Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 265
aktuelno izdanje
Najlekovitiji med na svetu
Kada je tim istraživača Univerziteta Waikato na Novom Zelandu 1981. otkrio jedinstvena antibakterijska svojstva manuka meda, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti, niko nije mogao predpostaviti da će tri decenije kasnije on biti proglašen za najlekovitiji med na svetu. Ovaj izuzetno lekoviti nektar je hiljadama godina poznat domorodačkim narodima ove daleke ostrvske zemlje, a njegovi melemi i tonici i danas su aktuelni i često delotvorniji od standardnih lekova.
Poznat domorocima Novog Zelanda

Manuka med je monoflorni med koji pčele proizvode iz cveća s manukinog drveta (lat. Leptospermum scoparium) i za razliku od ostalih vrsta, njegova lekovita svojstva se ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toploti.Stručnjaci za apiterapiju tvrde da su za to zaslužni visoka koncentracija lekovitih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo posebnih lekovitih sastojaka iz cvetova manuke.

U studiji koja je nedavno rađena na Univerzitetu u Sidneju ovaj med uništio je gotovo sve tipove bakterija koje su mu bile izložene. Pokazao se delotvornim čak i protiv helikoakterije pilori, koja je uzrok većine čireva na želucu, ešerihije koli, najčešćeg uzroka inficiranih rana i streptokoka - uzroka bolnog grla. Britanska državna zdravstvena ustanova licencirala je 2004. godine njegovu medicinsku upotrebu u lečenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno - čudesna svojstva manuke. U prilog tome svedoče i mnogi korisnici kojima su u kratkom roku nestali herpesi, gljivice na nogama, ciste, čak i teške infekcije poput dekubitisa ili sepse.
Istraživanje sprovedeno na 17.000 ispitanika pokazalo je korist ovog prirodnog nektara i u lečenju hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa. Manuka med svoja korisna dejstva pokazao je kod raznih vrsta lakših i težih infekcija, za saniranje opekotina, ublažavanje bola kod rana i njihovo zaceljivanje. Najbolji je lek za ekceme, dermatitis, akne, osipe i čireve, upale, gljivične infekcije, ujede insekata, ali i za anemiju i probavne bolesti. Koristi se i u mnogim stanjima kada antibiotici više ne deluju.

Jedinstveni manuka faktor
Lepota prirodnih lekova je, tvrde fitoterapeuti, u tome što su u savršenoj ravnoteži i sinergiji, za razliku od bilo čega što je čovek stvorio. Manuka je pravi primer kako tradicionalni lek može rešiti probleme koje je stvorilo moderno društvo. U eri nastajanja superbakterija otpornih na antibiotike, manuka donosi spasonosno rešenje bez ikakvih nuspojava. Izuzetno deluje na čitav niz bolesti, naročito na pad imuniteta. Ovu hranjivu namirnicu mnogi koriste i u nezi kože i kose, jer i vlas i epiderm intenzivno vlaži, obnavlja i čini vidljivo zdravijim.

Stručnjaci upozoravaju da ipak nije lako prepoznati pravi manuka med, jer nije svaka vrsta napravljena na isti način.Zavisno od sezone i porekla, aktivne stvari u ovom medu variraju, a najkvalitetniji je divlji iz nekultivisanih područja Novog Zelanda. Zato je radi odvajanja različitih izrada ove vrste meda osmišljen pojam UMF (Unique Manuka Factor) - jedinstveni manuka faktor. To je sertifikat koji označava da se radi o pravom čistom manuka medu s aktivnim sadržajima. Tako je UMF faktor 5 - 9 za održavanje zdravlja i imuniteta, UMF faktor 10 -14 za lečenje lakših bolesti, a UMF faktor 15+ označava med najboljeg kvaliteta i snažnog antibakterijskog delovanja i lekovitosti.

Upotreba je jednostavna: oralno, uzima se kašičica UMF manukinog meda tri puta dnevno, a ako je upala akutna po jedna kašika svaki sat. Inače, manuku se može koristiti kao i bilo koji drugi med: oralno, lokalno, u nezi kože, za kuvanje. Jedino se ne preporučuje osobama alergičnim na pčelinje proizvode i deci mlađoj od godinu dana. Kvalitetan divlji manuka med s nekultivisanih područja Novog Zelanda može se nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i putem internet kupovine.

Recepti za lepotu i stas

1. Limunada od manuka meda
Narendati dve kašičice đumbira, iscediti sok od jednog limuna, pa dodati 0,75 l vode i manuka meda po želji. Piti dva do tri puta dnevno za jačanje imuniteta i detoksikaciju.

2.Maska protiv akni
Svake večeri na područja zahvaćena aknama naneti manuka med i ostaviti do jutra. Ponavljati nekoliko dana dok se stanje ne poboljšanja. Ovo je korisno i kod drugih kožnih problema.
3.Hidrantna maska

Očistiti lice, lagano ga navlažiti i namazati manuka medom. Isprati posle 20 minuta. Ova maska pogodna je za sve tipove kože.

Danijela Kljajić

Broj 265

Za „Bilje i zdravlje” govore
Katarina Gromilić, balerina
Prof. Dr Jovan Vasiljević, patolog

Aktuelno
Voćna vina
Mogućnost za zaradu?

Fitoterapija
Travarka sa Fruške Gore
Hajdučica čuva zdravlje žene

Lečenje biljem
Biljem pobedi komarce!

Darovi prirode
Lipa

Ordinacija
Šta ako krpelj ubode?
Što pre u ambulantu!

Srčana insuficijencija
Kad srce počne da popušta

Prehlade nerava glave
Što dalje od promaje!

Anestezija - kako i kad?
U snu i bez bola

Očne bolesti
Sačuvajte „ogledalo duše”

Limfedem
Otečenost umiruje masaža

Tehnika pasivnog izdaha
Otklanja mucanje

Psihologija
Pitanja i odgovori
Može li se živeti bez straha?

„Zamke" za tinejdžere
Oprez, deca imitiraju VAS!

Ishrana

Kasne prolećne gljive
Ne ubija gljiva već neznanje

Recepti
Trpeza za krvnu grupu „AB”

Apiterapija
Manuka med

Alternativa
Feng Fu
Hladno pozitivan stres