Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 257
aktuelno izdanje
„Donde”, lutke koje mirišu na detinjstvo
Onog trenutka kada dete uzme igračku u ruku počinje čarolija! Ali, mnogo zavisi od igračke, jer ako ne budi maštu i kreativnost brzo biva zaboravljena i bačena u ćošak. Lutke „Donde” koje pravi umetnica Gordana Rakulj Radovanović, ne mogu da ostanu neprimećene. Napravljene od čarapa, konca, raznobojnih dugmića, unikatne, lepe, rumene, mekane, privlače poglede i mame osmehe. Njena kreativna energija je izuzetna, čarapama je udahnula život, pretvorila ih u najlepše lutkice za male i velike devojčice, ali i za sve one koji vole igru, maštu, umetnost... Ova rođena Beograđanka završila je Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Romislava Kauzlarića, i iako je po profesiji vajarka poslednje tri godine pravi lutke. Za čitaoce „Bilja i Zdravlja” Gordana priča kako nastaju „Donde”, šta je najlakše inspiriše i kako čuva „dete u sebi”.

* Zašto pravite baš lutke i zašto baš od čarapa?

- Lutke su moja „stara ljubav” kojoj sam se vratila posle mnogo godina, možda zato što sam vajarka, a lutke su kao skulpture, imaju treću dimenziju. Jako mi se dopala ideja da se čarape pretvore u lutke i tako je nastao „Tajni život čarapa”.

* Odakle crpite maštu i inspiraciju za ova mala umetnička dela? Kako se rađaju Vaše ideje?

- Mnogo ideja dolazi spontano, kroz rad. Stalno razmišljam o novim rešenjima, inovacijama, svemu onome što će moje lutke učiniti kvalitetnijim i likovnijim. Nekad, ustvari vrlo često, kada ideja dođe iznenada, skice napravim na komadiću papira koji u tom trenutku uspem da nađem, a nekada ideje stignu i kada ispred sebe imam „ozbiljan” list za crtanje. Inspiracija je svuda i nekad je dovoljan trenutak, samo mali povod da se rodi novo rešenje, novi dizajn, nova ideja...

* Koliko Vam je vremena potrebno da stvorite jednu „Dondu”?

- Ako se radi o lutkama od čarapa dovoljan je jedan ili dva dana, dok su lutke od tekstila kompleksnije i za njihovu izradu mi je potrebno i desetak radnih dana.

* Kome su lutke namenjene, deci, zaljubljenicima, umetničkim dušama...?

- Kada sam počela da pravim lutke mislila sam da će deca biti njihovi najveći konzumenti, ali se ispostavilo da ih vole i kupuju za sebe i odrasli. Verujem da Donde ”mirišu na detinjstvo”, vraćaju nas u neko lepše i bezbrižnije vreme.

* Imate li Vi neki svoj „tajni život”, lepši i čarobniji od ovog u kojem živimo, kao čarape od kojih pravite svoje lutke? Šta vas usrećuje, kako se opuštate?

- Uživam u jednostavnim stvarima. Volim svoj atelje. On je moje utočište u kojem se nalaze sve one, za mene dragocene stvari - materijali, alati, knjige i boje kroz koje ispoljavam sebe, misaono oblikujem, a potom i materijalizujem svoje radove. Malo je dana kada nešto ne radim, moj rad nije klasičan posao, on je potreba. Jedan deo dana posvećujem svom sinu i to vreme je neprocenjivo, sa njim najbolje „punim baterije”. Konačno sam naučila i koliko je važno sačuvati svoj mir. Život je nepredvidiv i zato treba „krasti” trenutke. Mnogo mi pomaže i kada uspem da odvojim makar malo vremena za sebe, kada se bavim svojim mislima i emocijama, njihovim preispitivanjem. Tako skupljam snagu, sigurnije se suočavam sa obavezama, lakše planiram budućnost i brže idem do cilja. Literatura, muzika, film... to su stvari koje me najlakše inspirišu i regenerišu.

* Šta je za vas vrhunac hedonizma?
- Ulazak u more, trenutak potpunog opuštanja i prepuštanja vodi. Taj osećaj prvi put sam doživela u najranijem detinjstvu i on me svaki put potpuno obuzme.

* Kako izgleda vaš „savršen dan”?

- Savršen dan je letnji, junski, onaj kada je porodica na okupu. U vikendici smo i mirišu lipe... Mama donosi kafu i najbolje kolače na svetu, pričamo, smejemo se, uživamo jedni u drugima. Sve je zeleno i ptice pevaju...

* Gde biste sve želeli da „stignu” vaše lutke, odnosno gde biste voleli da ih jednog dana vidite, izložite...?

- Pre svega bih volela da se ovde, u Srbiji, moje lutke prepoznaju, da postanu onaj najlepši deo odrastanja i detinjstva što većeg broja dece. Takođe, nadam se da ću uspeti da odvojim vreme za samostalne izložbe, jer bih volela da što više ljudi u svetu vidi ono što radim.

* Da li je stvaranje lutaka čuva „dete u vama”? Da li je to način da ostanete svoji, drugačiji..?

- Kao svako ko nešto stvara, tako i ja preko lutaka šaljem poruke onima koji posmatraju, otkrivam ličnu poetiku, govorim ko sam i šta sam, na koji način razmišljam, posmatram i doživljavam svet oko sebe. Trudim se da u tome budem najiskrenija, samo svoja... Dete se nalazi u svakome od nas i prava je umetnost sačuvati ga!

* Pravite i nakit...?

- Kada sam napravila prvu minijaturnu lutkicu i stavila je na lančić, pomislila sam da će ih mame kupovati za svoje devojčice. Međutim, dogodilo se da su se one svidele mamama, sestrama, tetkama... Da bih napravila jedan komad nakita potrebno mi je vremena koliko i za jednu veću lutku.

* Šta kreativnost sve može da „izleči”? Da li je beg u umetnost jedan od načina da se ostane „mentalno zdrav” u današnjem svetu?

- Mislim da nikad ne treba bežati, već se suočiti, prihvatiti, razumeti, pa i promeniti sebe ako je potrebno. Ipak, umetnost i bavljenje njom jeste lekovito. Ona je fenomenalan način da ispoljimo sebe, svoju suštinu. Preko ličnog stvaralaštva moguće je reći i pokazati okruženju sve ono što rečima ne možemo, ne smemo ili ne umemo. Umetnost je put koji oslobađa, svet bez frustracija i strahova. Ona donosi beskrajno zadovoljstvo i život ispunjen čudima.

PORUKA MLADIM DIZAJNERIMA

* Dizajneri i umetnici u Srbiji deluju kao tračak svetlosti u sistemu poljuljanih vrednosti i neukusa. Može li se živeti od kreativnosti i šta bi bila Vaša poruka onima koji tek počinju?
- Nije lako živeti od umetnosti, ali nije ni nemoguće. Moja poruka bi bila - MNOGO RADA - svakodnevnog, stalno usavršavanje i učenje, nikad ne biti potpuno zadovoljan postignutim, stalno se razvijati i shvatiti da je to proces koji traje do kraja zivota. Učimo i rastemo stalno, svakog dana, na mnogo različitih načina.



ČAJEVI, MED I VOĆE

* Vaše lutke izgledaju jako slatko i zdravo sa svojim rumenim obrazima. Kako vi čuvate svoje zdravlje?

- Oduvek sam volela zdrav način života. U biblioteci imam mnogo literature sa ovom tematikom. Volim da pijem čajeve od biljaka koje lično berem. Med je nešto što obavezno moram da imam u kući, a sveže voće i povrće svakodnevno je na mom meniju. Međutim, pored dobrog odabira hrane jako je bitna i „hrana za glavu”.

Jasna S. Jovanović

Broj 257
Poznati o zdravlju

*Mima Karadžić, glumac

*Gordana Rakulj, umetnica

Fitoterapija

Povišena temperatura
Popijte prirodni aspirin

Pupoljci crne topole
Protiv hemoroida

Aktuelno

Vremenske prilike i zdravlje
Toplota pokreće bolest

Alternativa

Melemi sa medom
Iz postelje na posao

Misli, govor i zdravlje
Nikad ne reci "Boli me uvo"

Hipnoza
Odgovori iz nesvesnog

Soda bikarbona
Korisna i sa dodatkom

Tui-na masaža
Istisni otrove!

Zdravlje

Demencija
Sumanuti strah od krađe

Giht
Muška bolest boli "muški"

Beta blokatori
Opasan nagli prekid terapije

Blagodeti trudnoće
Prirodna zaštita od raka

Ishrana

Mahunarke
Zrna kipe od zdravlja

Sezonski recepti
Sa tezge na sto

Vegetarijanaci i vegani
Razlike male, ali značajne

Kurkuma
Napravite zlatno mleko

Deca

Jelovnik malih sportista
Obroci za medalje

Razvoj od 3. do 5.
Ni mali pubertet nije lak

Lepota

Balijaž
Poljubac sunca u kosi

Rekreacija

Transformaciona joga
Oslobodi životnu energiju

Psihologija

Analiza snova
Uhvati pravi signal

Seks

Feng šui i strast
Sreća na jugozapadu

POKLON
Vikend za dvoje u hotelu "Rojal spa"