Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 258
aktuelno izdanje
Etarska ulja protiv glavobolje
Ponekad je dosadna, zna da bude malo bolna, ali i nepodnošljiva, ta mučna sveprisutnija boljka današnjice zvana glavobolja. Može da se pojavi čak i zbog najmanjeg stresa, ali može biti genetska ili uzrokovana dehidracijom, slabom cirkulacijom, hormonskom neravnotežom, upalom sinusa, promenama vremena, alergijama na
prehrambene proizvode.... Spisak uzročnika je veoma dugačak, za svakog je poseban. Pored osećaja težine i bola u glavi, mogu se pojaviti i mučnina, osetljivost na svetlost i zvukove, iscrpljenost, slabost, vrtoglavica.

UZROCI

Osobe koje često boluju od glavobolje su, po ocenama stručnjaka, veoma ambiciozne, samokritične, sklone potiskivanju emocija i konstantno su u stanju napetosti. Ukoliko duže vremena trpite glavobolju, obavezno posetite lekara specijalistu. Nije zgoreg i da razmislite o uzrocima svoje glavobolje. Ako je nastala usled manjka sna, anksioznosti, nekog stresa koji vas je baš uzdrmao, možete da pokušate, pre uzimanja tableta, uz pomoć prirodnih etarskih ulja da ublažite bol ili čak eliminišete uzroke.
Radojka Knežević, osnivač i vlasnik "Orang malu" holističkog centra za aromaterapiju i masažu u Beogradu osmislila je za čitaoce "Bilja i zdravlja" kombinacije lekovitih ulja koja će vam doneti lep dan,miran san, i osmeh na lice bez glavobolje:
- Ako je u pitanju nešto blaža glavobolja, prouzrokovana napornim radom, promenom vremena ili pak dugotrajnim boravkom u zatvorenoj prostoriji, pokušajte da iskombinujete etarska ulja lavande, mente, žalfije, eukaliptusa, ruzmarina. Idealna kombinacija su lavanda i nana ili nana i žalfija. Ako su glavobolje pojačane, učestale i pri tom vas čine depresivnim, koristite etarska ulja narandže, limuna, bergamota, limun trave, grejpa ili mandarine - objašnjava Radojka Knežević.

KOJE ULJE SE ZA ŠTA KORISTI

Kada se pored glavobolje pojavi i anksioznost, panika ili strah uzmite etarsko ulje narandže, kleke, jele, bosiljka, kedra, sandalovine, karanfilića, žalfije, pačulija, i naravno tamjan.
Ukoliko vam je potrebno više sna i opuštanja tu su etarska ulja bergamota, kamilice, lavande, mandarine, sandalovine, žalfije, kleke i jasmina.
Za glavobolju čiji je uzrok menopauza prijaće vam kombinacija nane i lavande, jer nana hladi, a lavanda smiruje. Etarsko ulje geranijuma i nane hormone dovode u balans.
Većini ljudi koji pate od čestih glavobolja pomaže sledeća mešavina :
U 10ml bademovog ulja dodajte:
- 6 kapi etarskog ulja lavande (smanjuje bolove)
- 6 kapi etarskog ulja žalfije (smanjuje anksioznost i paniku)
- 6 kapi etarskog ulja kamilice (pomaže da zaspite)
- 12 kapi etarskog ulja mente (ublažava bolove, hladi i smanjuje mučninu)
Ovu mešavinu sipajte u staklenu bočicu i po potrebi, čim se pojavi glavobolja, možete pomirisati ili utrljati malo ulja na bolna mesta (slepoočnice, čelo, baza lobanje). Koja god ulja da iskombinujete, količina je ista kao u ovom receptu, kao i način upotrebe.



LEKOVITI MIRISI

Mešavinu etarskih ulja ili samo jedno ulje, na primer limun travu ili mentu, možete koristiti i u mirisnoj lampi ili električnom difuzeru. U tišini vašeg doma udisanje ovih lekovitih mirisa delovaće na vas tako da će glavobolja nestati kao „rukom odnesena” - poruka je Rade Knežević, stručnjaka za aromaterapiju.




Ž. Radulović

Broj 258
Poznati o zdravlju

Vasilije Micić, košarkaš

Fitoterapija
Protiv helikobakterije
Bez lekova do zdravog želuca

Izdanci zimzelenog drveća
Iz iglica zdravlje stiže

Aktuelno
Evropska agencija za lekove
Oprezno s pilulama za kontracepciju!

Alternativa
Određivanje aure
Lepi i žuti kao sunce

Metoda dr Johane Budvig
Laneno ulje leči rak

Zdravlje

Sezona alergija
Oprez: polen u vazduhu !

Kamen i pesak u bubregu
I bolno i opasno

Katarakta i glaukom
Rez sve rešava

Ishrana
Brzi recepti
Gotovo dok kažeš keks

Post
Put ka boljem životu

Deca
Nega zubića
Higijena od prvog dana

Anoreksija
Kad je u ogledalu neko drugi

Lepota
Ekskluzivni tretmani
Diva u svakoj od vas!

Prirodne boje za kosu
Ništa kao kana već 5000 godina

Domaća kozmetika
Pilinzi za lice

Rekreacija

Vežbe za bokove
Utegnite se u vruće pantalonice

Psihologija

Poslovno i(li) privatno?
Nikad preko crte!