Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 265
aktuelno izdanje
Potpuno oslobođeni kaveza iluzije
Koliko često uhvatite sebe da se plašite...ulaska u vezu sa dragim bićem, prihvatanja posla koji dugo očekujete, autoriteta, javnog nastupa, uspeha, neuspeha, da li ćete se pokazati pametni ili glupi u društvu, da javno iznesete svoj stav zbog bojazni da ćete biti ismejani, da stvarate porodicu jer nećete biti dobri roditelji, da vozite jer se plašite nesreće, da pokažete emocije iz straha da ćete biti odbijeni i ostavljeni? Postoji li jača emocija u vašem životu, koja vas često parališe da krenete napred, da uradite nešto što odavno želite, da se usudite da zakoračite u život, punim plućima, bez knedle u grlu, bez ubrzanog lupanja srca, bez znojenja dlanova, od emocije straha?

Kroz vekove promiču reči starogrčkog filozofa Aristotela da će „onaj koji je prevazišao svoje strahove zaista biti slobodan“! Na koje sve načine može da se prevaziđe ova užasna emocija, kako izaći iz rešetki straha koje kreiraju iluzorne kaveze u kojima živimo? Zamislite na trenutak koliko bi vam život bio drugačiji da ste apsolutno neustrašivi. Koji su to snovi, žudnje, želje koje biste se usudili da ispunite? Lidija Marković - Rosati, međunarodni NLP trener, zamenik predsednika Srpskog udruženja za psihološko savetovanje, koučing i psihoterapiju, član Izvršnog odbora Evropskog udruženja za psihološko savetovanje, za naše čitaoce otkriva nove tehnike koje će vam pomoći da savladate i najaču emociju straha:

Strah kao lažna realnost
- Uzmite papir i olovku i postavite sebi pitanja: 1. Kako ovaj strah utiče na moje svakodnevno funkcionisanje i kako se zbog njega osećam? 2. Kako i da li mi je pomogao ili bio od koristi u prošlosti? 3.Šta ću dobiti ako odlučim da ga potpuno eliminišem? Kad odgovorite, imaćete malo bolji uvid šta ste sve propustili zbog straha. Koga ste mogli da volite, kakvu karijeru ste mogli da izgradite, kakva životna iskustva ste mogli da imate. Strah nije ništa drugo do lažni događaj koji se čini realnim.Podsvest ne može da razlikuje realno od nerealnog.

Vi kao glavna uloga
Zato naša sagovornica savetuje da nađete trenutak slobodnog vremena i tišine, da se osamite, zatvorite oči i počnite polako da zamišljate sebe kao da ste potpuno oslobođeni straha. Dok ovo radite, koristite sva čula, osetite da ste neustrašivi, da ste voljeni, prihvaćeni, kreirajte što jasniju sliku, sa vama u glavnoj ulozi, ulozi heroja, za koje znamo da su neustrašivi. U osnaživanju svog bića, svakog dana učinite bar jedan mali korak, koji će vas približiti ljubavi, i udaljiti od straha. Gradite samopouzdanje i veru u sebe i svoje mogućnosti. Ne zaboravite da je vaš um, emotivna mreža misli koje mogu da postanu veoma iracionalne kada se susretnu sa nečim što ne razumeju. Neka vam bude navika da „isključite” svoj um i da ga usmerite unutra, u svoje biće, sagledajte šta se tamo dešava kada krene emocija straha. Kako dišete, kako reaguje vaše telo? Počnite da svesno dišete sporije, izdahnite emociju straha, i udahnite emociju hrabrosti, učinite tako nekoliko puta i videćete da će strah oslabiti, a na kraju i potpuno nestati.

- Često dok nas izjeda strah, pa sagledavamo njegove moguće ishode, učinimo da on postane veći, strašniji, sa mogućim katastrofalnim posledicama. A inače nije tako. Stoga je važno da se stvari ponekad i racionalizuju, da se stave na papir i jasno sagledaju. Postavite sebi pitanje: „Da li je ovaj strah opravdan i da li uopšte ima ikakvog smisla”? Videćete da kada vidite na papiru jasnu sliku onoga što je vaš um proizveo, počećete da se osećate lepo, lakše ćete disati i bićete hrabriji. Shvatićete da je strah iracionalna projekcija vašeg uma - kaže Marković - Rosati.

Kad se ušunja misao
- Kada vas strah parališe toliko da se na startu osećate kao gubitnik, vežbajte svesnost: Budite svesni svojih misli, isključite izgovore i misli samosabotaže. Nemoguće je osetiti strah, a da prethodno ne mislimo na njega. Postanite aktivni posmatrač svojih misli, i svesno otklonite one koje gaje i hrane strahove. Kako? Svaki put kad vam se ušunja bilo koja misao koja kreira strah, samo im dozvolite da odu, u oku svoga uma otvorite im vrata i dozvolite da zauvek napuste vaše biće. Svesno usmeravajte misli na lepa iskustva i događaje. Svakoga dana se prisetite bar pet događaja iz prošlosti koja su učinila da se osećate snažno, hrabro, voljeno, sigurno, sa puno vere u sebe. Unesite dnevnu dozu humora, i grohotom se nasmejte iracionalnim strahovima koji nemaju osnove u realnosti - putokaz je Lidije Marković-Rosati.

Kad je poželjan
O strahu učimo i za neke lekcije treba da budemo zahvalni, jer su deo osnovne obuke za opstanak – kao kada roditelj uči dete da ulica kojim idu automobili može biti opasna ili da ne napravimo korak napred kada smo na ivici provalije, ili da izbegnemo mesta u kojima nam život može biti ugrožen.

Željka Radulović

Broj 265

Za „Bilje i zdravlje” govore
Katarina Gromilić, balerina
Prof. Dr Jovan Vasiljević, patolog

Aktuelno
Voćna vina
Mogućnost za zaradu?

Fitoterapija
Travarka sa Fruške Gore
Hajdučica čuva zdravlje žene

Lečenje biljem
Biljem pobedi komarce!

Darovi prirode
Lipa

Ordinacija
Šta ako krpelj ubode?
Što pre u ambulantu!

Srčana insuficijencija
Kad srce počne da popušta

Prehlade nerava glave
Što dalje od promaje!

Anestezija - kako i kad?
U snu i bez bola

Očne bolesti
Sačuvajte „ogledalo duše”

Limfedem
Otečenost umiruje masaža

Tehnika pasivnog izdaha
Otklanja mucanje

Psihologija
Pitanja i odgovori
Može li se živeti bez straha?

„Zamke" za tinejdžere
Oprez, deca imitiraju VAS!

Ishrana

Kasne prolećne gljive
Ne ubija gljiva već neznanje

Recepti
Trpeza za krvnu grupu „AB”

Apiterapija
Manuka med

Alternativa
Feng Fu
Hladno pozitivan stres