Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 263
aktuelno izdanje
Sladak život od kamilice
Foto: Zoran Jovanović

Nekadašnja Jugoslavija bila je veliki izvoznik lekovitog bilja, naročito kamilice koja se uzgajala najviše u Hrvatskoj i Srbiji. Danas se mali broj poljoprivrednika bavi ovom vrstom proizvodnje. Ipak, ima onih koji od lekovitog bilja i dalje pristojno žive, poput stanovnika banatskog sela Bavaništa (opština Kovin) koji su 90-tih godina pod zasadima lekovitog bilja imali oko 800 hektara zemlje.
- Koliko je to, najbolje ilustruje podatak da se lekovito bilje u Srbiji trenutno uzgaja na svega 1.500 do 2.000 hektara - priča nam Vlastimir Živkov, uzgajivač kamilice iz Bavaništa, zahvaljujući kojem samo i prisustvovali početku berbe kamomile.

- Ja sam prvi u porodici počeo da sadim lekovito bilje - priča nam -Živkov, koji kamilicu gaji na 10 hektara. Razlog je bio što se od nje bolje zarađivalo nego od ratarstva. I danas se proizvodnja kamilice, nane, matičnjaka, belog sleza, isplati, naročito ako se prodaju biljne prerađevine, a ne samo sirovina - kaže naš sagovornik.
Vlastimir Živkov gotovo ceo prinos cveta kamilice prodaje Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Josif Pančić” iz Beograda. Sa ponosom ističe da je njihov dugogodišnji saradnik.
- Mi poljoprivrednici kad proizvodimo neku kulturu obično se ponašamo kao da znamo sve o njoj, ali kada se javi neki ozbiljan problem pravu pomoć dobijemo samo u Institutu, jer tu rade vrsni stručnjaci od kojih sam mnogo o kamilici i lekovitom bilju naučio.
Kamilica se seje tokom septembra, obično pred kišu, a za branje pristiže sredinom maja, uglavnom posle Đurđevdana.

- Pre setve važno je dobro usitniti zemlju i zatim poravnati. Sejemo je sejalicom za pšenicu i seme se razbacuje samo po površini. U Banatu je zemlja dobra, kvalitetna, mada kamilica ne voli jaku zemlju, više blagu, jer ako je zemlja prejaka, ona izraste mnogo u visinu i polegne tako da ne može da se obere što je velika šteta.
Branje i sušenje kamilice je najveći posao, mada ne može da se uporedi sa nekadašnjim načinom, kad se kamilica brala ručno, pomoću češljeva.

- Uh! To je tek bilo teško! Nas trideset je bralo lanac zemlje (pola hektara) i nismo upevali da oberemo za dan. Onda smo čuli za jednog domaćina iz Hrvatske koji je imao sto hektara pod kamilicom. Posetili smo ga i videli da je preradio kombajn i umesto pšenicu, njime brao kamilicu. Tako smo neke stvari "prepisali" od njega i ja sam sebi napravio mašinu za branje kamilice koja se kači na traktor. Ona se pokazala izvanrednom i jednostavnom! Ta moja mašina mogla je da obere na dan hektar i po zasada - objašnjava naš domaćin.

Kombajni za branje pšenice danas nisu nepoznanica. Ali, najveća insvesticija u "biznisu" uzgoja kamilice jesu sušare. Naš domaćin poseduje dve, a u vreme berbe u zakup uzima dopunske.
Vlastimirov sin Marko krenuo je očevim stopama. Uveren je da je proizvodnja lekovitog bilja isplativa. Za razliku od oca on je odlučio da gaji beli slez, jer ima bolju cenu od kamilice.
Kako smo saznali u druženju sa porodicom Živkov lepo može da se zaradi i na nani, matičnjaku, ali i od branja samoniklog bilja.


BLAGOTVORNA I SPOLJA I IZNUTRA
Kamilica (Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita) ili narodski kamomila, carev cvet, popadija, titrica, jedan je od najstarijih lekova u narodnoj medicini. Njeni cvetovi su lekoviti. Osnovni aktivni sastojak kamilice je etarsko ulje azulen - plavo ulje koje je vrlo osetljivo i lako isparava.
Kamilica ima snažno umirujuće dejstvo. Poznato je da smiruje tegobe pri varenju, olakšava grčeve i opušta nerve. Pri spoljašnjoj upotrebi, lekovito deluje na kožu i sluzokožu usta i očiju, smiruje osipe, rane i upale. Na opekotine blažeg oblika može da se stavi zavoj potopljen u čaj napravljen od ove biljke. Ohlađeni čaj od kamilice može da posluži kao tečnost za ispiranje očiju i tako smiri crvenilo ili iritaciju nastalu usled konjunktivitisa.
Ukoliko se čaj svakodnevno koristi za ispiranje usta i grla, može da pomogne u izlečenju rana u ustima i spreči pojavu bolesti desni. Protiv prehlade blagotvorno deluje inhaliranje parom od čaja kamilice. Protiv opekotina od sunca, hladnoj kupki može da se doda ulje od kamilice ili da se ovo ulje pomeša sa bademovim uljem i utrlja na mesto sa opekotinama. Ulje se upotrebljava razblaženo i ne koristi se za unutrašnju upotrebu.
Kamilica je jedna od najznačajnijih lekovitih biljaka za negu kože i kose. Svako ko nekoliko puta dnevno ispira lice ili telo čajem od kamilice, već drugog dana će primetiti koliko blagotvorno deluje na kožu.


NEMA ALERGIJE
Vlastimir Živkov, domaćin iz Bavaništa koji se već skoro četiri decenije bavi proizvodnjom kamilice kaže da za sve godine nije sreo čoveka koji je alergičan na ovu biljku.
- Kad se bere kamilica, a to traje 10 do 15 dana, po ceo dan okruženi smo njenim mirisom, ali do danas nisam imao radnika koji je zato dobio alergiju, dok sa drugim vrstama bilja to nije slučaj.


RAČUNICA
Sa jednog hektara ubere se pet tona kamilice. Kad se ova količina osuši, dobije se 400 kilograma cveta, čija je otkupna cena oko 4,5 evra po kilogramu.
Ozbiljnim proizvođačima obično je potrebna pomoć u radu. Sat berbe plaća se 180 do 200 dinara i prema rečima Vlastimira Živkova, radnike nije lako naći.


Ivana Kovačić

Broj 263
Poznati o zdravlju

Iva Obradović, veslačica
Lazar Trifunović, homeopata

Fitoterapija

Majski darovi prirode
Lekovi sa livade

Jagode: Lepe i zdrave

Aktuelno

Berba lekovitog bilja
Sladak život od kamilice

Psihoneuroimunоterapija
Misli dobro, živi zdravo

Alternativa
Bolesti vlasišta
Sedam biljaka za zdravu kosu

Tehnika "Pristup svesti"
Podmladite se spolja i iznutra

Ridiger Dalke u Beogradu
Bolest kao govor duše
Ordinacija

Venska tromboza
Svaki rez - rizik

Krvni sudovi
Hrana, rekreacija, molitva

Zujanje u ušima(tinitus)
Šta ometa prijem?

Ishrana
Recepti za „A” krvnu grupu
Pun tanjir bez mesa

Nedostatak elemenata
Magnezijum traži čokoladu

Šta da jede školarac ?
Meni bez slatkiša

Deca
Uticaj tipa roditelja na razvoj
Strog tata, povučeno dete

Lepota
Zaštita kože od sunca
Da zraci gode, a ne škode
Rekreacija
Vežbanje u prirodi
Ojačate telo na svežem vazduhu