

Hormonska spirala
Pet godina sigurnosti

Anafrodizija
Šta ubija želju za seksom

Ishrana
Čičoka
Po meri dijabetičara

Recepti
Obroci za hladne dane

Istraživanja
Slatkiši hrane rak

Morski plodovi
Strast iz dubina