Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 257
aktuelno izdanje
Pupoljci crne topole protiv hemoroida
U februaru i martu beru se sočni, vrlo lepljivi, još zatvoreni, mirisni i sjajni pupoljci crne topole (Populus nigra). U beogradskim parkovima su uveliko primećeni, a slično je i u regionu, gdegod ima topola.
Osušeni sadrže smolasta jedinjenja, etarsko ulje, manitol, vosak, tanine, salicin, jabučnu i galnu kiselinu. Koristi se za za lečenje rana, ispucalih usana i bradavica dojki, kao i protiv reumatskih bolova, za lečenje gihta, izbacivanje šlajma.

- Crna topola je listopadno drvo koje obično naseljava obalu uz velike reke u umerenoj klimatskoj zoni Evrope i Azije, uključujući i našu zemlju - govori za „Bilje i zdravlje” prof.dr Tatjana Kundaković, sa katedre za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Zajedno sa belom topolom (Populus alba L.) svrstava se danas u ugrožene biljne vrste na području cele Evrope.

Naša sagovornica kaže da medicinsku primenu drvo crne topole ima zahvaljujući osušenoj kori, listovima i lisnim pupoljcima zbog prisutnih glikozida i produkata salicilne kiseline. U njenoj kori i listovima nalaze se kao glavne komponente salikortin i salicin, dok su u populjcima prisutni salicin i populin. Osim toga, značajni su i flavonoidi, a u pupoljcima ima i etarskog ulja.

Lekoviti proizvodi na bazi kore i listova crne topole pokazuju antizapaljensko dejstvo, ublažavaju bol, eliminišu bakterije i dovode do opuštanja glatkih mišića, dok pupoljci, osim navedenih efekata utiču i na ubrzavanje zarastanja rana.
Profesorka Kundaković kaže da se primena pupoljaka lista crne topole može preporučiti i kod hemoroida i za bolje zarastanje površinskih rana, promrzlina i opekotina od sunca, iako za ovakvu primenu nema dovoljno naučnih dokaza. Obično se pupoljci crne topole u vidu ekstrakata nalaze u sastavu polučvrstih proizvoda koji se nanose na kožu i koji sadrže oko 20 do 30 odsto ove biljne droge. Preporučena dnevna doza za spoljašnju primenu je pet grama.


Oprez

S obzirom na to da pupoljci crne topole sadrže derivate salicilne kiseline, ne smeju se koristiti u slučaju poznate preosetljivosti na samu drogu ili salicilate. Takođe, oni koji su preosetljivi na propolis i peruanski balzam ne smeju da koriste proizvode sa pupoljcima topole.


Oterajte grip
- 10 g pupoljaka crne topole
- 10 g vrbove kore
- 40 g listova pitome nane
- 40 g listova ribizle
Kašiku mešavine prelijte sa četiri decilitra ključale vode i odmah poklopite. Čim se čaj malo prohladi, procedite i pijte što topliji.


Balzam za kožu
- 8 g sušenih pupoljaka crne topole
- 40 g sala
Salo se kuva na tihoj vatri i kada se rastopi dodaju se osušeni pupoljci crne topole i dalje se kuva 24 sata. Vruće se procedi kroz lanenu krpu i zatim naliva u staklenu ambalažu.

I.Kovačić

Broj 257
Poznati o zdravlju

*Mima Karadžić, glumac

*Gordana Rakulj, umetnica

Fitoterapija

Povišena temperatura
Popijte prirodni aspirin

Pupoljci crne topole
Protiv hemoroida

Aktuelno

Vremenske prilike i zdravlje
Toplota pokreće bolest

Alternativa

Melemi sa medom
Iz postelje na posao

Misli, govor i zdravlje
Nikad ne reci "Boli me uvo"

Hipnoza
Odgovori iz nesvesnog

Soda bikarbona
Korisna i sa dodatkom

Tui-na masaža
Istisni otrove!

Zdravlje

Demencija
Sumanuti strah od krađe

Giht
Muška bolest boli "muški"

Beta blokatori
Opasan nagli prekid terapije

Blagodeti trudnoće
Prirodna zaštita od raka

Ishrana

Mahunarke
Zrna kipe od zdravlja

Sezonski recepti
Sa tezge na sto

Vegetarijanaci i vegani
Razlike male, ali značajne

Kurkuma
Napravite zlatno mleko

Deca

Jelovnik malih sportista
Obroci za medalje

Razvoj od 3. do 5.
Ni mali pubertet nije lak

Lepota

Balijaž
Poljubac sunca u kosi

Rekreacija

Transformaciona joga
Oslobodi životnu energiju

Psihologija

Analiza snova
Uhvati pravi signal

Seks

Feng šui i strast
Sreća na jugozapadu

POKLON
Vikend za dvoje u hotelu "Rojal spa"