Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 259
aktuelno izdanje
Hemoskeniranje: Zdravlje iz kapi krvi
Dijagnoza zdravstvenog stanja organizma iz samo jedne kapi krvi, za nekoliko minuta, nova je metoda koja se zove hemoskeniranje ili analiza žive kapi krvi. Stručnjaci koji ovu metodu primenjuju kažu da može da predupredi nastanak ozbiljnih oboljenja, pa je oni koji posegnu za njom i žele da očuvaju dobro zdravlje nazivaju zlatnom metodom prevencije.
- Hemoskeniranje, odnosno analiza žive kapi krvi je nativna mikroskopija krvi, odnosno pregled kapi krvi odmah nakon uzimanja (dok je krv još živa), bez dodavanja bilo kakvog reagensa i bilo kakve druge obrade. I po tome se ona razlikuje od ostalih klasičnih laboratorijskih pregleda. Klasični laboratorijski pregled je statična kvantitativna analiza krvi, a hemoskeniranje predstavlja procenu njene funkcionalnosti - kaže dr Dobrinka Arbanovski, specijalista interne medicine iz beogradske ordinacije "Holitimed" koja radi ovu vrstu analize.
Ova metoda rasprostranjena je u Evropi, Rusiji, Kanadi, a posebno je popularna u Americi s obzirom da ju je Američko udruženje onkologa proglasilo za relevantnu metodu kod ranog otkrivanje karcinoma.
- Pregled se radi uzimanjem jedne kapi krvi iz prsta na mikroskopsko staklo. Bez ikakve obrade, odmah se posmatra pod mikroskopom sa uvećanjem od 1800 puta. Obično je 30 do 40 minuta dovoljno za pregled jednog uzorka a pregled je najbolje obaviti na prazan želudac i nakon veće količine popijene vode. Može se primeniti u svakom starosnom dobu, bez kontraindikacija - objašnjava dr Arbanovski.
Promene u kvalitetu krvi i izgledu njenih sastavnih elemenata javljaju se nekoliko godina pre pojave prvih simptoma bolesti, pa je značaj metode u pogledu preventive ogroman. Na osnovu dobijene analize, lekar može da odredi pravac preduzimanja preventivnih mera, promenu načina ishrane, primenau odgovarajućih antioksidanata, biljnih i homeopatskih preparata, biofizičkih metoda lečenja.
- Na osnovu ove analize može se zaključiti kakav je kvalitet crvenih krvnih zrnaca i u kojoj meri ona obavljaju svoju osnovnu funkciju - prenos kiseonika do svih ćelija. Stanje belih krvnih zrnaca nam govori o stanju imunološke zaštite organizma, odnosno o njegovoj sposobnosti da se izbori sa navalom različitih tipova mikroorganizama, da li postoji sklonost ka pojavi kardiovaskularnih bolesti, je li u organizamu prisutan hronični zapaljenski proces.
Ova metoda, kaže dr Arbanovski, prikazuje i stepen hidriranosti organizma, da li organizam trpi pod dejstvom slobodnih radikala, stresogenih i toksičnih činilaca, a na osnovu prisustva kristala holesterola, mokraćne kiseline, šećera i ortofosforne kiseline stiče se uvid u stanje ukupnih metaboličkih procesa i u disbakteriozu creva (poremećaj ravnoteže dobrih i štetnih crevnih bakterija).
- Najčešći motiv pacijenata kad se odlučuju da urade hemoskeniranje, jeste provera prisustva parazita i kandide u krvi, kao i provera stepena njene zakiseljenosti. Naime, poslednjih godina mnogo se govori, ne samo o povezanosti parazita, već se smatra da je njihovo prisustvo jedan od glavnih uzročnika razvoja tih bolesti - poručuje naša sagovornica.

Signali
- Nagomilani stres, pogrešan način ishrane, negativan emocionalni naboj, ogromno opterećenje slobodnim radikalima, štetne navike i toksično životno okruženje, dovode do sistemskog slabljenja prirodne inteligencije tela. U jednom trenutku negativni uticaji nadvladaju sposobnost organizma za samoregulaciju i bolest počinje da se razvija bez ikakvog upozorenja. Sve to utiče na kvalitet naše krvi, a hemoskeniranje može da upozori da smo ušli u "crvenu zonu", da zastanemo i nešto promenimo.

Flebotomija
Amerikanka Elizabet Holms je pre deset godina, kao student Stenforda izumela flebotomiju - analizu kojom se iz jedne kapi krvi dobije 30 laboratorijskih testova. Mnogi su je posmatrali skeptično, a tek mali broj stručnjaka znao je da je to ponovni ulazak u eru sveobuhvatne dijagnostike i preventivne medicine. Iz jedne kapi dragocene "tečnosti života" flebotomijom se radi stotinak testova, od standardnih za holesterol do sofisticiranih genetskih analiza, a Holmsova je na sajtu svoje firme "Theranos" koja se bavi ovakvom vrstom analize krvi nedavno objavila i promotivne cene od 2 do 4,5 dolara.

Danijela Kljajić

Broj 259
Kopriva
Diže imunitet, leči sterilitet

Jagorčevina i krasuljak
Lekoviti vesnici proleća

Ulje od konoplje
Kašika dnevno čini čuda

Regenerativna akupunktura
Oproštaj briše dijagnozu