Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 256
aktuelno izdanje
Briga seče želju kao mač
Thinkstock

Incidente kao što su izbegavanje intimnosti sa partnerkom, ili muško „otkazivanje poslušnosti” u trenucima nežnosti većina pripadnika jačeg pola doživljava u najmanju ruku tragično. Smanjenje seksualne želje muškarcima ruši samopouzdanje, a strah i zabrinustost rađaju nove teskobe i druge posledice koje ponekad mogu da idu do granica nepodnošljive frustracije, čak i depresije. Objašnjenje leži u tome da dobar deo identiteta jači pol gradi na seksualnim sposobnostima i zato teško podnosi bilo kakav problem sa „svojom muškošću”.

Prema novom evropskom istraživanju svaki peti muškarac nema seksualne odnose, jer je izgubio želju. Anafrodizija (gubitak seksalne želje) ne podrazumeva uvek i gubitak erekcije, a poremećaj je praćen ne samo psihološkim, već i uzrocima vezanim za zdravlje i način života.

- Osim erektilne disfunkcije ili prerane ejakulacije kao osnovnih problema sa potencijom, postoje i mnogi drugi uzroci gubitka seksualne želje. Takav efekat proizvode pojedini lekovi. Najviše antidepresivi, kao i lekovi za povišen krvni pritisak. Među uzročnicima su i neodgovarajuća ishrana, umor, alkohol, pušenje, depresija. Od organskih uzroka za umanjeni libido najčešći su: različite hronične bolesti, oboljenja štitaste žlezde i hipofize, kao i snižen nivo testosterona - objašnjava za „Bilje i zdravlje” dr Gordan Popović, urolog – seksolog iz Specijalističke ordinacije “Potencijal” u Beogradu.

- Testosteron ima odlučujući uticaj na psihofizički status muškarca i nije vezan samo za seksualnu želju i potenciju. Veoma je važan njegov uticaj na raspoloženje, osećaj zadovoljstva životom, radni elan i mentalne sposobnosti, odlučnost kako u poslu, tako i u životu uopšte. Testosteron ima ogroman uticaj i na gustinu kostiju, mišićnu snagu i masu, kao i izdržljivost. Nedostatak testosterona dovodi do gubitka seksualne želje, slabljenja potencije, ali isto tako i do gojaznosti, povišenja krvnog pritiska i masnoća u krvi. Takođe njegov nedostatak povećava sklonost ka dijabetesu i srčanim oboljenjima - dodaje naš sagovornik.

Nivo testosterona neumitno se smanjuje starenjem, mada kod mnogih ostaje na dovoljnom nivou da mogu da budu seksualno aktivni do duboke starosti. Sa druge strane, priličan broj muškaraca već posle 45. godine ima simptome manjka testosterona.

Stres i problemi
Na libido negativno mogu da utiču i stres, porodični i bračni problemi. Pojačan nivo stresa direktno utiče na hipofizu što za posledicu ima smanjenje proizvodnje testosterona. Stres dovodi do lučenja adrenalina što organizam dovodi u stanje koje je direktno suprotno od onog koje pogoduje javljanju seksualne želje pa i erekcije. Naročito je opasan hronično povišen nivo stresa, jer može biti neprimećen iako će krajnji efekat biti razoran kako po zdravlje tako i po seksualnu funkciju.

Postoji u narodu jedna izreka, „briga ne vodi ljubav”, pa razni problemi koji muče bračne partnere neizbežno će da utiču na pojavu „hladne postelje”. Razdor u krevetu može da potekne od običnih nesuglasica, svađa, neslaganja oko mnogih životnih pitanja, do one na vrhu najnepoželjnijih, a tiče se prevare, odnosno neverstva, ili duge sumnje. Buda je tu emociju opisao rečima: „ Nema ništa strašnije od sklonosti ka sumnji. Sumnja razdvaja ljude. To je otrov koji razgrađuje prijateljstva i razbija ljubavne odnose. To je trn koji iritira i boli. To je mač koji ubija.”

Doktor Popović kaže da sumnja u neverstvo unose ogromne poremećaje u bračnu vezu i direktno poništava emocije kao predvorje seksualnih odnosa. Tada seks često postaje poligon za kompenzovanje raskola koji postoji van kreveta i kao takav zapravo taj jaz dodatno povećava.

Oživljavanje želje
- Očigledno će zavisiti od uzroka koji je do njenog gubitka doveo. Ako se radi o lekovima, u dogovoru sa doktorom taj lek treba ili isključiti ili ga zameniti nekim koji neće imati negativan učinak. Dalje, treba voditi računa o ishrani – izbegavati belo brašno, šećer, masnu hranu. Alkohol smanjiti na najmanju moguću meru – jedna čaša crnog vina dnevno je gornja granica. Žestoka pića i pivo se ne preporučuju. Dobro izabrana fizička aktivnost je veoma značajna. Ukoliko postoji neko od oboljenja koje smo pomenuli treba ih lečiti na pravi način – kod odgovarajućeg doktora. Naravno, pomoć devojke ili supruge je nazamenljiva. Uverite ga da je on vaš najdivniji i najželjeniji čovek. Da je pravi muškarac. Napravite romantično okruženje i volite se polako, kao da imate svo vreme ovoga sveta, i kao da ste sami na planeti.


Iskustva
- Problem umanjene seksualne želje je veoma čest. U našoj ordinaciji svakodnevno se suočavamo sa njim - prenosi nam dr Gordan Popović. - Dobra vest je da se odgovarajućom terapijom i savetima u velikom procentu seksualna želja uspešno vraća i uspostavlja se odlična funkcija kako u smislu čvrstine erekcije tako i trajanja odnosa. I dalje je, međutim, muškarcima često neprijatno da zatraže pomoć što je potpuno neopravdano, jer to je zdravstveni problem kao i svaki drugi i prirodno je potražiti stručnu pomoć.

Željka Radulović

Broj 256
Poznati o zdravlju
Tihomir Stanić, glumac i producent

Fitoterapija
Slatki pelin
Artemisin protiv raka

Aktuelno
Energetska pića
Ne traži energiju u konzervi!

Alternativa
Lečenje jetre
Bez ciroze u sedam koraka

Harmonizacija karaktera
Budite pobednici u igri života

Zdravlje
Dijabetes
Kontrola spasava život

Deformacije zglobova šake
Hladnoća provocira gene

Operacija žučne kese
Uzbuna kad boli na dodir
Minerali
Štit protiv virusa

Diuretici
Samo po savetu lekara

Hormonska spirala
Pet godina sigurnosti

Anafrodizija
Šta ubija želju za seksom

Ishrana
Čičoka
Po meri dijabetičara

Recepti
Obroci za hladne dane

Istraživanja
Slatkiši hrane rak

Morski plodovi
Strast iz dubina