Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 266
aktuelno izdanje
Peršun jača potenciju, mirođija čuva bubrege
Začinsko bilje
Thinkstock

Narodna medicina začinsko bilje preporučuje kao hranu i kao lek, mada su ga mnogi narodi od davnina koristili za ulepšavanje i okrepljenje. Biljke poput peršuna i mirođije bogate su etarskim uljima, pektinom, mineralima i vitaminina (peršun naročito retkim vitaminom B12), pa kao čajne mešavine ili obloge pomažu kod bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, kod impotencije i anemije, za umirenje ili nesanicu. Blagodeti fitoterapije začinskim biljem osetila je i Nada Banjanović iz Zvornika, koja od kada joj je peršun pomogao da reši problem sa polipima na materici, ne počinje dan bez ove biljke.

- Tokom ginekološkog pregleda ustanovljeno je da sam, na pragu menopauze, usled stresova dobila jednu vrstu polipa. Na preporuku svog lekara da posle vaginalnog ultrazvuka i papa testa, koji su bili u redu, sačekamo kako će se stvari razvijati, odlučila sam da se okrenem prirodnoj terapiji. Setila sam se komšinice iz perioda moje mladosti koja je imala rak materice i uz propisanu medicinsku terapiju pila dnevno litar čaja od peršuna i uspela da se izleči. Pomislila sam: "Probaću, ne može da škodi" i počela svakog dana da žvaćem po stručić iseckanog peršunovog lista - priča Nada za "Bilje i zdravlje".

Ubrzo je počela da kuva i čaj od peršuna, a zatim, istražujući podrobnije lekovita svojstva ove biljke i ostalih "ženskih trava", počela i sama da pravi mešavine, najpre za sebe, a potom i za svoje prijatelje. U tim mešavina uz peršun su se našli i hajdučka trava, kantarion i matičnjak, pa već na narednom ginekološkom pregledu, polipa nije bilo. I lekar je, kaže Nada, bio u čudu, ali joj je ipak dao podršku poznajući delotvornost narodne medicine.

- Iako je na peršunu sve lekovito i listovi, i koren i seme, najčešće se koristi lišće, koje je najbolje uzimati sveže, jer se tako održavaju sva njegova svojstva. Ne valja ga sušiti i konzervirati, ali se može zamrznuti. Poznat kao dobar diuretik, on podstiče i izlučivanje štetnih materija iz organizma, povoljno utiče na cirkulaciju i srčane tegobe, a zbog apipola, sastojka koji izaziva iritacije unutrašnjih organa, otklanja smetnje pri protoku krvi - kaže Banjanović.

Prema njenim rečima, etarska ulja peršuna stimulišu funkciju materice, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekcije urinarnog trakta i uništavaju bakterije. Pošto sadrži gvožđe i vitamin C, pomaže u jačanju imuniteta, dok vitamin K, kojim obiluje, smanjuje krtost kostiju. Samo u jednoj šoljici seckanog peršuna ima oko 360 mikrograma ovog vitamina, a preporučena dnevna doza je 60 do 80 mikrograma.

- Bašta mi je puna ove zelene riznice vitamina. Svakog dana uzmem tri "porcije" peršuna, bilo svežeg (po vezicu) ili kao čaj. U letnjim danima, ohlađen čaj od peršuna prava je blagodat za organizam - krepi, jača, osvežava - poručuje Nada.

Slično iskustvo, ali sa mirođijom imala je Marija Čenejac iz Šajkaša. Iako oduvek ovu začinsku biljku ima u bašti, tek je nedavno otkrila koliko je lekovita.

- Moja majka ima 88 godina, a često voli da kaže da je mirođija sačuvala od bolesti. Uvek je stavljala u jelo, a ja sam se pre nekoliko godina uverila da je izvrstan narodni lek. Imala sam tegobe sa varenjem i česta nadimanja i lekar mi je savetovao da, pre nego što posegnem za probioticima, probam čaj od mirođije.Zvučalo mi je neobično, pomislila sam kako od mirođije može da se pravi čaj!? A upravo me je taj čaj spasao. Danas svima rado predajem recepture koje sam dobila za stomačne probleme, za nesanicu i za hemoroide - kaže Marija Čenejac.

Čaj od semena i korena ove biljke jača apetit, vruće obloge umiruju hemoroide, a žvakanje semena mirođije dobra je preventiva od prehlade i gripa. Onima koji imaju nizak pritisak, Marija savetuje umerenost, jer velike doze šire krvne sudove i još više snižavaju pritisak.

Recepti

Otečene oči
Dve kašike sitno iseckanog peršunovog lista kuvati dva do tri minuta u 300 ml vode, pa kad se ohladi, procediti kroz sterilnu krpu ili gazu. Čajem ispirati oči nekoliko puta dnevno, pa staviti obloge: šest grančica peršunovog lišća dobro oprati, staviti na oči, povezati ih gazom i tako prespavati u zamračenoj prostoriji.

Jačanje potencije
Napraviti mešavinu od po 100 gr sitno seckanog korena i semena peršuna. Od toga dve kašičice kuvati pet minuta u 2 dl vode. Sadržaj poklopiti, ostaviti da odstoji sat vremena, pa procediti. Dobijeni napitak zasladiti medom i piti uveče. Uz čaj je dobro uzeti i 1 dl soka od celera u manjim gutljajima.

Bolovi u bubrezima
Tri kašike iseckanog korena i suvih listova peršuna preliti s pola litre hladne vode i kuvati 10 minuta.Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti tri puta dnevno po šoljicu.

Izbacivanje peska iz bubrega
Pomešati 100 gr svežeg peršuna (koren i list) sa 50 gr sitno seckanog korena celera. Dodati 100 gr meda i 100 ml vode, pa kuvati sve uz mešanje. Kad proključa, procediti, ostavite da odstoji tri dana, a potom piti.

Protiv nadimanja
Pomešati po 20 gr plodova mirođije, anisa, morača, kima i angelike, pa jednu kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode. Odmah poklopiti držati pola sata na toplom šporetu (ali ne da vri), procediti i piti posle jela.

Čaj i oblog za hemoroide
10 gr mirođije preliti sa 2 dl ključale vode, pa posle dva sata, iz dva puta popiti pre spavanja. Istovremeno napraviti jak čaj: 25 gr mirođije preliti sa 250 gr ključale vode i posle dva sata procediti, pa se tim čajem ispirati svako veče. Ponoviti postupak šest dana zaredom.

Danijela Kljajić

Broj 266