Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 258
aktuelno izdanje
Hlamidijalna infekcija: Testiranje jednom godišnje
Hlamidija je jedna od najrasprostranjenijih seksualno prenosivih bolesti, a stopa infekcije je veća među ženama. Statistički gledano, stepen zaraze kreće se do 70 odsto pri nezaštićenom seksu. Nema simptoma, teško se otkriva, a kad uzme maha može da izazove razne bolesti, a u težim slučajevima dovodi do neplodnosti.
Šta je hlamidija, kako prepoznati zarazu pre precizne lekarske dijagnoze, kako se leči i kakve sve komplikacije može da izazove, ukoliko se ne otkrije na vreme objasnila je za „Bilje i Zdravlje“ dr Branislava Janković, ginekolog-akušer i šef Odseka patologije trudnoće Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog medicinskog centra "Zvezdara" u Beogradu.
- Infekcija je uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis, koja se obično prenosi za vreme seksualnog odnosa i izaziva zapaljenja grlića materice i bolesti oka pod nazivom trahom. Bakterija je intracelularni parazit, prodire u ćelije, prvenstveno epitela mokraćne cevi, vaginalnog okruga grlića materice, pogađa sluznicu izlaznog creva, kao i oko. Najčešće obolevaju mlađi ljudi oba pola, uzrasta od 15 do 25 godina. Kondom je jedina zaštita od hlamidije kao i svih drugih seksualno prenosivih zaraza.

Simptomi
Inkubacija traje par nedelja. Zaraženi je dugo bez simptoma. Smetnje se pojave najranije posle tri nedelje, češće posle dva do tri meseca posle nezaštićenog odnosa. Asimptomatska je u oko 50 odsto slučajeva i zato je neophodno analiziranje briseva.
Javlja se iscedak bezbojne ili beličaste boje. Ponekad ima svraba i peckanja, pa se olako pomeša sa urinarnom infekcijom.

-Žene:Najčešće mesto infekcije kod žena je cerviks. Oko 50 procenata žena sa ovom infekcijom obično ima vaginalni sekret, obilno vaginalno krvarenje ili bol u abdomenu. Može da se pojavi i bol tokom seksualnog odnosa.
Muškarci sa hlamidijom obično razviju uretritis, koji može da dovede do bola prilikom mokrenja i pojave sekreta iz penisa. Oko 30 procenata zaraženih muškaraca nema simptome. Hlamidija može da dovede i do infekcije prostate.

Dijagnoza

Za sve seksualno aktivne žene mlađe od 25 godina preporučuje se testiranje jednom godišnje. Uzimanje uzorka od žena je jednostavnije, dok je od muškaraca bolno.

Terapija
Stručnjaci preporučuju lečenje antibioticima, čime se obezbeđuje uspeh tretmana. Antibiotike moraju prepisati lekari i ne savetuje se samoinicijativno uzimanje ovih lekova.

Komplikacije
Ako se ne leči može da dovede do steriliteta i povišenog rizika od vanmaterične trudnoće. Od ekstragenitalnih komplikacija daje
konjunktivitise, pa i kod novorođenčadi zaraženih majki. Hlamidija može da bude i okidač za pojavu artritisa, zapaljenja zglobova, kao i proktitisa - izlaznog debelog creva. Kod muškaraca ostavlja hronične bolne tegobe i napetosti u donjem delu stomaka, probleme oko prostate i semenih kanalića - upozorava dr Branislava Janković.

Rizici

Faktori rizika od infekcije su veći broj partnera, novi partner, ili istorija veneričnih bolesti. Dodirivanjem predmeta, kao što je na primer toaletna daska infekcija nije moguća.


Preporuke

Analiziranje na hlamidiju preporučuje se:
- seksualno aktivnim muškarcima i ženama
- koji imaju svrab, iscedak, učestali nagonom za mokrenjem
- svima sa urinarnim tegobama, a negativnom urinokulturom
- onima sa postojecim kondilomima
- ženama sa hroničnim bolom nisko u karlici
- muškarcima sa prostatisom
- kod seksualnog nasilja
- svim trudnicama na prvom pregledu u trudnoći


Ž.Radulović

Broj 258
Poznati o zdravlju

Vasilije Micić, košarkaš

Fitoterapija
Protiv helikobakterije
Bez lekova do zdravog želuca

Izdanci zimzelenog drveća
Iz iglica zdravlje stiže

Aktuelno
Evropska agencija za lekove
Oprezno s pilulama za kontracepciju!

Alternativa
Određivanje aure
Lepi i žuti kao sunce

Metoda dr Johane Budvig
Laneno ulje leči rak

Zdravlje

Sezona alergija
Oprez: polen u vazduhu !

Kamen i pesak u bubregu
I bolno i opasno

Katarakta i glaukom
Rez sve rešava

Ishrana
Brzi recepti
Gotovo dok kažeš keks

Post
Put ka boljem životu

Deca
Nega zubića
Higijena od prvog dana

Anoreksija
Kad je u ogledalu neko drugi

Lepota
Ekskluzivni tretmani
Diva u svakoj od vas!

Prirodne boje za kosu
Ništa kao kana već 5000 godina

Domaća kozmetika
Pilinzi za lice

Rekreacija

Vežbe za bokove
Utegnite se u vruće pantalonice

Psihologija

Poslovno i(li) privatno?
Nikad preko crte!