Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 259
aktuelno izdanje
Psihologija: Otkrivanje lične istine
Lična istina je jedinstven doživljaj sopstvene ličnosti, sveta, drugih ljudi, odnosno neiskrivljen lični doživljaj stvarnosti.
Ovim rečima psiholog Nebojša Jovanović objašnjava šta je to lična istina, odnosno njeno otkrivanje. U psihologiji je ova metoda poznata pod nazivom OLI terapija čija početna slova ustvari znače Otkrivanje Lične Istine Otklanjanjem Lažnih Informacija.
- OLI terapija je psihoterapijski pravac, saznajna procedura usmerena ka otkrivanju lažnih informacija o sebi i svetu, proces dolaženja do lične istine - priča Nebojša Jovanović. Zadatak svakog čoveka je da otkrije kako funkcioniše život da bi bio spremniji i odgovorniji da se u njemu snalazi. Od rođenja nas uče tome kako funkcioniše život, ali u tom procesu primamo i mnogo lažnih informacija koje usvajamo i orijentišemo se prema njima. Primamo lažne informacije, ili ih stvaramo sami, zbog nezrelosti našeg racia da adekvatno obradi informacije koje dobija. To su informacije o tome kakvi smo mi, kako funkcionišu međuljudski odnosi, kako možemo uspeti u zadovoljavanju osnovnih psiholoških potreba, šta se može očekivati od života...
Ta saznanja primamo od osoba koje i same imaju puno neistinitih informacija u svom sistemu uverenja. Svaka lažna informacija vezana za neki bitan aspekt života koja je usvojena kao uverenje, vodi do neuspeha u toj oblasti života, a cilj OLI terapije je da to spreči.
Osvajanje lične slobode
Ova vrsta psihoterapije, kako kaže naš ugledni psiholog, ima širok dijapazon delovanja u pomoći ljudima. Pre svega onima koji žele da poboljšaju životne veštine da bi postali uspešni i koji žele da poboljšaju neki aspekt svog funkcionisanja.
- Otkrivanje lične istine otklanjanjem lažnih informacija proširuje slobodu čoveku i daje mu veću mogućnost izbora - objašnjava Jovanović. Jer, kada delujemo na osnovu naših nesvesnih, iracionalnih uverenja, mi smo na “automatskom pilotu”, tako da neko drugi “vozi” naš život. Osim toga, ličnom istinom se branimo od raznih neprijatnih emocija, doživljaja, misli, ideja...

Mehanizmi odbrane
- Čovek često koristi psihološke mehanizme odbrane, jer oni mogu da ublaže njegovu anksioznost, može da mu bude lakše, ali, oni su u isto vreme, oblici iskrivljavanja stvarnosti, neka vrsta laganja samog sebe. A, svako iskrivljavanje stvarnosti umanjuje mogućnost da se prilagodimo na postojeću stvarnost, jer je ne opažamo onakvom kakva jeste. S druge strane, otkrivanje lične istine, jedinstvenog doživljavanja stvarnosti, može da bude bolno, ali je i lekovito, jer proširuje slobodu delovanja u stvarnosti upravo onakvoj kakva jeste.
Psiholog Nebojša Jovanović kaže da oni ljudi koji su skloni da iskreno razgovaraju sami sa sobom mogu mnogo toga da otkriju i bez pomoći psihoterapeuta. Osim toga postoje i dobre knjige samopomoći koje pospešuju taj proces. Ipak, da bi smo pravilno videli sebe potrebno nam je ogledalo. Jer, samootkrivanje, kako objašnjava naš sagovornik, ima svoja ograničenja.
- Samostalnim razotkrivanjem sebe možemo da idemo do određene tačke na kojoj prorade mehanizmi odbrane i zaustave proces samootkrivanja - priča Nebojša Jovanović. Pomoć stručnjaka obučenog da primeti ta izbegavanja i adekvatno radi na njima, omogućava nastavak procesa samootkrivanja. Dakle, ako neko pokušava da sam sebi pruži pomoć, a nema rezultata, nema promena u doživljavanju i ponašanju, onda je dobro da se obrati psihoterapeutu.
Prestanak razvitka - skupa cena
Naravno, jednom otkrivena lična istina nije saznanje za ceo život. I čovek i život se gotovo svakodnevno menjaju. To, kako kaže Nebojša Jovanović praktično znači da se ne može živeti “od stare slave”.
- I bake i deke moraju da se razvijaju, da prihvate starenje - ističe Jovanović. U životu važi pravilo da ”nema odmora dok traje obnova”, jer na svakom stadijumu razvoja koji osvoji, čovek dobija neku ljudsku vrlinu, ili njoj suprotnu ljudsku manu. Svaki razvojni stadijum nosi sa sobom određeni konflikt, ili krizu koju vitalni čovek mora da prebrodi, izlazeći iz svake krize sa povećanim osećajem unutrašnjeg jedinstva, sa više smisla za dobro rasuđivanje, i uvećanom sposobnošću “da čini dobro” prema njegovim standardima ili prema standardima onih koji mu nešto znače. Jedna od bitnih pogrešnih informacija o životu je ta da čovek može da stane sa psihološkim razvojem a da za to ne plati određenu cenu!

I.Kovačić

Broj 259
Kopriva
Diže imunitet, leči sterilitet

Jagorčevina i krasuljak
Lekoviti vesnici proleća

Ulje od konoplje
Kašika dnevno čini čuda

Regenerativna akupunktura
Oproštaj briše dijagnozu