Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 107
aktuelno izdanje
Nos na udaru virusa
Piše:Ž.Š.

Rinitis je zapaljenje nosne sluzokože, praćeno slinjenjem, kijavicom i svrabom. Virusi su najčešći uzročnici, dok bakterije najčešće izazivaju sekundarnu infekciju.
Od čak dvesta poznatih virusnih izazivača ovog oboljenja, kod skoro polovine je reč o rinovirusima. Dok je primarni bakterijski akutni rinitis redak i uglavnom se javlja kod bolesnika sa oslabljenim imunim sistemom. Hronični infektivni rinitis izazivaju specifični organizmi kao što su Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium lepre i Aspergilus.
U grupi ostalih rinitisa su nealergijski i neinfektivni rinitisi. Idiopatski rinitis posledica je hiperreaktivnosti sluzokože nosa na nespecifične uzročnike kao što su jaki mirisi, duvanski dim, izduvni gasovi, promene spoljne temperature i vlažnosti vazduha. Profesijski rinitis nastaje kao odgovor na inhalacijske agense na radnom mestu. Hormonski rinitis odraz je promena na nivou nekih žlezdi, u trudnoći, pubertetu. Brojni lekovi mogu dovesti do rinitisa. Vruća ili ljuta hrana izaziva reaktivnu rinoreju. Snažne emocije mogu da izazovu kijavicu.

ALERGIJSKE REAKCIJE
Alergijski rinitisi mogu biti sezonski (polenski) i javljaju se u vreme cvetanja biljaka, ili traju tokom cele godine. Polenski rinitis često prate svrab u grlu, očima i ušima, suzenje i otok oko očiju. U težim slučajevima javljaju se glavobolja, umor i smanjena koncentracija. Kod stalnog alergijskog rinitisa ispoljenija je zapušenost nosa praćena hrkanjem, dok se ređe javljaju problemi s očima.
Akutni rinitis, poznat kao običan nazeb, počinje grebanjem u grlu, potom sledi golicanje u nosu, kijanje, sekrecija, a zatim zgušnjavanje sekreta i zapušenost glavnog disajnog puta, sa malaksalošću, temperaturom ili bolovima u mišićima. Bolest prolazi za pet do deset dana. Većina drugih rinitisa ispoljava se klasičnim znacima rinitisa, a na njih se obično pomisli kada se isključe alergijski i infektivni rinitisi.

POTRAGA ZA SIMPTOMIMA
Dijagnoza alergijskog rinitisa
zasniva se na tipičnoj anamnezi s alergijskim simptomima, pozitivnoj porodičnoj anamnezi, tipičnim alergijskim simptomima: kijanje i curenje nosa, mada ovi simptomi ne moraju biti uzrokovani alergijom, alergološkom testiranju, pregled sluznice i uzimanje materijala za citološka i bakteriološka ispitivanja.
Posebne dijagnostičke metode su provokacija nazalne sluznice specifičnim i nespecifičnim agensima, ispitivanje čula mirisa, ispitivanje prohodnosti nosa merenjem protoka vazduha ili određivanjem otpora strujanju vazduha u nosu.
Alergijski rinitis često se pojavljuje u detinjstvu. Akutni alergijski rinitis nije uobičajen pre druge godine života, a najveću učestalost ima u školskom uzrastu. Lečenju dece mora se obratiti posebna pažnja, kako bi se izbegle prateće pojave.

PRAVILNA TERAPIJA
Tegobe bolesnika određuju terapiju neinfektivnog rinitisa. Oralni kortikosteroidi deluju na sve tegobe. Zbog štetnih efekata, zamenjuju se približno efikasnim ali neuporedivo bezopasnijim inhalacijskim kortikosteroidima.
Oralni antihistaminici (antalergeni) smanjuju kijanje i rinoreju i preporuka su Svetske zdravstvene organizacije. Zbog brojnosti uzročnika prevencija virusnog rinitisa je skoro nemoguća. Uzimanje aspirina ublažava tegobe, ali potpomaže širenju virusa. Kapi za nos mogu da budu korisne ako se primenjuju samo nekoliko dana.


SAVETI PLUS
* INHALACIJA - Na
vrućoj ringli ili šporetu prepeći koru hleba, pa lagano inhalirati par minuta nekoliko puta na dan.
* CVET KAMILICE - Po četiri kašike cveta kamilice i kantariona preliti sa dva decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, ocediti i dodati sok od pola limuna. Piti tri puta dnevno pre jela.
* BELI SLEZ - Pomešati u jednakim delovima beli slez, islandsku mahovinu i podbel, pa uzimati tri puta denvo po 2 kašičice.
* GOSPIN PLAŠT - Kašiku sitno iseckane biljke gospin plašt (Alchemilla vulgaris) potopiti u 3 decilitra vruće vode i pustiti da kuva 2-3 minuta, ostaviti poklopljeno 15-tak minuta, procediti, zasladiti medom i piti toplo tri puta dnevno po šoljicu.
* ČAJ OD LUKA - Krišku luka kratko potopiti u šolju vrele vode i odmah izvaditi, pa čaj piti tokom celog dana.
* SLANA VODA - Tokom dana više puta ispitari grlo slanom vodom.

PREZNOJAVANJE
Pomoću vrućeg čaja izazvati pojačano znojenje, utopliti se i sačekati da organizam izbaci što više toksina, kratko se istuširati mlakom vodom, pa se toplo obući.

HRANA ZDRAVLJE ČUVA
Značajno je putem pravilne ishrane što više ojačati imunološki sistem. Treba jesti što više voća i povrća, naročito kupus, kelj, citrusno voće, orahe i bundevino seme. Time ćete obezbediti C i E vitamine, kao i magnezijum, a upravo su oni bitni za efikasnu odbranu. Ne treba zaboraviti ni proteine, pa jedite dosta obranog mleka, mahunarki i nemasnog mesa.


BELI LUK
Beli luk je jedan od najboljih lekova protiv hunjavice, jer je reč o prirodnom antibiotiku koji će efikasno suzbiti infekciju. Biće dovoljan jedan češanj dnevno, a da bi eliminisali njegov miris uzmite par zrna kafe ili peršunovo lišće.

Broj 107
Bilje

Bahove cvetne esencije
Krugovi skrivenih emocija...

Organska poljoprivreda
Pod ćebetom se raste...

Darovi prirode
Orah za jako srce...

Zdravlje

Bol u leđima
Krsta pod teretom nesklada...

Vreme infekcija
Nos na udaru virusa...

Zdravlje dece
Nema zamene za obroke...

Crevne bolesti
Prolećne zaraze...

Migrena
Bolu recite zbogom...