Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 261
aktuelno izdanje
Zeleni čaj progoni otrove
Thinkstock

Sve veći broj obolelih od malignih bolesti se, uz veru i nadu u ozdravljenje, okrećе lekovitom bilju koje može da smanji neželjene efekte hemoterapije i olakša oporavak organizma. I brojne naučne studije govore u prilog zelenom čaju, žen-šenu, koprivi, reiši gljivama...

Kako se pomoću prirodne "zelene apoteke" ublažava anemija, jača imunitet i regeneriše jetra tokom i posle hemoterapije otkrivaju sagovornici "Bilja i zdravlja".

-Anemiju, kao posledicu hemoterapije "leče" kopriva i prirodni preparati na bazi ove biljke koja je mala riznica gvožđa. Za zamor, gubitak apetita i sklonost ka infekcijama onima koji su izloženi hemoterapiji pomažu reiši gljive, ali i zeleni čaj, koji pojačava antioksidativnu zaštitu - kaže dr Dragica Draganović, specijalista ginekologije i akušerstva iz Banjaluke.

Zeleni čaj, inače, provereni antioksidans, preventivno ili kao terapija pije se tri do pet šoljica dnevno, ali nikada više od 1,2 l. Dr Draganović objašnjava:
- Istraživanja pokazuju da je stopa kancera u centralnom Japanu najniža, jer se tu proizvodi i pije najviše zelenog čaja. Posebno lekoviti antioksidansi prisutni u zelenom čaju su katehini iz grupe polifenola, a samo jedna šolja sadrži 120-160 mg polifenola. EGCG je najmoćniji katehin u zelenom čaju i kao antioksidans 25 do 100 puta je moćniji od vitamina C i E, pa se smatra da sprečava mutaciju ćelija, blokirajući delovanje enzima koji podstiče stvaranje tumorskih materija.

Regeneraciju ćelija jetre oštećenih citostaticim stimuliše silimarin, sastojak koji sadrži biljka sikavica (šareni čkalj). Ipak, nije efikasan u obliku čaja, jer mu se aktivne komponente ne rastvaraju u vodi, pa se uzima kao ekstrakt (tablete, kapsule) 2-3 puta na dan. Jedna od najpoznatijih biljaka adaptogena žen-šen, organizmu posle hemoterapije vraća snagu i energiju, vitalnost i izdržljivost.

Zvanična medicina je još neke biljne lekove priznala kao efikasne dodatke hemoterapiji- preparati na bazi bele imele daju se intravenski, kao biljni citostatici, bioflavonoidi - zaštita iz voća, sprečavaju širenje malignih ćelija i omogućavaju uništavanje nastalih malignih ćelija. Citrusno voće, jabuke, kruške, kajsije, grožđe obiluje bioflavonoidima pa se pacijentima na hemoterapiji preporučuje u ishrani. Koža oštećena zračnom terapijom najbrže se oporavlja uz gel na bazi aloe vere, koja epoderm obnavlja površinski i dubinski.

-Prirodne hranjive materije, koje imaju veliku ulogu u preventivi malignih oboljenja i uz koje se lakše podnosi hemoterapija su prebiotici. Pomažu razmnožavanje probiotika, nevarljivi su sastojci u životnim namirnicama (enzimi varenja na njih nemaju uticaj), pa u nepromenjenom obliku dolaze do debelog creva i hrane probiotike. Prebiotici su dijetalna vlakna, voće, beli luk, ječmene mekinje i aloja - priča dr Draganović.

Dr Elvira Moroanka, načelnik Odeljenja infektologije Opšte bolnice u Vršcu ukazuje na značaj pčelinjih proizvoda u toku ili po završenoj hemoterapiji.

- Zbog specifičnog sastojka flavonoida pčelinji proizvodi pospešuju delovanje drugih lekova, poput citostatika, u lečenju tumora. Znatno smanjuju i neželjne efekte lekova ili zračenja na zdrave ćelije, jer omogućavaju njihovo zadržavanje isključivo u tumorskoj ćeliji. Propolis ima direktan učinak na prevenciju i lečenje tumora, jer sadrži desetak flavonoida, koji stimulacijom imunološkog sistema i uklanjanjem slobodnih radikala i izazivanjem programirane smrti tumorskih ćelija, direktno utiče na tumore - kaže dr Moroanka.

ISKUSTVO TRAVARKE
Stojanka Kovačević, travarka iz Čelinca preporučuje čaj od hajdučke trave. Pomogao joj je kad je bila "nadomak" raka:
- U svojoj 34. godini, bila sam toliko slaba da su svi mislili da ću umreti posle operacije tumora jajnika. Počela sam da pijem čaj od hajdučke trave, a danas ovu biljku koristim za spravljanje čajeva za lečenje karcinoma (mešavina sa koprivom, nevenom i preslicom). Deluje direktno na koštanu srž, podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a dovoljna je samo šolja čaja na dan.

Danijela Kljajić

Broj 261
Fitoterapija
*Hrastova sjajnica topi šećer
*Zeleni čaj uz hemoterapiju
Alternativa
*Do dijagnoze pogledom
*Kako dišeš tako živiš
Zdravlje
Prof. dr Slobodan Čikarić:
Psiha i rak nisu u vezi
*Polen besni kao nikad
*Koenzim Q10 od životne važnosti
Lepota
*Prolećna nega kože
*Mezoterapija skida salo
Psihilogija
*Probudite ljubav!
*Životna priča
Dušan Perović, lični i kondicioni trener
Posle pada pobednik ustaje

Povodom jubileja u 261. broju specijalni pokloni: 7 dana na Zlatiboru za dvoje, 2X2 vikenda za dvoje, vredne knjige, kozmetika....