Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 258
aktuelno izdanje
Maslačak: Lekoviti dečji lančić
Maslačak (Taraxacum officinale) raste poput korova po travnjacima i livadama, ali je za bolesne dragocen lek. U narodu ga zovu još i baba marta, gorko zelje, žutelj, vetrokaz, maslačica, dečji lančič...

Pripada porodici glavočika jezičnjača, a prvi put su ga pomenuli arapski medicinski pisci Razes i Avicena i od tada, pa do danas širom planete maslačak se upotrebljava kao lek. Šta sve ova dragocena biljka može da sanira i izleči, kako se upotrebljava i kada je najbolje brati je, za čitaoce „Bilja i Zdravlja” govori dipl.pharm. Ljiljana Basurović, Upravnik apoteke u Institutu za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić".

- Maslačak je vrlo prilagodljiva, dugovečna zeljasta biljka koja dobro uspeva na svakom tlu. Može se naći na livadama, travnjacima, vrtovima, parkovima, voćnjacima, uz prolaze, puteljke, pa čak i po pločnicima. Razvija snažan, vretenasti koren, dubok do 30cm, a listovi su prizemni, u rozeti, dugi od 5 do 25cm. Na vrhu je zlatno žuta glavičasta cvast složena od jezičastih cvetova. Razmnožava se semenom koje vetar nosi kao padobrane, jer su semenke vrlo lake i imaju perjanicu. Svi delovi biljke su gorkog ukusa i imaju mnogo belog mlečnog soka, koji curi kad se biljka ozledi.


Veoma gorak a lekovit

Mlečni sok je najgorči, ali upravo u njemu ima najviše lekovitih sastojaka. Naša sagovornica kaže da se najčešće koriste koren i list. Koren ima najviše gorčine u drugoj polovini leta i tada je pravo vreme da se bere, dok je u jesen bogatiji inulinom (biljnim vlaknima). Listovi se, sa sruge strane, sakupljaju u vreme cvetanja.
Maslačak sadrži taraksacin i taraksacerin, gorke heterozidne supstance rastvorljive u vodi, koje se nalaze u mlečnom soku. Od minerala sadrži kalijum, natrijum i magnezijum, dok je koren bogat enzimima, sadrži holin, etarsko ulje, smolu, masne kiseline, mnogo inulina i šećera. U listu ima inozita, sluzi, šećera, smole taraksacina, vitamina A i C.

Šta sve leči

Maslačak pospešuje delovanje bubrega i jetre, dobro utiče na vezivno tkivo, prokrvljuje ga, poboljšava opšte stanje oslabljenog organizma, kaže naša sagovornica. Dobar je za prolećnu i jesenju kuru čišćenja organizma, koja traje od 4 do 6 nedelja. Reumatičari i osobe obolele od gihta posle kure od maslačka osećaju se znatno bolje i napadi bolesti su ređi, a bolovi blaži. Maslačkom je moguće sprečiti i nastanak zučnih kamenaca. On ne rastvara kamence, ali smiruje zučnu kesicu sa kamencima i smanjuje učestalost napada. Svojom gorčinom pojačava apetit i dobro deluje na varenje. Blag je laksans i diuretik. Sastojak je i preparata za lečenje virusnog hepatitisa. Maslačak bi trebalo da bude glavni sastojak prolećne, presne, vitaminske salata, koja je organizmu preko potrebna posle „teške” zimske hrane. Najnovija istrazivanja sa Univerziteta Vindzor u Kanadi, pokazala su da maslačak ima i antikancerogeno dejstvo.


RECEPTI

Za vitalnost

1 Kafena kašičica korena stavi se u 150ml hladne vode, kratko se prokuva i posle 10 minuta procedi. Čaj treba piti tri puta dnevno, uvek pre jela.
2 Supena kašika lista prelije se sa 200ml ključale vode. Sud treba poklopiti i ostaviti da odstoji 15min, a zatim procediti. Uzima se šolja čaja tri puta na dan.


Za jetru i otežano mokrenje

Lako sami možete napraviti napitak koji će izuzetno dobro delovati kod problema sa otežanim mokrenjem. Pomešajte po 50 g maslačka, breze i rastavića. Jednu supenu kašiku mešavine prelijte sa 200ml ključale vode. Sud poklopite i ostavite i da stoji pola sata. Procedite i pite tri puta dnevno po šolju.
Za probleme sa jetrom pomešajte maslačak, ivu, hajdučicu, krušinu i petrovac i jednu supenu kašiku prelijte sa 200ml ključale vode. Sud poklopite i ostavite da stoji 30min. Procedite i pijte tri puta dnevno pre jela.

Stabljike protiv dijabetesa

Stručnjaci tvrde da bi dijabetičari svakodnevno trebali da pojedu bar pet, šest stabljika maslačka. Najbolje je u proleće, dok maslačak cveta, žvakati sveže stabljike ali je važno i da se cela biljka opere, a cvetovi tek posle toga odstrane. Redovna konzumacija značajno smanjuje vrednost šećera u krvi. Stabljika, tvrde stručnjaci, pomaže i kod kožnih problema - svraba, osipa, lišaje, ali i čisti želudac od toksina.

Maslačkov sirup

Četiri šake cvetova preliti sa 2 litre kipuće vode i malo prokuvati. Važno je dobro ih procediti kako bi se iskoristio sav sok koji je najlekovitiji. U to dodati 1,5 kg šećera i sok od dva limuna. Smesu ukuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje, dok se ne dobije sirup. Treba uzimati jednu supenu kašiku, jer jača imunitet, pospešuje varenje i čisti organizam od toksina.

J. S. J.

Broj 258
Poznati o zdravlju

Vasilije Micić, košarkaš

Fitoterapija
Protiv helikobakterije
Bez lekova do zdravog želuca

Izdanci zimzelenog drveća
Iz iglica zdravlje stiže

Aktuelno
Evropska agencija za lekove
Oprezno s pilulama za kontracepciju!

Alternativa
Određivanje aure
Lepi i žuti kao sunce

Metoda dr Johane Budvig
Laneno ulje leči rak

Zdravlje

Sezona alergija
Oprez: polen u vazduhu !

Kamen i pesak u bubregu
I bolno i opasno

Katarakta i glaukom
Rez sve rešava

Ishrana
Brzi recepti
Gotovo dok kažeš keks

Post
Put ka boljem životu

Deca
Nega zubića
Higijena od prvog dana

Anoreksija
Kad je u ogledalu neko drugi

Lepota
Ekskluzivni tretmani
Diva u svakoj od vas!

Prirodne boje za kosu
Ništa kao kana već 5000 godina

Domaća kozmetika
Pilinzi za lice

Rekreacija

Vežbe za bokove
Utegnite se u vruće pantalonice

Psihologija

Poslovno i(li) privatno?
Nikad preko crte!