Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 257
aktuelno izdanje
Nikad ne reci "Boli me uvo"
Čovek postaje ono o čemu razmišlja i mnoge naučne studije potvrđuju da srećnije misli vode do "srećnije" biohemije, zdravijeg i srećnijeg tela, organa i ćelije. Ako hranimo svest vedrim mislima i lepim rečima, hranimo i telo, a rezultat je dobro zdravlje. Negativnim mislima nastaje najpre neravnoteža u našoj svesti, a zatim i u organizmu. Ovako za "Bilje i zdravlje" govori doktor medicine i akupunkturolog Sonja Jović iz Niša. Ona otkriva kako ono što mislimo, govorimo i osećamo "ispisuje" naš zdravstveni karton, zašto su neke tegobe "zalog" iz detinjstva i koje su afirmacije koje treba negovati za zdrav i dug život.

"Poruka" kao dijagnoza

- O zdravlju odlučujemo sami, kroz samopouzdanje, samopoštovanje i samosvest. Samopouzdanje predstavlja fizičko zdravlje, samopoštovanje socijalno, a samosvest - mentalno zdravlje. Telo, kao ogledalo naših misli i predrasuda, uvek nas upozorava kad nešto nije u redu i šalje "poruku", kroz bol, temperaturu, otok, nervozu... Fizičko telo je prvi odgovor naše unutrašnjosti, sklada ili nesklada sa sobom i sa prirodom. Manifestuje naš stav, misao, osećanja, zdravlje - kaže dr Jović.

Ona podseća da se i svaka naša reč pokazuje na fizičkom telu, pa kada kažemo: "Boli me... uvo", vremenom se jave gluvoća, tinitus, vrtoglavice...
- Pominjanjem nekog drugog dela tela šaljemo mentalnu "poruku" koja će se u našem zdravstvenom kartonu jednog dana čitati pod "hemoroidi" ili genitalni herpes. Ako govorimo: "Muka mi je..." reakcija je mučnina, povraćanje, gastritis, čir ili kažemo: "Glava mi puca...", pa se čudimo otkud migrena, šlog, tikovi, neuralgija, aneurizma, bolesti hipofize. Rečenica "Pojede mi džigericu" "donosi" kamen u žučnoj kesi, cirozu jetre, loš imunitet, a "Alergičan sam" osipe na koži, alergije disajnih puteva, gušenja... - priča naša sagovornica.

Dr Jović kaže da su, zapravo, bol, temperatura, otok, krvarenje, nervoza, nesanica, promene na koži, proliv ili opstipacija posledica nečeg, a ne uzrok i da su alarm telu da nešto nije u redu.

- Uvek kad uzmemo lek, isključujemo taj alarm, ali ne rešavamo problem koji vremenom može da preraste u ozbiljno oboljenje. Dakle, fizička reakcija je samo opomena da treba menjati mentalni stav. Ako je mozak centrala našeg mentalnog zdravlja, onda je reč i oruđe i oružje kojim upravljamo sistemima koji se zovu život i zdravlje. Mislima i emocijama možemo da naučimo da kontrolišemo i upravljamo svojim zdravljem, jer smo predodređeni za samoizlečenje i samoočuvanje.
To praktično izgleda ovako: kada kažemo "uživati" to znači biti u životu, biti prisutan u svom životu. Ako neko kaže: "Ne mogu da dišem" - da je li uopšte živ ili samo život prolazi pored njega? Šta telo poručuje - kaže dr Jović.

Sami stvaramo blokade
Telo često govori kroz bol i pokazuje ugroženost na razne načine:
Krv - predstavlja radost u telu, teče slobodno, pa je krvarenje nedostatak radosti, oticanje životne radosti, ljutnja. Stvaranje ugrišaka ili loša cirkulacija znaci su zaustavljanja toka radosti.
Temperatura je odraz konflikta. Ako se javi detetu, često se može desiti da majka nesvesno zapravo konflikte prenosi na dete.

Mučnina ili gorušica ukazuju na nesigurnost.
Koža štiti našu osobenost, organ je preko kojeg osećamo. Problemi sa kožom ukazuju na anksioznost, strah, stari zakopani emocionalni otpad.
Otoci su zastoj u mišljenju, vezanost za stalno iste, bolne ideje, emocionalna stagnacija.
Bolovi ukazuju na samokažnjavanje, krivicu.
Pluća označavaju sposobnost da se prigrli život. Tako kašalj i bronhitis kao stanje koje je posledica bolesti odaju nemogućnost da se podnese neka situacija.
Srce je središte ljubavi, pa srčane bolesti ukazuju na dugotrajno potisnute probleme, nedostatak radosti, prepuštanje stresu i naporima.
Visok krvni pritisak izazivaju dugotrajni, nerešeni emocionalni problemi.
Nizak krvni pritisak imaju oni kojima je nedostajala ljubav u detinjstvu.
Kosti predstavljaju gradju Univerzuma, a problemi sa skeletom su posledica urušavanja građe i organizacije života.
Osteoporozu dobijaju osobe sa osećanjem da nemaju podršku.
Tumori i cite su negovanje stare rane, nedopuštanje da ona zaceli.
Kancer je posledica dugotrajne ozlojeđenosti, tuge koja izjeda, mržnje
Zubi su simboli odluka
Depresija i tuga su odraz bespomoćnosti zbog neke privrženosti.
- Ova lista je veoma duga, ima mnogo pojedinosti, a potiče iz dugogodišnje prakse. Njenim usvajanjem stičemo spoznaju da vitalnost možemo da vratimo ako promenimo stav i ojačamo svest. Jer, ne postoji neizlečiva bolest, ali postoji neizlečiv čovek - navodi naša sagovornica.- Zato, pripazite na rečenice koje često nekontrolisano koristite, a koje se pogubno odražavaju na fizičko telo, poput:
"Živa se pojedoh" (mršavost, hipertireoza, kandidijaza, sistemske i hronične bolesti)
"Srce mi se cepa" (infarkt srca)
"Pojede mi dušu" (bol i bolesti grudnog koša i želuca, autoimune bolesti)
Zamenite ih kreativnim, pozitivnim rečenicama, jer njima budite svest i ljubav prema sebi... - poručuje dr Jović.

Pokretačke afirmacije
- Važno je da slušamo sebe, a često to ne činimo, pa na pitanje: "Kako si?", mnogi odgovaraju: "Kao ovo vreme", "Kao da me izbacila poplava", "Nije loše", "Bilo je i bolje","Srednje žalosno", "Tako- tako"...Dakle, umesto ovakvih odgovora, pokrenite pozitivan životni stav pokretačkim afirmacijama:
*Ja sam centar svog života
*Sigurna sam u sebe
*Mir, opuštenost, sreća
*S lakoćom funkcionišem
*Opraštam tebi, opraštam sebi
*Sve bolje i bolje

Danijela Kljajić

Broj 257
Poznati o zdravlju

*Mima Karadžić, glumac

*Gordana Rakulj, umetnica

Fitoterapija

Povišena temperatura
Popijte prirodni aspirin

Pupoljci crne topole
Protiv hemoroida

Aktuelno

Vremenske prilike i zdravlje
Toplota pokreće bolest

Alternativa

Melemi sa medom
Iz postelje na posao

Misli, govor i zdravlje
Nikad ne reci "Boli me uvo"

Hipnoza
Odgovori iz nesvesnog

Soda bikarbona
Korisna i sa dodatkom

Tui-na masaža
Istisni otrove!

Zdravlje

Demencija
Sumanuti strah od krađe

Giht
Muška bolest boli "muški"

Beta blokatori
Opasan nagli prekid terapije

Blagodeti trudnoće
Prirodna zaštita od raka

Ishrana

Mahunarke
Zrna kipe od zdravlja

Sezonski recepti
Sa tezge na sto

Vegetarijanaci i vegani
Razlike male, ali značajne

Kurkuma
Napravite zlatno mleko

Deca

Jelovnik malih sportista
Obroci za medalje

Razvoj od 3. do 5.
Ni mali pubertet nije lak

Lepota

Balijaž
Poljubac sunca u kosi

Rekreacija

Transformaciona joga
Oslobodi životnu energiju

Psihologija

Analiza snova
Uhvati pravi signal

Seks

Feng šui i strast
Sreća na jugozapadu

POKLON
Vikend za dvoje u hotelu "Rojal spa"