Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 264
aktuelno izdanje
Zarazne infekcije: Opasni insekti i glodari
Crevne infekcije sprečavaju se primenom osnovnih higijenskih navika, redovnim pranjem ruku, termičkom obradom namirnica, detaljnim pranjem voća i povrća. Mnogo opasnije su infekcije koje šire insekti i životinje. Među njima kako upozorava prof.dr Dragan Delić, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti KCS i predsednik Republičke komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti jesu groznica Zapadnog Nila koju prenose komarci i leptospiroza čiji su izvor glodari, domaće životinje i divlje životinje.
Vodene površine i toplo vreme pogoduju komarcima. Crevne infekcije lako se prepoznaju i leče, sa hepatitisom A i E, koji se uobičajeno javlja posle poplava, takođe se ne očekuju problemi u dijagnostici i terapiji, ali groznica Zapadnog Nila nije predvidiva. Ova infekcija se u određenim slučajevima vrlo brzo razvija do najteže forme, a postoji samo korektivna terapija. I bez poplava prošle godine su u Srbiji sa najtežom kliničkom slikom ove groznice (zapaljenje mozga i moždanih ovojnica) - registrovana 243 obolela, od kojih je 35 umrlo.
Leptospiroza koja preti od insekata i životinja nastaje tako što inficirane životinje izlučuju mokraćom bakterije iz roda Leptospira, a čovek se njima inficira preko kože.

PUTEVI ZARAZE

Crevne zarazne infekcije koje se nazivaju i „bolesti prljavih ruku” su žutica tipa A, dečija paraliza, virusni prolivi, bakterije trbušnog tifusa, dizenterija i paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza).


Zarazna žutica (virusni hepatitis A)

Bolest karakteriše iznenadna pojava temperature, slabost, gubitak apetita, mučnina i osećaj nelagodnosti u trbuhu, svetla stolica i tamnija obojenost urina. Posle nekoliko dana uočava se pojava žutice u vidu prebojenosti kože i beonjača.
Kod dece i mladih bolest je uglavnom blažeg toka, kraće traje, može proći neprimećeno, bez registrovanih simptoma. Obično prolazi spontano i nikada ne prelazi u hroničan tok. Težina kliničke slike se povećava sa strošću, kad je i oporavak duži.
Osim mera prevencije koje važe i za druge crevne bolesti, za hepatitis A postoji i mogućnost sprečavanja bolesti primenom vakcine. Ona se uglavnom preporučuje putnicima koji odlaze u endemska područja, onima sa nekim od hroničnih bolesti jetre i zaposlenima u komunalnim preduzećima, tačnije onima koji rade na poslovima skupljanja smeća i u kanalizaciji.

Virusni prolivi

Virusi - uzočnici proliva najčešće se prenose fekalno zagađenom hranom i vodom, ili direknim i indirektnim kontakom. Za nastanak infekcije dovoljna je mala količina virusa, a simptomi se pojavljuju već posle 12 do 48 sati od zaražavanja. Javljaju se mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku i učestale vodene stolice. Moguća je pojava povišene temperature, glavobolje i bolova u mišićma. Simptomi uglavnom traju dan do tri, blaže kliničke ispoljenosti i sa retkom potrebom za bolničkim lečenjem.
Najčešći uzročnik virusnih proliva koji zahteva bolničko lečenje kod dece do šest godina je Rotavirus. Izvor infekcije je čovek. Bolest počinje naglo uz povišenu temperaturu, mučninu, povraćanje, proliv, bolove u stomaku i ubrzan rad creva. S obzirom na česte i vodenaste stolice, postoji povremena udruženost sa dehidratacijom i mogućnost razvoja teške kliničke slike i komplikacija. Iz tih razloga je veoma važna nadoknada tečnosti i elektrolita pod nadzorom lekara. Period zaraznosti traje dok traje akutna faza bolesti, oko 7 do 10 dana.

Dizenterija

Bolest se prenosi sa kliconoša koji nisu oprali ruke posle upotrebe toaleta, direktno ili indirektno kontaminacijom hrane. Uzročnici su bakterije Šigele, koje se razmnožavaju u sluzokoži debelog creva i posle 1 do 7 dana od ulaska u organizam izazivaju pojavu simptoma i znakova bolesti. Bolest počinje povišenom temperaturom, bolovima u stomaku, učestalim vodenastim prolivima, povraćanjem, jakim nagonom za pražnjenje i takozvanim lažnim pozivima na stolicu. Mogući su lakši i teži oblici infekcije, kada zbog velikog broja stolica sa primesama krvi i sluzi i gubitka tečnosti i elektrolita preti opasnost od dehidratacije, na koju su posebno osetljiva deca i stariji. Zaraznost traje za vreme ispoljavanja simptoma pa sve dok se uzročnici bolesti izlučuju stolicom. Obično je to do 4 nedelje po prestanku simptoma.

Amebna dizenterija

Izazivač je parazit, ameba koja se izbacuje iz organizma čoveka stolicom. Ukoliko ameba preko zaprljanih ruku dospe u hranu ili vodu moguća je pojava infekcije. Do razvoja simptoma ponekad prođe i nekoliko meseci, a bolest se manifestuje blažom ili težom kliničkom slikom. Liči na dizenteriju, sa pojavom bolova u stomaku, povišenom temperaturom, nadutošću, sluzavo-krvavim prolivima ( 4 do 5 kašastih stolica dnevno). Često bolest prelazi u hroničnu kada se oboljenje s vremena na vreme „vraća”. Ređa je pojava komplikovane bolesti, sa mogućim akutnim zapaljenjima i apscesima jetre, upale pluća i slično.
Najčešće zaraze dešavaju se u tropskim predelima kada se parazit prenese preko zaražene vode, nedovoljno opranog voća, povrća, a analizom stolice potvrđuje se prisustvo ove vrste

Crevne zarazne bolesti prenose se sledećim putevima:

* hranom

* vodom

* kontaktom (prljavim rukama)

* mehanički (muve, komarci)

I.Kovačić

Broj 264
Za "Bilje i zdravlje" (broj 264) govore:

Ivan Zeljković, TV voditelj
Dr Jasmina Ahmetagić, pisac

Aktuelno

Trave kao biznis
Bilje bere dolare
Fitoterapija
Prirodna apoteka
Ni nana ne prija uvek
Bagrem, timijan...
Pročistite bronhije
Amazonska smola
Zmajeva krv pravo čudo

Zova
Miriše i leči

Alternativa
26 Srećologija
Kad ne ide, okreni naopačke

Odrinacija
Otok nogu
Slabe vene ili bolesno srce

Paradontopatije
Bez zuba zbog nemara i besparice

Helikobakterija
Sonda nije neizbežna

Deca

Privikavanje na vrtić
Ni suza posle dve nedelje


Lečenje razrokosti
Laser da ili ne

Ishrana
Recepti
Sve što treba grupi "B"
Hrana i koagulacija
Diriguje vitamin K
Mlečni proizvodi
Zdravo sve što kisi

Nega
Protiv celulita
Kubanke se leče ananasom
Botoks za kosu
Sjajna kao svila

Psihologija
Emocionalni incest
Ne vežite dete za sebe!
Reportaža
Morsko kopito na stolu
Trendovi
Tatu na rate

Rekreacija
Kapuera - što da ne?

POKLON
Vikend za dvoje u "Vili Mitić"